Henkilötunnuksen muuttuminen aiheuttaa ongelmia tietojärjestelmissä: “Palvelu ilmoitti, ettei minua ole olemassa”

Henkilötunnuksen muuttuminen aiheuttaa ongelmia tietojärjestelmissä: “Palvelu ilmoitti, ettei minua ole olemassa”

Kuvituskuva: Paul Felberbauer, Unsplash.

Susanna Viljanmaa kirjoittaa siitä, millaisia ongelmia hänelle on ilmennyt pankin, puhelinoperaattorien ja julkisten palveluiden kanssa henkilötunnuksen muuttumisen myötä.

Sukupuolen korjaaminen on ollut yksi elämäni suurimpia haasteita. Ei niinkään stigman vuoksi vaan siksi, että henkilötunnuksen muuttumisen jälkeen aivan kaikki hajoaa. Sain etukäteen varoituksia muun muassa siitä, että lääkereseptit kannattaa lunastaa ennen muutosta, koska niiden siirtäminen uudelle henkilötunnukselle ei tapahdu heti, ja sitäkin pitää erikseen pyytää. Lisäksi henkilötunnuksen voi päivittää pankkeihin ja muihin tahoihin vasta saatuaan uuden henkilöllisyystodistuksen. Nykymaailmassa tunnistautuminen tapahtuu usein verkkopankkien kautta, eikä uusi elämä ala verkossa, ennen kuin pankissa on uudet tiedot. Ongelmat eivät kuitenkaan lopu tähän. Ehkä pahinta on se, ettei kaikkia ongelmia huomaa heti, vaan monessa tapauksessa vasta kuukausien tai vuosien jälkeen.

Sijoitusneuvojani oli etukäteen jännittänyt kovasti, mitä tapahtuu määräaikaisille tai ehdollisesti päättyville sijoituksille hetun muuttuessa — menettäisinkö käyttöoikeuden sijoituksiin, vai katoaisivatko sijoitukset kokonaan. Hänellä ei ollut aiemmin ollut sukupuoltaan korjanneita asiakkaita, enkä kyselemällä löytänyt transihmisiä, joilla olisi asiasta tietoa. Lopulta huokaisimme helpotuksesta, kun selvisi, että sijoitukset pysyvät kunnossa, kunhan arvo-osuustilin numero ei muutu. Luulin, että pahin uhka oli ohi.

Eniten vaikeuksia tuotti luottokorttini tarjoava pankki. Päivitettyäni pankkiin henkilötunnukseni vuonna 2017 ensivaikutelmani oli, että tämähän hoitui helposti: menin konttorille, asiakaspalvelija käväisi takahuoneessa ottamassa kopiot henkilöllisyystodistuksesta ja ilmoitti tietojen päivittyvän muutamassa minuutissa järjestelmään. Ongelmia alkoi kuitenkin ilmetä vähitellen. Muutamien kuukausien välein luottokorttini lakkasi toimimasta, ja syytä ihmeteltiin, kunnes se lopulta selvisi. Minimiveloitus oli vaihtunut itsestään 100 %:sta 5 %:n, ja kortin luottoraja oli täynnä. 

En nähnyt luottokorttitapahtumia, koska tapahtumien katselu verkkopankin sisällä oli lakannut toimimasta hetun muututtua, joten en voinut tietää käyttäneeni kortin tappiin. Kaiken kukkuraksi, koska olin maksanut tietämättäni vain minimivähennystä, jouduin yhtäkkiä maksamaan tuhansien eurojen laskun luottorajan nostamiseksi takaisin. Asia korjattiin toistamiseen, mutta ongelma vain palasi, kunnes kolmannella kerralla tajusin, ettei pankki saa hommaa toimimaan.

Asiakaspalvelija sanoi korjanneensa väärän henkilötunnuksen jostain kohdasta, mutta ongelma ei vieläkään ratkennut. Lopulta hän myönsi, ettei muuta vaihtoehtoa ole kuin vaihtaa pankkia. Saman pankin uusi verkkopankkisovellus ei muuten toimi tälläkään hetkellä (lokakuussa 2020) “yhteysvirheen vuoksi”. Uskon sen johtuvan siitä, että olen pankin ja Netsin järjestelmissä eri kohdissa eri henkilötunnuksella.

