LHBTIQA+ -aktivistit tuomittu kuolemaan Iranissa, Amnesty pyytää vetoamaan tuomion kumoamisen puolesta
Kuvituskuva: kalhh
Kaksi iranilaista LHBTIQA+ -naisaktivistia on tuomittu kuolemaan “naisten ja tyttöjen salakuljettamisesta”. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan tuomio on täysin vailla totuuspohjaa ja tuomion tulleen todellisuudessa naisten seksuaalisuuden ja sukupuolen takia. Iranin vallankumouskaartin tiedusteluorganisaation ja toisen oikeusasteen aiemmin antamien tietojen perusteella tuomio vaikuttaa perustuvan maan homovihamieliseen lainsäädäntöön. Amnesty pyytää kansainvälistä yhteisöä vetoamaan Iranin korkeimman oikeuden puheenjohtajaan jotta tämä kumoaisi kuolemantuomiot.
Iranilaiset LHBTIQA+ -aktivistit Zahra Sedighi-Hamadani ja Elham Choudbar tuomittiin kuolemaan Iranin islamilaisen tuomioistuimen päätöksellä, josta uutisoitiin laajasti 4. syyskuuta. Iranin oikeusjärjestelmä vahvisti mediatiedot seuraavana päivänä, kertoen naisten saaman tuomion liittyvän “naisten ja tyttöjen salakuljettamiseen”. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää syytteitä salakuljetuksesta perusteettomina ja katsoo, että naisten tuomiot annettiin näiden oletettujen seksuaalisuuksien ja sukupuolien perusteella. Iranin lainsäädäntö on yksi maailman homovihamielisimmistä ja tuomiot samaa sukupuolta olevien parien seksistä vaihtelevat ruoskimalla toteutetusta kidutuksesta kuolemantuomioon.
Sedighi-Hamadani pidätettiin vuoden 2021 lopulla Turkin rajalla tämän yrittäessä päästä rajan yli hakeakseen turvapaikkaa, Choudbar pidätettiin jonkin aikaa myöhemmin. Naisia syytettiin “korruptioon ja prostituutioon yllyttämisestä” sekä “maanpäällisen korruption levittämisestä”, Mofsed-e-filarz, joka on löyhästi määritelty rikosnimike “poliittisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin vaarantamiselle”. Mofsed-e-filarz on iranilaisessa laissa kuolemantuomiolla rangaistava rikos, jonka tarkoitus kriitikoiden mukaan on kriminalisoida kaikki poliittinen toisinajattelu. Sedighi Hamadania syytettiin lisäksi laittomasta maahantulosta. Syytteet korruptioon ja prostituutioon yllyttämisestä sekä laittomasta maahantulosta annettiin julkisen tuomioistuimen toisen luokan rikostuomioistuimen käsiteltäväksi, kun taas syytteet maanpäällisen korruption levittämisestä ohjattiin Iranin islamilaisen vallankumoustuomioistuimen käsiin. Islamilaiset vallankumoustuomioistuimet kytkeytyvät julkisia tuomioistuimia tiukemmin maan poliittiseen johtoon ja ne ovat tunnettuja ankarista rangaistuksistaan.
Heinäkuussa 2022 rikostuomioistuin tuomitsi Sedighi-Hamadanin sakkoihin laittomasta maahantulosta, mutta hylkäsi molempien naisten syytteet korruptioon ja prostituutioon yllyttämisestä. Tuomioistuimen mukaan syytteiden käsittely ei kuulunut sen toimivaltaan, sillä se katsoi vallankumoustuomioistuimen syyttävän naisia samojen tekojen perusteella maanpäällisen korruption levittämisestä. Amnesty kertoo tutustuneensa rikostuomioistuimen päätökseen, josta käy ilmi naisten maanpäällisen korruption levittämisestä saamat syytteet perustuvat näiden “aktiviteetteihin verkkoympäristössä”. Enempää tietoa mainituista aktiviteeteista ei kuitenkaan Amnestyn mukaan ole saatavilla.
Amnestyn mukaan syytekokonaisuuden tutkinnanjohtaja oli ilmaissut tammikuussa 2022 Sedighi-Hamadanille, että tätä syytetään maanpäällisestä korruption levittämisestä “homoseksuaalisuuden mainonnan”, “islamilaisen tasavallan vastaisten mediakanavien kanssa viestinnän” sekä “kristinuskon edistämisen” perusteella. Ensimmäiset kaksi syytettä perustuvat Amnestyn mukaan Sedighi-Hamadanin julkiseen, pro-LHBTIQA+ viestintään sosiaalisessa mediassa sekä BBClle annettuun haastatteluun koskien LHBTIQA+ -ihmisten Iraqin kurdialueilla kokemia kaltoinkohteluita. Amnestyn tietojen mukaan kristinuskon edistämistä koskeva syyte taas perustuu kaulassa pidettyyn ristiin sekä kotikirkkoon osallistumiseen.
Amnesty pyytää kansainvälistä yhteisöä vetoamaan kirjeitse Iranin korkeimman oikeuden puheenjohtaja Gholam-Hossein Mohseni-Eje’in, jotta tämä kumoaisi naisille langetetut kuolemantuomiot sekä vaatimaan näiden välitöntä vapautusta. Järjestön valmiiksi kirjoittaman kirjeen voi käydä lähettämässä sen Urgent Action -sivulla. Kirjettä voi myös halutessaan muokata. Amnestyn mukaan vaikuttamisaikaa on jäljellä kirjoitushetkellä enää 39 päivää.
Yhdysvaltojen kansainvälisen uskonnonvapauden komission tietojen mukaan Sedighi-Hamadani yritti syyskuussa 2022 itsemurhaa vankilassa, jonka seurauksena hänet siirrettiin hetkeksi sairaalaan, josta hänet on jo palautettu vankilaan.
Iranin valtionmedia IRNAn mukaan “sosiaalisessa mediassa levinneiden tietojen vastaisesti” naisia olisi syytetty naisten ja nuorten tyttöjen salakuljettamisesta naapurimaihin työ- ja opiskelutoiveiden perässä. IRNA väitti naisten ja tyttöjen myös joutuneen kaltoinkohdelluiksi, joka olisi johtanut useisiin itsemurhiin. IRNA ei tarjonnut tarkentavia tietoja väitteidensä tueksi.
2.10. 21:17 lisätty tieto Sedighi-Hamadanin itsemurhayrityksestä sekä Iranin valtionmedian esittämät väitteet.