Singaporen hallitus on päättänyt jälleen uudelleen arvioida miesten välisen seksin kieltävän lain

Singaporen hallitus on päättänyt jälleen uudelleen arvioida miesten välisen seksin kieltävän lain

Kuva: Peter Nguyen

Singaporen hallitus on päättänyt jälleen arvioida uudelleen miesten välisen seksin vankeusrangaistuksen uhalla kieltävän lain. Päätös syntyi yhteiskunnallisen keskustelun ansiosta – kansalaisia puhuttaa erityisesti lain kolonialistinen menneisyys. Hallitus on toisaalta katsonut, että avioliiton määritelmä pitää säilyttää ennallaan miehen ja naisen välisenä liittona. Singaporen katolinen kirkko on ilmoittanut tukevansa selkeäksi kutsumaansa hallituksen kantaa avioliittokysymyksessä, vaikka onkin maininnut tukevansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Miesten välisen seksin kriminalisoiva laki on jälleen uudelleen arvioitavana Singaporessa. Lain uudelleen arvioinnista huolimatta hallitus vaatii, että avioliiton nykyinen määritelmä säilytetään suojattuna. Uutisesta kirjoitti aiemmin PinkNews.

Singaporen laki- ja sisäministeri K. Shanmugam kertoi aiemmin lain uudelleen arvioinnissa olevan kyse sen vanhanaikaisina ja kolonialismin jäänteinä pidettyjen säännösten tarkastelusta – kuitenkin siten, että hallitus pohtii arvioinnin yhteydessä kuinka se voi “turvata avioliiton nykyisen oikeudellisen aseman sen kiistämiseltä tuomioistuimissa.” Vuonna 1938 tuolloin Britannian siirtomaavallan alaisuudessa olleen Singaporen kaupunkivaltion laissa otettiin käyttöön pykälä 377A. Kyseinen pykälä kieltää miesten välisen suostumukseen perustuvan seksin ja muun seksuaalisen toiminnan jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksen uhalla. Hallituksen päätökseen ottaa laki jälleen uudelleen arvioitavaksi on vaikuttanut yhteiskunnallinen keskustelu muun muassa sen kolonialistisesta historiasta.

Paikallisen LHBTIQA+ -yhdistys Oogachagan toiminanjohtaja Leow Yangfa on vahvistanut, ettei hallituksella ole “välittömiä suunnitelmia tarttua oikeudellisiin haasteisiin avioliiton määrittelemikseksi uudelleen nykyisessä muodossaan.” Singaporen katolinen kirkko tukee lausuntonsa mukaan hallituksen päätöstä suojata avioliiton nykyinen määritelmä, vaikka onkin julkisesti ilmoittanut myös tukevansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Hallituksen päätös uudelleen arvioida kiistanalainen laki voisi siten mahdollisesti dekriminalisoida miesten välisen suostumuksellisen seksin, mutta säilyttää avioliiton määritelmän jatkossakin miehen ja naisen välisenä liittona.

“Avioliiton hedelmällisyys edellyttää myös sitä, että avioliiton on oltava avoin lisääntymiselle. Onnittelemme ja tuemme hallituksen selkeää kantaa avioliittoon ja olemme vakuuttuneita siitä, että he pyrkivät turvaamaan sen nykyisen aseman laissa, jonka määritelmän mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Toivomme, että avioliiton suoja ja vapautemme julistaa sekä opettaa ilman pelkoa tai suosiota sitä, mihin uskomme, tunnustetaan ja säilytetään”, sanoo Singaporen roomalaiskatolinen arkkihiippakunta.

Pykälä 377A:ta on yritetty kumota aiemminkin epäonnistunein tuloksin. Singaporen korkein oikeus on aiemmin helmikuussa hylännyt lakia koskevan valituksen. Tuomarit perustelivat päätöstään toteamalla, ettei singaporelainen LHBTIQA+ -yhteisö kohtaa maassa “todellista ja uskottavaa syytteeseenpanon uhkaa” lain olemassaolosta huolimatta.