Singapore dekriminalisoi miesten välisen seksin

Singapore dekriminalisoi miesten välisen seksin

Kuvituskuva: Daniel James

Singaporen parlamentti päätti 29.11. dekriminalisoida miesten välisen seksuaalisen kanssakäymisen, mutta pitäytyy edelleen päätöksessään määritellä avioliitto vain miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Parlamentti perustelee päätöstään vetoamalla “yhteiskunnallisen tasapainon säilymiseen”. Singaporelaisen sateenkaarijärjestö Oogachagan puheenjohtaja kertoo miesten välisen seksin dekriminalisoinnin olevan merkittävä voitto maan ihmisoikeusaktivisteille.

Singaporen parlamentti päätyi 29.11. dekriminalisoimaan miesten väliset seksuaaliset suhteet. Singaporelainen LHBTIQA+ -yhteisö otti uutisen vastaan ilolla, mutta toisaalta kritisoi hallinnon päätöstä muuttaa ohessa maan perustuslakia. Asiasta uutisoi aiemmin NBC News.

Perustuslakiin tehdyn muutoksen tarkoituksena on estää sellaiset oikeudenkäynnit, jotka ovat johtaneet samaa sukupuolta olevien parien avioliiton laillistamiseen muissa maissa. Kehrääjä uutisoi aiemmin elokuussa Singaporen hallituksen suunnitelmista säilyttää avioliiton nykyinen määritelmä.

– Yritämme ylläpitää tasapainoa […] ylläpitääksemme vakaata yhteiskuntaa, jossa on perinteiset, heteroseksuaaliset perhearvot, mutta jossa homoseksuaaleille on tilaa elää elämäänsä ja osallistua yhteiskuntaan, sisäministeri K. Shanmugam perusteli parlamentin päätöstä.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on perustuslakimuutoksesta huolimatta mahdollista saavuttaa, sillä muutos jättää seuraavalle hallitukselle mahdollisuuden käsitellä asia uudelleen.

Singaporelaisten LHBTIQA+ -aktivistien mukaan tieto muutoksesta maan perustuslakiin oli pettymys, sillä se tarkoittaa käytännössä sitä, että jatkossa esimerkiksi avioliiton ja perheen määritelmään liittyviä kysymyksiä ei voida käsitellä oikeudenkäyntiprosessissa. Hallitus taas puolestaan on todennut, ettei avioliittoa koskevien kysymysten kaltaisten aiheiden käsittelyä tulisi tehdä tuomioistuinmenettelyn kautta. Sekä perustuslain muutos, että miesten välisen seksin dekriminalisointi, hyväksyttiin ylivoimaisella enemmistöllä – asiaan on vaikuttanut hallituspuolue Kansan toimintapuolueen (PAP) asema. Tieto lakien voimaantulon aikataulusta ei ole vielä varmistunut.

Paikallisen sateenkaarijärjestö Oogachagan puheenjohtaja Bryan Choong kertoo, että miesten välisen seksin dekriminalisointi on suuri voitto aktivisteille, jotka ovat kampanjoineet 15 vuoden ajan pykälä 377A:na tunnetun lain kumoamisen puolesta. Choong lisäsi, että myös LHBTIQA+ -pareilla ja -perheillä on myös oikeus tulla tunnustetuiksi ja suojelluiksi, viitaten pyrkimyksiin laajentaa avioliittolaki koskemaan myös seksuaalivähemmistöjä.