Ukrainalainen transnainen Zi Faámelu pakeni kotimaastaan uimalla

Ukrainalainen transnainen Zi Faámelu pakeni kotimaastaan uimalla

Kuva: Zi Faámelu

Ukrainan sota on ajanut maan sukupuolivähemmistöt entistä ahtaammalle. Muusikko ja Instagram-vaikuttaja Zi Faámelu ei kokenut oloaan turvalliseksi, ja hänen pakomatkansa oli pitkä ja vaarallinen.

Maaliskuussa Kehrääjä uutisoi Ukrainan sodan vaikutuksista sukupuolivähemmistöihin. Yksi vaikutuksista, joka johtuu vääristä sukupuolimerkinöistä passeissa, estävät osaa heistä liittymästä muiden pakolaisten joukkoon. Jos juridiseksi sukupuoleksi on merkitty mies, transnainen, transfeminiini tai muu sukupuolivähemmistöön kuuluva, syntymässä mieheksi määritelty henkilö voidaan rajalla käännyttää takaisin ja pakottaa sitten liittymään armeijaan. Monet sukupuolivähemmistöjen edustajat ovat tämän takia jääneet jumiin omaan kotimaahansa sodan keskelle. Yksi heistä oli Zi Faámelu, transtaustainen nainen ja muusikko, joka kuitenkin onnistui lopulta pakenemaan maasta. Pakomatkansa syytä Faámelu avaa verkkomedia Vice:n haastattelussa, jossa hän kertoo pelänneensä joutuvansa armeijaan tai transfobisen hyökkäyksen kohteeksi kadulla juridisen sukupuolimerkinnän vuoksi.  

Kun Kehrääjän ensimmäinen uutinen aiheesta oli julkaistu, oli Faámelu ehtinyt jo paeta Ukrainasta. Rolling Stonen uutisessa Faámelu kertoo pitkästä ja vaarallisesta pakomatkastaan sekä siitä kuinka hänen statuksensa julkisuuden henkilönä teki matkasta entistä vaikeampaa. Faámelu pyysi ystäviään ajamaan hänet autolla Romanian rajalle, mutta heidät pysäytettiin ensimmäisellä rajapaikalla, ja käännytettiin takaisin. Seuraavaksi Faámelu kääntyi Instagram-seuraajiensa puoleen, pyytäen apua kaikin keinoin. Lopulta hän ilmoitti poistuvansa Kiovasta autolla, vedoten yhä ihmisoikeusjärjestöihin apua saadakseen.

Faámelun apuun tulivat hänen saksalaiset ystävänsä, jotka lähettivät kuljettajan Romaniasta hakemaan hänet. Faámelu ja kuljettaja saapuivat tarkastuspisteelle, ja tarjosivat passiensa lisäksi 3000 euron lahjuksen. Tämäkään ei auttanut. Faámelu pakotettiin armeijan tukikohtaan, jossa hänen oli määrä aloittaa sotilaskoulutus miesten kanssa seuraavana päivänä. Yöllä hänen annettiin poistua keräämään henkilökohtaiset tavaransa, ja määrättiin palaamaan seuraavana aamuna. Faámelun kuljettaja kysyi tuona iltana häneltä kysymyksen: “Osaatko uida?”

Faámelu ja hänen kuljettajansa ajoivat metsään lähellä rajaa. Faámelu laittoi passinsa ja puhelimensa suojaan muovipussiin, ja yhdessä kuljettajan kanssa he kävelivät metsään. Metsässä jyrkänteellä heidät kuitenkin huomattiin, ja sotilaat alkoivat huutaa Faámelun nimeä. Faámelu hyppäsi kielekkeeltä, pudoten kolme metriä alas kivikkoiseen maastoon, josta hän siirtyi ryömimään soisessa maastossa joen vieressä. Faámelu piiloutui pensaikkoon, kunnes alkoi lopulta uimaan joen toiselle puolelle, kohti Romaniaa. Joen ylitettyään Faámelu juoksi pellon yli, luullessaan yhä olevansa Ukrainassa. Lopulta Romanian poliisit löysivät hänet, ja olivat järkyttyneitä että hänen piti uida päästääkseen pois Ukrainasta. Faámelu vietiin Romanian poliisien toimesta ensin kuulusteluun, jonka jälkeen hänet vietiin pakolaisleirille. 

Faámelu on nyt Saksassa, ja hänen pakomatkastaan on yli kuukausi. Faámelu ei tiedä mitä tapahtui hänen kuljettajalleen, mutta hän uskoo tämän tulleen pidätetyksi ja mahdollisesti vangituksi. Rolling Stonesin uutisessa Faámelu kertoo, miten hän melkein luovutti kesken matkan, uskoen että hän oli selviytynyt tarpeeksi kauan. Mutta hän jatkoi matkaansa, selviytyen kertomaan tarinansa. Faámelu toivoo, että hänen tarinansa antaisi toivoa muille Ukrainan transnaisille, jotka etsivät tietä ulos maasta, jossa he ovat hyvin näkyviä ja alttiita syrjinnälle sekä henkiselle ja fyysiselle väkivallalle.

“He ovat vaarassa”, Faámelu kertoo. “He odottavat että kuulevat tarinani siitä, kuinka ylitin rajan, jotta hekin voivat tehdä sen.”