Olin etukäteen kuullut kilpailevista pankeista, joilla on käytäntönä henkilötunnuksen muuttuessa nostaa kaikki rahat tililtä, päättää asiakkuus, perustaa uusi asiakkuus ja palauttaa rahat tilille. Ratkaisu tuntui silloin äärimmäisen kömpelöltä, mutta oman pankkini sekoilusta viisastuneena tuo olisi varmaan lopulta ollut toimivampi keino.

Kafkamaisia mittasuhteita koko henkilötunnusfarssi sai, kun päätin vaihtaa puhelinoperaattoria. Olin aiemmin joutunut vaihtamaan hyvin toimineen operaattorini X kilpailijaan Y. Operaattorin Y kanssa ongelmia tuli jatkuvasti, enkä lopulta saanut enää vastaanotettua puheluita. En jaksanut selvittää, johtuivatko nämä ongelmat henkilötunnukseni muuttumisesta, koska pystyin myöhemmin palaamaan takaisin aiemman operaattorini X asiakkaaksi. Paitsi että se jäikin vain yritykseksi. Sain tilauksen allekirjoittamisen jälkeen viestin, ettei siirto X:lle onnistunut, koska en omista omaa puhelinliittymääni!

Palasin siis voimassaolevan operaattorini Y:n asiakaspalveluun, ja he ilmoittivat henkilötunnuksen olevan nyt päivitetty järjestelmään. Siitä huolimatta uusi siirtoyritys epäonnistui, ja näin kävi myös seuraavana päivänä, joten kyse ei ollut viipeestä tietojen päivittymisessä. X:n myyjä ehdotti, että muodostamme uuden sopimuksen vanhalla henkilötunnuksella, joka onnistuneen siirron jälkeen korvataan uudella. Tämä ratkaisu lopulta onnistui, mutta nyt voin vain toivoa, että uudella operaattorilla tietoni ovat oikeasti päivittyneet kaikkiin järjestelmiin.

Sain silti edelleen operaattorin Y mainoksia sähköpostiini, enkä voinut perua niiden tilausta. En nimittäin voinut kirjautua asiakaspalveluun, koska olin heidän järjestelmissään edelleen vanhoilla henkilötiedoilla. Kävin asiakaspalvelussa, ja he yrittivät väistellä asiaa, kunnes lopulta poistivat tietoni markkinointirekisteristä.

Kaupallisten tahojen lisäksi myös valtion julkisten palveluiden järjestelmissä on ollut ongelmia. Alkuun Opintopolku-palvelu ilmoitti kirjautuessani, ettei minua ole olemassa. Annoin asian olla, ja vuosia myöhemmin kirjautumiseni onnistuikin, mutta järjestelmästä ei löytynyt tutkintotodistustani. Opinahjoni kieltäytyi antamasta todistuksia uusilla henkilötiedoilla, ja uhattuani heitä asian viemisellä oikeuteen he vastasivat, etteivät voi antaa uutta todistusta, koska tutkintojärjestelmä oli tilattu toiselta oppilaitokselta.

Näiden taisteluiden myötä näen, että henkilötunnus olisi pitänyt jo kauan sitten muuttaa sukupuolineutraaliksi, jotta jokainen sukupuolta korjaava ei joutuisi painimaan näin monien ongelmien kanssa. Nyt olisi korkea aika tehdä se. Esimerkkini osoittavat, että etenkään yksityisillä tahoilla ei ole juuri mielenkiintoa saada järjestelmiään huomioimaan sukupuolen moninaisuutta, ellei heitä pakoteta. Yksittäiset tyytymättömät asiakkaat saattavat vaihtaa kilpailijalle, mutta koska transihmiset ovat niin pieni vähemmistö, ei ole taloudellista painetta järjestelmien korjaamiseen.

Olen kuullut ohjelmointia opiskelevilta, että tänäkin päivänä koulutetaan uusia ohjelmoijia uskomaan, että tietojärjestelmää laatiessa voi luottaa siihen, että henkilötunnus ei muutu ikinä. Sukupuolineutraali henkilötunnus varmistaisi, ettei sukupuoltaan korjaavan tarvisi kärsiä kaiken muun lisäksi vielä tietojärjestelmien sekoilusta.