Missouri esittää kieltoa LHBTIQA+ -yhteisöön liittyville keskusteluille alaikäisten kanssa kaikissa kouluissa

Missouri esittää kieltoa LHBTIQA+ -yhteisöön liittyville keskusteluille alaikäisten kanssa kaikissa kouluissa

Kuva: Unsplash

Yhdysvaltain Missourin osavaltion lakialoite muistuttaa pidemmälle vietyä, Don’t Say Gay -nimellä tunnettua lakia. Lakialoitteen tarkoituksena on kieltää kokonaan alaikäisen kanssa käytävät keskustelut sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisuudesta julkisissa sekä yksityisissä kouluissa.

Yhdysvaltain Missourin uusi lakialoite pyrkii viemään Don’t Say Gay -nimellä tunnetun lain vielä pidemmälle rajoittamalla merkittävästi keskustelua seksuaalisuudesta ja sukupuoli-identiteetistä. Asiasta uutisoi aiemmin ABC News.

Don’t Say Gay -nimellä tunnettu laki hyväksyttiin ensimmäisenä Floridassa. Laki rajoittaa opettajien vapautta kertoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä lapsille kouluympäristössä.

Missourin lakiesitys ehdottaa Don’t Say Gay:n käyttöönottoa laajemmassa muodossa. Esityksen mukaan “yksikään sairaanhoitaja, neuvonantaja, opettaja, rehtori, sopimushenkilöstö tai muu hallintoviranomainen julkisessa tai yksityisessä koulussa ei saa keskustella sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta alaikäisen opiskelijan kanssa” ellei hänellä ole asiaan lupaa laillistetulta mielenterveyspalvelujen tarjoajan tai oppilaan huoltajalta.

Uutinen Missourin lakialoitteesta on herättänyt vastustusta LHBTIQA+ -yhteisön ja ihmisoikeusjärjestöjen keskuudessa. Heidän mukaan lakialoitteen tavoitteena on selkeästi kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsittelevä kirjallisuus ja oppitunnit – sekä marginalisoida vähemmistöihin kuuluvat opiskelijat ja tiedekunnan. Lakialoitteen kannattajat perustelevat rajoitusten tärkeyttä vetoamalla vanhempien sananvaltaan siitä, mitä heidän lapsilleen opetetaan kouluissa.

Missourin Don’t Say Gay -lakia muistuttavan, joskin sitä tiukemman lakialoitteen lisäksi Missourissa on käsiteltävänä toinenkin, sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin vaikuttava lakialoite. Kyseisellä aloitteella pyritään kieltämään transtyttöjä  urheilemasta muiden tyttöjen kanssa – sekä mahdollistamaan rahoituksen leikkaaminen koululta, joka määräyksestä huolimatta sallii transtyttöjen urheilla muiden tyttöjen kanssa.

“Missouri ottaa seuraavan valtavan harppauksen pyrkimällä estämään tiedekuntaa, henkilökuntaa ja opiskelijoita puhumasta näistä ja näihin liittyvistä aiheista ollenkaan”, LHBTIQA+ -järjestö PROMO Missouri toteaa. Järjestö vastusti 7.2. pidettyä kuulemistilaisuutta lakialoitteesta.