Queerkapinan mielenosoitus Helsingin keskustassa: “Ekokriisi on ihmisoikeuskriisi”

Queerkapinan mielenosoitus Helsingin keskustassa: “Ekokriisi on ihmisoikeuskriisi”

Kehrääjä on sensuroinut Mannerheimin patsaaseen kiivenneiden mielenosoittajien kasvot turvallisuussyistä. Kuva: Lyyra Virtanen.

Elokapinan yhteisöryhmä Queerkapina järjesti Pride-viikon keskiviikkona mielenosoituksen, johon osallistui noin 150 ihmistä. Myös poliisi oli paikalla sankoin joukoin.

Ilmastokriisiin ratkaisuja vaativan Elokapinan yhteisöryhmä Queerkapina järjesti keskiviikkoiltapäivänä noin kaksi tuntia kestäneen EkoQueerUtopia-mielenosoituksen Helsingin keskustassa Mannerheimin patsaan edustalla Kiasman vieressä. Mielenosoitukseen osallistui MTV Uutisten arvion mukaan noin 150 ihmistä ja kiinni otettiin yhteensä kolme mielenosoittajaa. Paikalla oli partioasuisten poliisien lisäksi Kehrääjän arvion mukaan yli 20 mellakkapoliisia raskaasti varustautuneina.

– Meidän vaatimuksena on ekososiaalinen oikeudenmukaisuus, joka tarkoittaa, että otetaan sekä luonto että ihmiset mukaan. Ekokriisi on ihmisoikeuskriisi ja nimenomaan vähemmistöt kokee sen tosi raskaasti, kertoi Queerkapinan aktiivi Kehrääjälle paikan päällä.

– Olen tehnyt aktivismia vuosia. Nyt kun löysin Elokapinan, niin tajusin tämän yhteyden. Koska molemmissa on samat sortavat järjestelmät, ilman ekologista jälleenrakennusta ei voida myöskään saavuttaa ihmisten tasa-arvoisuutta.

Mielenosoittajat järjestivät näyttävän tanssiesityksen. Kuva: Lyyra Virtanen.

Ilmastokriisiä nostettiin tapahtumassa esiin aktivistin pitämällä puheella, open mic -osuudella ja tanssiesityksellä, jossa mielenosoittajat tanssivat Britney Spearsin Toxic-kappaleen tahtiin. Laulun sanoja oli muutettu Elokapinan tavoitteita vastaaviksi.

Osana mielenosoitusta kaksi queerkapinalaista kiipesi Mannerheimin patsaalle, johon he ripustivat iskulausein koristettuja lakanoita. Kyseiset mielenosoittajat laskeutuivat itse alas patsaalta poliisin pyynnöstä, ja poliisi otti heidät kiinni. Helsingin poliisi kertoo Twitter-tilillään, että kiinnioton syynä oli “niskoittelu ja rikoksilta ja häiriöiltä suojaaminen”. Lisäksi kolmas mielenosoittaja otettiin kiinni, sillä hän ei totellut poliisin antamaa käskyä poistua patsaan juurelta.

Helsingin poliisi poisti Mannerheimin patsaasta roikkuvat lakanat mielenosoituksen aikana pelastuslaitoksen avulla. Kuvassa näkyy lakana, jossa on teksti “ekososiaalinen oikeudenmukaisuus”. Kuva: Lyyra Virtanen.

Lue lisää aiheesta:
”Haluamme terävöittää Priden sanomaa” – haastattelussa Queerkapina (Kehrääjä 16.9.2020)

Yksi kommentti “Queerkapinan mielenosoitus Helsingin keskustassa: “Ekokriisi on ihmisoikeuskriisi”

Kommentointi ei ole käytössä.