Poliisi ampui rodullistetun transmiehen Floridassa

Poliisi ampui rodullistetun transmiehen Floridassa

Kuvituskuva: Mike Von

Poliisin luoteihin kuollut Tony McDade oli jo 12. transsukupuolinen henkilö, joka sai väkivaltaisesti surmansa tänä vuonna Yhdysvalloissa. 

Musta transsukupuolinen mies Tony McDade sai surmansa ampumavälikohtauksessa poliisin luodeista Floridan Tallahasseessa keskiviikkoaamuna. McDade oli tiettävästi käsitellyt asetta, kun poliisi ampui häntä viidesti. Asiasta uutisoi ensin them.us -verkkosivusto. 

Paikallinen uutisasema väärinsukupuolitti McDaden naiseksi uutisoidessaan tapahtuneesta, samoin poliisin järjestämässä tiedotustilaisuudessa viranomainen kuvaili epäiltyä mustaksi naiseksi tummissa vaatteissa. Kuitenkin yhteisössä McDaden tiedettiin identifioituvan mieheksi ja käyttävän he/his-pronomineja.

Poliisin aseenkäyttöä perusteltiin sillä, että epäiltyä oltiin ottamassa kiinni aiempaan puukotukseen liittyen. Tallahasseen poliisiosaston mukaan kyseinen poliisi on pidätetty virastaan tutkinnan ajaksi eikä hänen nimeään ole kerrottu julkisuuteen.

Alueen asukkaat ovat julkaisseet Facebook Live -videoita, joissa sitä vastoin poliisin todetaan “vain hypänneen ulos autostaan ja alkaneen tulittaa”. Asukkaat olivat kuulleet poliisin nimittävän McDadea n-sanalla ja ampuneen, vaikka tämä oli noudattanut poliisin ohjeita pysyä paikallaan.

McDade toteaa tunteja ennen kuolemaansa julkaisemallaan Facebook-videolla, että hän vannoo kostoa neljälle henkilölle, jotka hyökkäsivät väkivaltaisesti hänen kimppuunsa. Tunnin mittaisella videolla McDade totesi myös “hoitelevansa ne, jotka estävät hakemasta oikeutta hyökkäystä vastaan”. Videolla McDade heiluttaa sanojensa vakuudeksi käsiasetta. Ei ole kuitenkaan tiedossa, oliko ase hänellä kuolinhetkellä; monet silminnäkijät kertovat McDaden olleen aseeton.

Equality Floridan toiminnanjohtaja Nadine Smith sanoi tapauksen täsmäävän valitettavasti mustien transihmisten tilanteeseen koko osavaltiossa.

– Floridassa on murhattu seitsemän mustaa transnaista kahden viime vuoden aikana. Ja usein näissä tapauksissa paikallinen media ja poliisi väärinsukupuolittavat uhrit.

Human Rights Campaignin mukaan McDade on 12. trans-ihminen, joka on saanut väkivaltaisesti surmansa tänä vuonna. LGBTQIA+ -etujärjestöt ovat todenneet väkivallan rodullistettuja transihmisiä kohtaan yhä jatkuvan. Yhdysvaltalainen lääkärijärjestö American Medical Association AMA on kuvaillut rodullistettujen transihmisten kokeman väkivallan muodostavan maassa jo epidemian.

Muokattu 3.6.2020 klo 9:42, lisätty puuttuva sana “kohtaan” viimeiseen kappaleeseen