Yhä useampi nuori pohtii sukupuoli-identiteettiään – kouluterveydenhoitajien mukaan suurin osa kertoo kaipaavansa lähinnä keskusteluapua
Kuva: Alexander Grey
Helsingin Sanomien haastattelemat kouluterveydenhoitajat peräänkuuluttavat parempaa saatavuutta matalan kynnyksen keskusteluavulle nuorille, jotka pohtivat sukupuoli-identiteettiään. Koulutervydenhoitajien mukaan suurin osa nuorista ei koe tarvitsevansa lääketieteellistä sukupuolenkorjausprosessiaan, vaan luotettavan aikuisen vastauksia itseä askarruttaviin kysymyksiin.
Kouluterveydenhoitajien mukaan yhä useampi nuori pohtii omaa sukupuoltaan, sillä sukupuolidysforiaa ja omaa sukupuoli-identiteettiään pohtivien nuorten määrä on viime vuosina kasvanut. Asiasta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.
Moni nuori kertoo itse ettei välttämättä koe olevansa muuta kuin syntymässä määriteltyä sukupuolta, vaan kaipaa pääasiassa aikuisen vastauksia kysymyksiin, kuten esimerkiksi siihen, voiko hän tuottaa vanhemmilleen pettymyksen, jos pohtii sukupuoli-identiteettiään tai ihastuu samaa sukupuolta olevaan henkilöön. Kouluterveydenhoitajat korostavat, että vain harva nuori haluaisi hakeutua lääketieteelliseen sukupuolenkorjausprosessiin. Sukupuolenkorjausprosessiin hakeutumista suunnittelevat nuoret kaipaavat heidän mukaan sensitiivistä ja yksilöllistä tukea.
Helsingin Sanomien puhelimitse haastattellut terveydenhoitajat työskentelevät perusopetuksessa, pienempi osa lukioissa. Heidän nimiään tai työpaikkojaan ei kerrota artikkelissa yksityisyyden suojelemisen vuoksi.
“Toisilla se sukupuolen kokemus on ollut muuttumaton jo vuosia ja he odottavat prosessiin pääsyä. Nämä nuoret tarvitsevat säännöllistä kontaktia. Heidän kohdallaan voi tulla esiin eristäytymistä ja koulupoissaoloja”, yksi haastatelluista sanoo.
Haastateltujen mukaan lievä enemmistö identiteettiään pohtivista nuorista on syntymässä määritelty tytöiksi – toisaalta tähän voi heidän sanojen mukaan vaikuttaa muun muassa koulujen erityispainotukset ja sukupuolijakauma. Moni kouluterveydenhoitajista antaa kiitosta koulujen ja kotien asenteelle nuorten pohdintojen keskellä – esimerkiksi oppilaan uusi kutsumanimi on voitu ottaa käyttöön tekemättä siitä suurta numeroa.
Kouluterveydenhoitajien mukaan hoitajakäynnit, joiden aikana käsitellään sukupuoli-identiteettiä, vaihtelevat merkittävästi kouluittain – toisissa sukupuoli-identiteettiin liittyvät keskustelut ovat yksittäisiä poikkeustapauksia ja toisissa lähes päivittäisiä. Joskus nuoren pohdintojen taustalla on kaveripiireissä käydyt keskustelut aiheesta, mikä on haastateltujen mukaan “tietysti täysin luonnollista”.