Vihreiden puheenjohtaja ja ympäristö- ja ilmastoministeri Ohisalo translakiuudistuksesta: Yksi merkittävä ihmisoikeuksien loukkaus poistuu Suomesta

Vihreiden puheenjohtaja ja ympäristö- ja ilmastoministeri Ohisalo translakiuudistuksesta: Yksi merkittävä ihmisoikeuksien loukkaus poistuu Suomesta

Maria Ohisalo. Kuva: Kirsi-Marja Savola

Ympäristö- ja ilmastoministeri ja Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi blogissaan translain uudistamisen merkitsevän edistystä sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamisessa. Ohisalon mukaan erityisesti nykyisen translain edellyttämän lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen on tärkeä muutos. Ohisalo nimeää translain uudistuksen yhdeksi pääministeri Sanna Marinin hallituksen tärkeimmistä toimista ihmisoikeuksien edistämiselle Suomessa.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kiittää blogissaan kaikkia viimeisen vuosikymmenen aikana uuden translain puolesta taistelleita. Ohisalon sanojen mukaan translain uudistaminen tulee parantamaan sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä poistamaan edellytyksen lisääntymiskyvyttömyydestä juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Erityisesti jälkimmäinen on ministeri Ohisalon mukaan merkittävä askel transihmisten oikeuksien parantamiseksi.

“Translain uudistus on yksi tämän hallituksen tärkeimmistä toimista ihmisoikeuksien edistämiselle Suomessa. Sitä on vaadittu niin kansalaisaloittein kuin mielenilmauksillakin yli hallituskausien. Olin jo hetken huolissani, että toteutuuko hallitusohjelmaan ajamamme laki sittenkään, mutta työ tuotti vihdoin tulosta”, Ohisalo kertoo blogissaan. Ministeri muistuttaa, että kovaa työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi tulee jatkaa – esimerkiksi Vihreät ovat hänen mukaan tehneet töitä sen eteen, että uusi translaki tulisi huomioimaan myös alaikäiset – myös intersukupuoliset lapset, joiden tarpeeton kosmeettinen kirurgia tulisi kieltää lailla.

Sukupuolen vahvistamisen tulee Ohisalon näkemyksen mukaan onnistua omalla ilmoituksella, sillä identiteetti on jokaisen oma asia. “Ensi hallituskaudella on tärkeää parantaa muun muassa transihmisten hoitojen saavutettavuutta ja lisätä lainsäädäntöön kolmas sukupuoli moninaisten sukupuoli-identiteettien tunnustamiseksi ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vahvistamiseksi”, Ohisalo sanoo. Lisäksi Ohisalo mainitsee eduskunnalle annetun esityksen, jolla henkilötunnuksesta tehdään sukupuolineutraali. Ministerin mukaan sukupuolineutraali henkilötunnus parantaa ihmisten yksityisyyden suojaa ja on käytännöllinen henkilötietojen hallinnoinnin kannalta.

Ohisalo mainitsee olevansa itse helpottunut siitä, että nykyisen translain edellyttämä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus tulee uuden translain myötä poistumaan. “Vanha laki kytkee transihmisten mahdollisuuden vahvistaa juridinen sukupuolensa lääketieteellisiin hoitoihin. Sukupuoltaan ei voi vahvistaa ilman todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä. Käytännössä tämä on siis tarkoittanut pakkosterilisointia. Se on ollut räikeä itsemääräämisoikeuden loukkaus”, Ohisalo toteaa.

Hallitus on antanut esityksen uudesta translaista eduskunnalle käsiteltäväksi. Lakiesityksen lähetekeskustelu käydään tiistaina 4.10. Uudistetun translain on määrä vahvistaa sukupuolivähemmistöön kuuluvien henkilöiden itsemääräämisoikeutta erottamalla muun muassa sukupuolidysforiasta annettavat hoidot ja juridisen sukupuolimerkinnän muuttaminen toisistaan. Lisäksi uuden translain myötä vanhemmat voivat tarvittaessa muuttaa väestötietojärjestelmään kirjatut vanhemmuusnimikkeensä vastaamaan vahvistettua sukupuoltaan. Kehrääjä uutisoi translakiesityksen siirtymisestä eduskunnan käsittelyyn aiemmin syyskuussa.