Pixar-elokuvassa ensimmäistä kertaa seksuaalivähemmistöä edustava päähenkilö

Pixar-elokuvassa ensimmäistä kertaa seksuaalivähemmistöä edustava päähenkilö

Disneyn omistaman animaatiostudio Pixarin elokuvissa on tänä vuonna nähty jo yksi seksuaalivähemmistöä edustava hahmo. Juuri ensi-iltansa saaneessa lyhytelokuvassa nähdään toinen, tällä kertaa päähenkilönä!

Aiemmin tänä vuonna Pixarin uutuuselokuvassa Eteenpäin (Onward, 2020) nähtiin Pixarin ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva hahmo – Lena Waithen ääninäyttelemä Officer Specter (suomenkielisessä versiossa Caroline Suinnerin esittämä Konstaapeli Katse). Elokuvassa konstaapelin seksuaalinen suuntautuminen käy selkeästi ilmi, sillä naishahmo mainitsee itse naisystävänsä. Vaikka kyseessä on sivuhenkilö, joka ei ole merkittävässä roolissa elokuvassa, on Eteenpäin kielletty kokonaan tai sitä on sensuroitu tämän takia useissa seksuaalivähemmistöihin kielteisesti suhtautuvissa maissa, kuten Venäjällä ja Saudi-Arabiassa.

Nyt Pixar on ottanut vielä isomman edistysaskeleen. Studio on julkaissut lyhytelokuvan, joka kertoo siitä jännittävästä tilanteesta, kun homomies Greg aikoo tulla vanhemmilleen ulos kaapista ja kertoa samalla uudesta parisuhteestaan Manuelin kanssa. Elokuva on nimeltään Out (suomeksi Ulos tai Ulkona) ja sen on ohjannut sekä käsikirjoittanut Steven Clay Hunter. Out on Hunterin ensimmäinen ohjaustyö ja se kuuluu Pixarin itsenäisten elokuvien SparkShorts-sarjaan, jossa on aikaisemmin julkaistu esimerkiksi työelämää käsittelevä lyhytelokuva Purl (2018).

Kuva: Disney/Pixar. Vasemmalla Greg ja oikealla poikaystävä Manuel.

Out-elokuvan voi toistaiseksi nähdä ainoastaan Disney+ -palvelussa, joka tulee olemaan Suomessa saatavilla vasta syyskuussa 2020. Pixar on aiemmin julkaissut samaan SparkShorts-sarjaan kuuluvia lyhytelokuvia Youtube-kanavallaan, joten Outin voidaan arvella saapuvan myös Youtubeen myöhemmin.

Greg on kaikkien aikojen ensimmäinen LGBTQIA-yhteisöä edustava päähenkilö Pixar-studion elokuvassa, ja tämä on ehdottomasti askel kohti parempaa ja monipuolisempaa vähemmistökuvausta suuren yleisön animaatioelokuvassa – ja Pixar on ottanut askeleen siitäkin huolimatta, että vähemmistövihaajat älähtävät. Outissa nähdään myös ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta olevien hahmojen suudelma Pixar-elokuvassa, kun Pixarin seuraavassa, syksyllä 2020 ilmestyvässä kokopitkässä elokuvassa Soul (suomeksi Soul – sielun syövereissä) esiintyy puolestaan ensimmäistä kertaa afroamerikkalainen päähenkilö. Pixar on nyt siis lisännyt tai lisäämässä hahmokaartiinsa monimuotoisempia ihmisiä kuin koskaan ennen!