Yhdysvallat esittää sukupuolen itsemääräämisoikeutta sekä kolmannen sukupuolen lisäämistä passeihin

Yhdysvallat esittää sukupuolen itsemääräämisoikeutta sekä kolmannen sukupuolen lisäämistä passeihin

Uudistuksen myötä Yhdysvaltojen kansalaiset saavat itse valita passissaan näkyvän sukupuolimerkinnän ilman lääketieteellistä todistusta. Ulkoministeriö lupaa lisätä passeihin myös sukupuolineutraalin X-merkinnän.

Pride-kuukauden huipentuessa kohti päätöstään Yhdysvaltojen ulkoministeriö ilmoitti esityksestä, jonka myötä Yhdysvaltojen passia hakiessa kansalaiset saavat valita sukupuolimerkintänsä itse. Passiuudistuksen myötä amerikkalaisilta ei enää tulla vaatimaan lääketieteellistä todistusta, jos uusi sukupuolimerkintä ei vastaa henkilön aikaisemmissa dokumenteissa olevaa sukupuolta. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan uudistus koskee myös alle 16-vuotiaita, joilta vaaditaan huoltajan suostumus.

Ulkoministeriö ilmoittaa esityksessä myös, että passeihin tulisi mahdollisuus merkitä kolmas sukupuolimerkintä, eli toisin sanoen ”X”, binäärisukupuoliin viittaavien ”F” (female, nainen) ja ”M” (male, mies) -merkintöjen lisäksi. Uudistuksen toteutumisen aikataulua ei ole vielä tiedossa, mutta ulkoministeriön ilmoituksessa kerrotaan parhaan lähestymistavan arvioinnin jo alkaneen.

Passiuudistuksen toteutuessa Yhdysvallat liittyy muun muassa Saksan, Kanadan, Australian ja Intian kanssa maihin, joiden passeissa käytetään myös kolmatta vaihtoehtoa sukupuolelle. Useat Yhdysvaltojen osavaltiot ja kaupungit, kuten New York, antavat mahdollisuuden kolmannen sukupuolimerkinnän valintaan, ja muun muassa suuret lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet myös suunnitelmista muutoksen tukemiseen.

Sukupuolen itsemäärittelyoikeus on myös itsessään jo suuri uudistus, sillä esimerkiksi Suomessa juridisen sukupuolen ja siten passin sukupuolimerkinnän korjaamiseen vaaditaan todistus lisääntymiskyvyttömyydestä sekä lääketieteellinen diagnoosi. Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken kuvaa uudistuksen olevan osoitus Yhdysvaltojen sitoutumisesta LGBTQI+ -yhteisöä kohtaan. Blinken korostaa tiedotteessa sateenkaariyhteisön kanssa tehtävää yhteistyötä, joka vaikuttaa hänen mukaansa ulkoministeriön lähestymistapaan ja positioon jatkossakin.