Kuka kelpaa Pride-sponsoriksi?

Helsinki Pride on julkaissut listan tämän vuoden virallisista yhteistyökumppaneistaan, joita on kertynyt huomattava, yli 40 sponsorin ryhmä. Listalla on jo edeltäviltä vuosilta tutuiksi tulleita kumppaneita, kuten Helsingin Sanomat sekä suurimmat teleoperaattorit, mutta listalta löytyy myös tapahtuman teemaan nähden outoja nimiä.

Yksi Priden yhteistyökumppaneista on Finnair, joka on ollut esillä pakkopalautuksia toteuttavana lentoyhtiönä. Suomi on viime vuosina pakkopalauttanut ihmisiä maihin, joissa heidän turvallisuutensa on ollut uhattuna ja palautetuista osa on joutunut vakavan, jopa kuolemaan johtavan väkivallan uhreiksi pakkopalautuksen jälkeen. Ihmisoikeusjärjestön järjestämän tapahtuman ja pakkopalautuksia toteuttavan lentoyhtiön yhteistyö vaikuttaa siis odottamattomalta valinnalta.

Finnairin lisäksi virallisiin yhteistyökumppaneihin lukeutuu Suomen evankelisluterilainen kirkko, jonka sateenkaarimyönteisyys on erittäin heikolla pohjalla. Kirkolla on muun muassa voimassa oleva linjaus, jonka mukaan se ei vihi samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon ja kirkon virallisen opin mukaan ”ihminen on seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta vastuussa käyttäytymisestään”, jolla todennäköisimmin kirkko viittaa siihen, että muu kuin heteroseksuaalisuus on kirkon opin mukaan väärin.

Virallisten oppiensa lisäksi kirkko on järjestelmällisesti vastustanut HLBTIQA+ -ihmisten ihmisoikeuksien edistämistä, sen piirissä toimii HLBTIQA+ -vastaista vihaa levittäviä liikkeitä vailla seuraamuksia, joita osa sen seurakunnista rahoittaa, ja osa seurakunnista aktiivisesti kieltäytyy yhteistyöstä Setan kaltaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.

Kysyimme Helsinki Pride -yhteisöltä yhteistyökumppaneiden valinnassa käytetyistä kriteereistä sekä siitä, näkevätkö he ristiriitaa joidenkin toimijoiden mukanaolossa. Julkaisuhetkellä Helsinki Pride ei ollut vielä vastannut kysymyksiin.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon julkaisemassa tiedotteessa arkkipiispa Tapio Luoma toteaa, että kirkkoa on lähestytty kutsulla tulla mukaan tapahtumaan. Luoman kommentin perusteella vaikuttaisi siltä, että Helsinki Pride -yhteisö olisi ollut aloitteellinen asiassa ja tavoitellut kirkon kumppanuutta tämän vuoden tapahtumaan.

19.6. 23:20 lisätty maininta kirkon tiedotteesta ja kirkon saamasta kutsusta

Kuvituskuva: geralt