Hongkongin korkein oikeus: Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulee olla mahdollista ilman sukuelinkirurgisia hoitoja

Hongkongin korkein oikeus: Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulee olla mahdollista ilman sukuelinkirurgisia hoitoja

Kuva: Bady Abbas

Hongkongin korkein oikeus totesi translain rikkoneen transihmisten oikeutta yksityisyyteen. Korkeimman oikeuden antaman päätöksen mukaan sukupuolen juridinen vahvistus onnistuu Hongkongissa jatkossa ilman sukuelinkirurgisten hoitojen läpikäymistä.

Hongkongin korkeimman oikeuden 6.2. tekemän päätöksen mukaan juridinen sukupuolen vahvistus ja lääketieteellinen sukupuolenkorjausprosessi erotetaan toisistaan. Aiemmin juridisen sukupuolen vahvistaminen edellytti sukuelinkirurgisten hoitojen läpikäymistä. Asiasta uutisoi aiemmin Gay Times.

Päätöksessä todetaan Hongkongin translain syyllistyneen yksityisyydensuojan ja sen oikeuden rikkomiseen. Päätöksen allekirjoittivat päätuomari Andrew Cheung sekä tuomarit PJ Ribeiro ja PJ Fok.

“Käytännön seuraus on asettaa valittajien kaltaiset henkilöt ongelmatilanteeseen, jossa heidän on valittava, kärsivätkö he säännöllisistä yksityisyydensuojan loukkauksista vai hakeutuvatko he erittäin kajoavaan ja lääketieteellisesti tarpeettomaan leikkaukseen – joka loukkaa heidän oikeuttaan koskemattomuuteen. On selvää, että tämä ei kuvasta kohtuullista tasapainoa”, tuomarit sanovat päätöksessään. Lisäksi tuomarit katsoivat, että henkilön ulkoisen olemuksen ja hänen asiakirjoissa näkyvän harhaanjohtavan sukupuolimerkinnän välinen ristiriita aiheuttaa huomattavasti enemmän ongelmia päivittäisessä kanssakäymisessä kuin sukuelinten ulkonäkö.

Korkeimman oikeuden päätös liittyy tapaukseen, jossa hongkongilainen transaktivisti ja transmies Henry Edward Tse sekä toinen, julkisuudessa Q-nimellä kutsuttava transmies haastoivat vuonna 2019 tiettyjen kirurgisten sukupuolenkorjaushoitojen läpikäymistä vaativan translain. Tse ja Q valittivat translaista aiemmin vuosina 2019 ja 2022, mutta tuolloin 2 alemman tason tuomioistuinta asettuivat sukuelinkirurgisten hoitojen edellytystä juridisen sukupuolen vahvistamiselle puoltavan hallituksen taakse.

Aktivistien mukaan päätös on positiivinen uutinen, sillä se helpottaa sukupuolivähemmistöjen oikeuksista käytävän keskustelun jatkamista Hongkongissa. “Me kaikki unelmoimme siitä, että henkilökorttimme eivät enää paljastaisi luvatta transtaustaamme, että meitä ei enää estetä ylittämästä rajaa rajanylityspaikalla ja palaamasta takaisin kotiimme Hongkongiin ja ettei meiltä riistettäisi oikeuksiamme mennä naimisiin ja perustaa perhe vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa”, Tse kuvailee päätöksen merkitystä Hongkongin transihmisille.