Uusi taideyhdistys Sateenkaarikynä perustettu – yhdistyksestä tulee myös Kehrääjän julkaisija

Uusi taideyhdistys Sateenkaarikynä perustettu – yhdistyksestä tulee myös Kehrääjän julkaisija

Pride-kuukauden avanneena maanantaina 1.6.2020 perustettu yhdistys Sateenkaarikynä tukee sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten sekä heidän muodostamiensa ryhmien työtä oman taiteensa luomiseksi sekä esille tuomiseksi. Tämän lisäksi yhdistys tukee sukupuoli- ja seksuaalivähemmistölähtöistä journalismia julkaisemalla Kehrääjää. 

Sateenkaarikynän tuore puheenjohtaja Miska Karhu kertoo, että yhdistys perustettiin, jotta kaikilla olisi turvallinen tila tuoda itseään ja omaa taidettaan esille.

– Olen kyllästynyt niihin tilanteisiin, joissa haluaisin tuoda kirjoituksiani julki, mutta pelkään, että samalla joudun kohtaamaan syrjintää tai vähättelyä, lievemmässäkin tapauksessa ihmettelyjä ja kyseenalaistusta. Halusinkin luoda yhdistyksen, jossa kirjallisuuden, sanataiteen ja muun taiteen tekijät pääsisivät tapaamaan toisiaan.

Karhu kertoo itse olevansa tavoitteellinen kirjoittaja ja transaktivisti. Hän opiskelee sanataideohjaajaksi.

Kehrääjä siirtyy Sateenkaarikynän julkaisemaksi mediaksi säilyttäen oman journalistisen päätösvaltansa

– Yksi tärkeä tavoite yhdistyksellämme on kehittää Kehrääjää mediana sekä tukea Kehrääjää ja sen toimittajia. On hienoa, että saamme panostaa myös sateenkaarilähtöiseen journalismiin, koska sitä ei ole vielä tarpeeksi Suomessa, puheenjohtaja Karhu kommentoi.

Toimituksen kokoonpanoa on samalla hieman uudistettu ja jatkossa Kehrääjän päätoimittajia on kaksi, jotka Sateenkaarikynän hallitus valitsee, jonka lisäksi toimitus jaetaan kahteen vastuualueeseen. Jatkossa uutistoimituksesta sekä tutkivasta journalismista vastaa Julia Peltonen, kun kulttuuri- ja yhteisötoimituksesta vastaavana päätoimittajana toimii Lyyra Virtanen. Molemmat päätoimittajat ovat olleet mukana Kehrääjän toiminnassa alusta asti.

Vastavalittu puheenjohtaja Miska Karhu (kuva Kuura V. Adrian)

Karhun mukaan loppuvuoden 2020 tavoite on saada yhdistys yhdistysrekisteriin ja avata jäsenhankintaa.

– Emme lupaa vielä tälle vuodelle suuria tapahtumia tai tapaamisia, mutta tulevaisuudessa haluaisimme pitää kirjoittajaryhmiä, sanataideohjausta, taidetyöpajoja – mitä vain, mikä tuo ihmiset yhteen! 

Sateenkaarikynän sääntöjen mukaan yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä kuka tahansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö, joka haluaa edistää yhdistyksen tavoitteita ja toimintaa. Sateenkaarikynä tarjoaa myös kannatusjäsenyyttä niille, jotka haluavat tukea rahallisesti sekä Kehrääjää että yhdistyksen muuta toimintaa, mutta eivät osallistu muuten yhdistyksen toimintaan tai eivät ole itse vähemmistön jäseniä. Liittymään pääset tästä.