Valokuvaprojekti monipuolistaa vähemmistöjen mediakuvaa

Valokuvaprojekti monipuolistaa vähemmistöjen mediakuvaa

Kuva: Tinksu Wessman

Tiedote omasta toiminnosta 17.5.2023

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma kuvapankki julkaistaan Kansainvälisenä homofobian, transfobian ja bifobian vastaisena päivänä, eli IDAHOT-päivänä, 17.5.2023. Kuvapankin kuvat ovat vapaasti käytettävissä journalistiseen ja opetukselliseen käyttöön. Mainoksissa ja markkinoinnissa niitä ei saa käyttää.

Kuvapankin kuvat on kuvannut valokuvaaja Tinksu Wessman. Kuvapankki on Kehrääjä -verkkomedian hallinnassa. Kehrääjä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen verkkolehti ja -media, jonka toimintaperiaate on: “Meistä, meiltä, meille”. Projektin on rahoittanut Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta neljän kuukauden työskentelyapurahalla.

Kuvapankkikuvia on kuvattu Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Lahdessa ja Turussa. Kuvauksiin haettiin malleja avoimella mallihaulla. Mukaan lähti monimuotoinen joukko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Valokuvaaja Tinksu Wessman toteaa kuitenkin:

– Aivan kaikkea emme tämän projektin aikana saavuttaneet. Kuvista puuttuu vielä paljon sellaista, jota siellä pitäisi olla. Tämä on kuitenkin hyvä alku. Aion kuvata tämän vuoden aikana lisää kuvia kuvapankkiin. Toukokuun lopussa onkin ensimmäiset lisäkuvaukset.

Kuvapankille on kova tarve. Projektin aikana Wessman sai useita yhteydenottoja koulutuslaitoksilta ja jopa valtion instituutioilta, joissa todettiin kuville olevan kysyntää. Kuvissa painotetaan arkista elämää ja osa kuvista on toteutettu dokumentaarisesti.

Sekä Kehrääjän toimituskunta että valokuvaaja Tinksu Wessman toivovat kuvien tulevan mahdollisimman laajaan käyttöön.

– Tämä on resurssi, jota ei kannata jättää käyttämättä, Wessman sanoo.

Linkit:

Kuvapankki: https://flic.kr/s/aHBqjADUUp

Tinksu Wessman kotisivut: https://www.tinksuwessman.com/

Yhteydenotot kuvapankkiin liittyen:

Tinksu Wessman: tinksu [at] sapfograf.com