Miltä sinun Pridesi kuulostaa? – koostimme soittolistan erilaiseen Pride-kesään

Miltä sinun Pridesi kuulostaa? – koostimme soittolistan erilaiseen Pride-kesään

Pride-kuukausi on Priden 50. juhlavuonna koronaviruksen aiheuttamien rajoituksien takia kovin erilainen kuin ennen. Ehkä yhteisön lempibiisit voisivat auttaa muistuttamaan, että ilman fyysisiä Pridejakaan emme ole silti yksin?

Kesäkuussa juhlitaan Pridea ympäri maailmaa! Pride Month, Pride-kuu on saanut alkunsa kesäkuun 1969 Stonewall Innin tapahtumista. Poliisit tekivät New Yorkissa sijaitsevaan LHBTQIA-yhteisön suosimaan baariin ratsian, mutta vainoon ja ennakkoluuloihin kyllästyneet yhteisön jäsenet nousivat kapinaan epäreilua kohtelua vastaan. Tätä seurasi viisi päivää kestänyt mellakka baarin ulkopuolella. Stonewallin mellakan katsotaan synnyttäneen homoille oikeuksia vaativan liikkeen Yhdysvalloissa.

Ensimmäinen Pride-kulkue järjestettiin Stonewallin tapahtumien vuosipäivänä vuonna 1970. Tänä vuonna olisi siis juhlittu Priden 50. juhlavuotta, mutta koronaviruksen takia lähes kaikki Pride-tapahtumat on jouduttu perumaan. Suomen suurin Pride-tapahtuma Helsinki Pride on siirretty syyskuulle, mutta monien muiden kaupunkien Pridet on kokonaan peruttu tämän vuoden osalta Suomessa ja ulkomailla.

Vuonna 2020 vietämme siis erilaista Pridea kuin koskaan ennen. Joitain tapahtumia järjestetään netin kautta, mutta kesäkuussa emme pääse marssimaan tuhansien ihmisten kanssa ja kokemaan fyysistä yhteisöön kuulumisen tunnetta. Voimme kuitenkin juhlistaa omaa identiteettiämme pienellä porukalla kokoontuen tai somessa omia ja muiden tarinoita jakaen.

Encyclopaedia Britannican mukaan ensimmäisessä Pride-kulkueessa huudettiin “Say it clear, say it loud. Gay is good, gay is proud.” Tänä vuonna ei päästä kuulemaan yhteishuutojen raikumista, mutta Kehrääjä on koonnut lukijoiden ehdotusten pohjalta Pride 2020-soittolistan. Lista sisältää LHBTQIA-ihmisten lempikappaleita ja osa artisteista kuuluu myös itse yhteisöön, joten ehkä sen kuunteleminen auttaa tuntemaan, että et ole yksin!