Ranska perustaa LHBTIQA+ -lähettilään viran edistääkseen sateenkaariyhteisön hyvinvointia entistä tehokkaammin

Ranska perustaa LHBTIQA+ -lähettilään viran edistääkseen sateenkaariyhteisön hyvinvointia entistä tehokkaammin

Kuva: Mathias Reding/Unsplash

Ranska aikoo nimittää virkaan LHBTIQA+ -lähettilään vuoden loppuun mennessä, kertoo pääministeri Élisabeth Borne. Uusi virka perustettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien eteen tehtävän työn tehostamiseksi – pääministeri Borne kertoo lähettilään tehtävän olevan kampanjointi homoseksuaalisuuden ja transsukupuolisuuden dekriminalisoimiseksi kaikkialla maailmassa. Lisäksi pääministeri kertoi suunnitelmista perustaa uusia LHBTIQA+ -keskuksia tukeva rahasto.

Ranskan pääministeri Élisabeth Borne ilmoitti homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnin 40-vuotispäivänä, että Ranska on tehnyt päätöksen perustaa maahan LHBTIQA+ -lähettilään viran. Borne julkisti tiedon asiasta ollessaan vierailulla Orleansin LHBTIQA+ -keskuksessa. Uutisesta kirjoitti aiemmin Gay Times.

Pääministeri Bornen sanojen mukaan Ranskan LHBTIQA+ -lähettilään tehtävänä on “kampanjoida homoseksuaalisuuden ja transidentiteetin dekriminalisoimiseksi kaikkialla”. Pääministeri korosti, etteivät nykyiset toimet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamiseksi ole vielä riittävät. Lisäksi Borne kertoi perustavansa 3 miljoonan euron rahaston, joka tulee rahoittamaan 10 uutta, eri puolilla maata sijaitsevaa LHBTIQA+ -keskusta. Maassa toimii parhaillaan 35 keskusta.

Sekä presidentti Emmanuel Macron, että Ranskan hallitus kannattivat viran luomista täysin – toisaalta hallitus on ollut vuosien varrella myös arvostelun kohteena sateenkaariyhteisön tukemisesta johtuen. Esimerkiksi ministeri Caroline Cayeux on esittänyt toistuvasti LHBTIQA+ -vastaisia kannanottoja sen jälkeen, kun Ranska laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2013. Vastauksena Cayeuxn kommentteihin, yli 100 ranskalaista julkisuuden henkilöä julkaisi yhteistyössä avoimen kirjeen, jossa ministeriä vaadittiin eroamaan. Cayeux on esittänyt anteeksipyynnön kommenteistaan.

“Tasavallan presidentin lähestymistapa, minun lähestymistapani, hallituksen lähestymistapa ei ole epäselvä: jatkamme taistelua edistyäksemme LHBTQ -ihmisten oikeuksiin liittyvissä asioissa”, pääministeri Borne sanoi. LHBTIQA+ -lähettiläs nimitetään virkaan vuoden loppuun mennessä.

Aiemmin tänä vuonna Ranska kielsi lailla niin kutsutun eheyttämisen, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat toimenpiteet, joilla pyritään muuttamaan henkilön seksuaalisuutta tai sukupuoli-identiteettiä lääketieteellisin tai uskonnollisin keinoin.