Britannian eheytyksen kieltävä uusi lakiesitys julkaistaan pian – suoja kattaa myös transihmiset

Britannian eheytyksen kieltävä uusi lakiesitys julkaistaan pian – suoja kattaa myös transihmiset

Kuva: Ehimetalor Akhere Unuabona

Britannian hallitus ilmoittaa, että vireillä oleva eheytyksen kieltävä laki tulee kattamaan myös transihmiset. Kulttuuriministeri Michelle Donelan mukaan lakiesitys julkaistaan pian. Lakiesitys siirtyy ensin sekavaliokuntaan käsiteltäväksi. Donelan mukaan hallitus on edelleen sitoutunut suojaamaan ”kaikkia” haitallisilta eheytyskäytännöiltä

Britannian hallituksen mukaan valmisteilla oleva eheytyksen Englannissa ja Walesissa kieltävä laki tulee suojaamaan myös transihmisiä. Vireillä oleva laki tulee kieltämään eheytyksen sen kaikissa muodoissa. Asiasta uutisoi aiemmin BBC News.

Kulttuuriministeri Michelle Donela tiedotti kirjallisessa lausunnossa, että myös transihmiset eheytyskiellon pariin sisällyttävä lakiesitys julkaistaan pian. Donelan mukaan se tulee suojaamaan kaikkia – myös ihmisiä, joihin kohdistetaan eheytystä heidän seksuaalisuuden tai sukupuoli-identiteetin takia. Lakiesitys tulee etenemään varsinaista lainsäädäntötyötä edeltävään sekavaliokuntaan käsiteltäväksi.

Donela muistuttaa, että eheytyksen kieltäminen on ”monimutkainen alue”, jonka vuoksi on otettava huomioon ettei lainsäädäntö ole haitaksi kasvaville lapsille ja nuorille aikuisille, jotka kokevat sukupuoleensa liittyvää ahdistusta esimerkiksi kieltämällä lailliset keskustelut, joita vanhemmat tai lääkärit saattavat käydä lasten ja nuorten kanssa.

“Tunnustamme eheytyskäytäntöjen haitallisuuden vahvuuden ja olemme edelleen sitoutuneita suojelemaan ihmisiä näiltä käytännöiltä ja varmistamaan, että he voivat elää elämäänsä ilman vahingoittamisen uhkaa tai väkivaltaa”, Donela toteaa lausunnossa.

Eheytyksellä tarkoitetaan yrityksiä muuttaa henkilön seksuaalisuutta tai sukupuoli-identiteettiä uskonnollisin tai lääketieteellisin keinoin. Käytännössä eheytys voi sisältää muun muassa rukouksia ja puheterapiaa – äärimmäisissä tapauksissa myös nälässä pitämistä, manausta sekä fyysistä väkivaltaa.

Britannian hallitusta on aiemmin kritisoitu siitä, että eheytyskieltolaista on päätetty sulkea ulos sukupuolivähemmistöt. Asia on herättänyt runsasta kritiikkiä niin ihmisoikeusjärjestöjen, poliitikkojen ja kansalaisten keskuudessa. Kehrääjä uutisoi huhtikuussa YouGov:n teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan enemmistö kansalaisista – sekä esimerkiksi Konservatiivipuolueesta kannattaa sekä seksuaali-, että sukupuolivähemmistöjä eheytykseltä suojaavaa lakia.