Päivi Räsäsen homofobiasyytteet viedään hovioikeuteen

Päivi Räsäsen homofobiasyytteet viedään hovioikeuteen

Kuvituskuva: Kristillisdemokraatit, kuvaaja: Jukka Salmi

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan syyttäjä on valittamassa Räsäsen maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudelta saamasta, vapauttavasta tuomiosta hovioikeuteen. Räsästä syytetään kolmesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, joiden kohteena ovat seksuaalivähemmistöt.

Syyttäjä on valittamassa Helsingin käräjäoikeuden kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) syytteistä antamasta ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen. Asiasta uutisoi MTV Uutiset. Syyttäjä syytti käräjäoikeudessa Päivi Räsästä kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, jotka koskivat Räsäsen homofobisia puheita ja tekstejä. Maaliskuussa annetussa päätöksessä Helsingin käräjäoikeus vapautti Räsäsen kaikista syytteistä, huolimatta siitä, että oikeuden mukaan puheet olivat osaksi kansanryhmää, seksuaalivähemmistöjä, loukkaavia. Kehrääjä uutisoi päätöksestä sen tultua julkiseksi.

Käräjäoikeudessa käsitellyissä syytteissä oli kyse väitteistä, että seksuaalivähemmistöön kuuluminen olisi “syntistä” ja “häpeällistä” ja homoseksuaalisuus olisi “psykoseksuaalisen kehityksen häiriö”. Syytekohdista yksi poikkesi muista merkittävästi: Räsäsen kirjoittamassa pamfletissa homofobisia näkemyksiä ei perustella uskonnollisella tulkinnalla, vaan niiden väitetään olevan tieteellisiä tosiasioita. Tieteeksi väitettiin pamfletisssa yllämainitun häiriötilan lisäksi sitä, että homoudesta voisi “eheytyä”, että homot ovat rikkinäisiä ja että ‘homouden harjoittaminen’ olisi haitallista parisuhteelle. Samassa pamfletissa kytkettiin homoseksuaalisuuden hyväksyminen lasten seksuaalisen hyväksikäytön pahenemiseen ja todettiin, että homoseksuaalisuuden esittäminen normaalina edustaisi tiedevastaista poliittista ideologiaa. Pamflettia pidetään yhä saatavilla sen julkaisseen tahon toimesta.

Räsänen itse näkee kyseessä olevan keskustelun Raamatusta, vaikka yksi syytekohdista ei siihen perustukaan. Räsänen kertoo iloitsevansa siitä, että keskustelu Raamatusta jatkuu yhä ja kertoo olevansa valmis “puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa”. Räsänen kertoi aiemmin huhtikuussa julkaisemassaan tiedotteessa olevansa valmis viemään asian jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) saakka, joten asian käsittely tuskin tulee saamaan pikaista päätöstä, kuten tuomion jälkeen julkaistussa Kehrääjän pääkirjoituksessa ennakoitiin.

– Syyttäjän ratkaisu valittaa Helsingin käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä antaa mahdollisuuden saada sanan- ja uskonnonvapautta turvaava ennakkopäätös aina korkeimmasta oikeudesta, Räsänen kertoo.

Vapauttavan päätöksen antava ennakkotapaus, annettiin se joko Korkeimman oikeuden tai EITn toimesta, voisi tarkoittaa merkittävää heikennystä seksuaalivähemmistöjen suojaksi säädettyihin syrjinnältä suojaaviin lainkohtiin ja niiden soveltamiseen. Kynnys kiihottamisrikosten syytteille ja tuomioille tulisi nousemaan merkittävästi, jonka vaikutukset näkyisivät siinä miten seksuaalivähemmistöistä puhutaan, suljettujen ovien lisäksi myös julkisesti. Julkisessa keskustelussa esiintyvän homofobian määrä ja rajuus kasvaisivat oletettavasti merkittävästi jos todennäköisyys joutua puheistaan vastuuseen olisi entistä pienempi.