LGBTQIA+ -ihmisistä leivotaan koronapandemian syntipukkeja Etelä-Koreassa

LGBTQIA+ -ihmisistä leivotaan koronapandemian syntipukkeja Etelä-Koreassa

Kuvituskuva: leo2014

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia pakotetaan ulos kaapista koronapandemian takia. Etelä-Koreassa uutismedia alkoi julkaista positiivisen koronatestituloksen saaneiden homomiesten tietoja. 

Etelä-Koreassa homovastaiset mielipiteet ovat kasvaneet sen jälkeen, kun terveysviranomaiset jäljittivät 86 uutta koronavirustapausta levittäneen oireettoman miehen, uutisoi LGBTQ Nation. 29-vuotias mies oli vieraillut Soulin Itaewonin alueen homobaareissa. Kaapissa olevat homoseksuaalit pelkäävät seksuaalisen suuntautumisensa paljastuvan perheelle tai työnantajalle, mikäli maan hallitus toteaa heidät altistuneiksi virukselle ja vaatii hakeutumaan koronatesteihin. Terveysviranomaiset ovat testanneet yli 2 450 ihmistä, jotka vierailivat samoilla klubeilla. Viranomaiset yrittävät yhä jäljittää 3 000 ihmistä lisää käyttämällä luottokortti- ja puhelimen paikannustietoja sekä turvakamerakuvaa.

Etelä-Koreaa on kiitelty onnistuneissa toimissa koronavirustartuntojen  tukahduttamiseksi laajalla testaamisella ja virukselle altistuneiden jäljittämisellä. Huhtikuussa maassa ei raportoitu hetkeen yhtään uutta tartuntatapausta. Pelko toisesta aallosta maan pääkaupungissa Soulissa laajeni koskemaan nopeasti homomiehiä tartuttajina, kun kristillinen sanomalehti raportoi useista kymmenistä uusista tapauksista, joita oli todettu Itaewonin alueella paikoissa, joissa seksuaalivähemmistöjen tiedetään kokoontuvan.

Washington Postin mukaan tiedon levittyä eteläkorealaiset ovat julkaisseet vihapuhetta ja ns. paljastuskuvia homobaareista sisältäviä julkaisuja sosiaalisessa mediassa. Yhdessä julkaisuista on video, jolla esiintyviä baarin asiakkaita julkaisija pyytää tunnistamaan.

Etelä-Korean seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava ryhmä Chingusai totesi stigmatisoivien mediauutisointien voivan hankaloittaa tartunnan estämistä, sillä “uhkaukset lisäävät pelkoa kaapista tulemisesta ja näin ollen moni ei uskaltaudu testeihin”.

Tapaus muistuttaa paljon aids-kriisin aikaa, jolloin niin ikään LGBTQIA+ -väkeä pidettiin syyllisenä tappavaan virukseen. Uutisoinnit ympäri maailmaa kertovat nyt viranomaisten hallituksista poliiseihin ja kirkkoihin syyttävän sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koronaviruksen levittämisestä. Vaikka Etelä-Koreassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen ei ole laitonta, queer-ihmiset kokevat maassa paljon syrjintää.

Kun maailma katsoo muualle, valtaapitävät kurjistavat LGBTQIA+ -ihmisten oloja poistamalla heiltä oikeuksia ja jättämällä heitteille ne, joilla ei ole mahdollisuutta hakea valtionapua identiteettinsä vuoksi.