Sateenkaarilippuja takavarikoitu UMK-yleisöltä Turun Logomossa – Yle: “On tapahtunut tietokatkos”

Sateenkaarilippuja takavarikoitu UMK-yleisöltä Turun Logomossa – Yle: “On tapahtunut tietokatkos”

Järjestyksenvalvojien toiminta herätti ihmetystä Turun Logomossa. Kuvituskuva ei liity Uuden musiikin kilpailuun. Kuva: Logomo / Sunborn Group.

Uuden musiikin kilpailun yleisössä istunut Vera kertoo, että järjestyksenvalvoja takavarikoi häneltä sateenkaarilipun, kun taas Suomen liput saivat UMK:ssa heilua rauhassa.

Vuosittaisessa Uuden musiikin kilpailussa eli UMK:ssa valitaan Suomen edustaja myöhemmin keväällä järjestettävään Eurovision Song Contestiin, tutummin Euroviisuihin. Tänä vuonna UMK pystyttiin koronapandemiasta huolimatta järjestämään liveyleisölle Turun Logomossa.

Euroviisut ovat perinteisesti olleet queer-kansan suosiossa, ja väriä on tunnustettu rohkeasti. Muun muassa viime vuonna Islannin edustaja nähtiin suuren pan-lipun kanssa lähetyksessä. Turussa sateenkaaren väreihin suhtauduttiin kuitenkin eri tavoin: UMK-yleisöön osallistunut Vera hämmästyi kovasti, kun järjestyksenvalvoja takavarikoi häneltä sateenkaarilipun kesken esityksen.

– Heilutin lippua kannustaessani esiintyjää, kun huomasin järjestyksenvalvojan tulleen toisten rivillämme olleiden katsojien ohi luokseni. Hän sanoi jotain, mitä en kuullut, ja ajattelin, että hän pyytää minua laittamaan lipun pois. Kun olin laittamassa sitä kassiini, hän otti lipun kädestäni ja lähti pois tilanteesta, Vera kertoo Kehrääjälle.

Tapahtuman järjestäjän oman ohjeistuksen mukaan järjestäjällä on oikeus poistaa “lähetystä häiritsevä rekvisiitta” salista, mutta värikäs teemapukeutuminen ja kannustusliput ovat salissa sallittuja. Yleisössä nähtiinkin runsaasti myös Suomen lippuja ja erilaisia kannustuskylttejä, joihin oli kirjoitettu viestejä esiintyjille. 

Vera arvioi, että hänen sateenkaarilippunsa ei ollut edellä mainittuja suurempi – Vera seuralaisineen ei kuitenkaan nähnyt, että kylttejä tai Suomen lippuja olisi poistettu yleisöstä.

– Näin, että muutamaa riviä edempänä olleilta henkilöiltä käytiin myös samaan tapaan hakemassa sateenkaarilippu pois, Vera lisää.

– Kun show päättyi, kysyimme kyseiseltä järjestyksenvalvojalta, miksi lippu otettiin pois. Järjestyksenvalvoja vastasi, että [sateenkaari]liput tuli poistaa yleisöstä. Kysyimme, miksei Suomen lippuja poistettu, ja hän vain totesi, että ne saivat jäädä.

Vera kertoo, että hänelle jäi tapahtuneesta vaikutelma siitä, että sateenkaariliput eivät syystä tai toisesta kuulu Uuden musiikin kilpailuun.

– Tapaus aiheutti meille pahaa mieltä iloisen showtunnelman keskelle ja myös turvattoman olon järjestyksenvalvojien tullessa hyvin passiivisaggressiivisesti ottamaan lipun kädestä niin meiltä kuin toisiltakin yleisössä, Vera sanoo.

Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio pahoittelee tapahtunutta UMK:n ja tapahtumapaikka Logomon puolesta Kehrääjälle lähettämässään viestissä.

– Tässä on tapahtunut tietokatkos. Kannustimme tuomaan saliin rekvisiittaa ja sateenkaariliput ovat ehdottomasti tervetulleita UMK-yleisöön. Yle on ohjeistanut poistamaan kameralinjoilla olevat kyltit, liput ja muut mahdolliset esteet. Mitään tiettyjä lippuja tai kylttejä ei ole erikseen määritelty. Olemme käyneet tilanteen vielä yhdessä läpi ja olemme kaikki todella pahoillamme. Selvitämme tilannetta edelleen, ettei tällaista enää tapahtuisi, Autio kirjoittaa.

Lue lisää aiheesta:

The Rasmus Euroviisuihin – Kehrääjän reportaasi Uuden musiikin kilpailusta 2022 (Kehrääjä 28.2.2022)