Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA suunnittelee homo- ja bimiesten verenluovutusta koskevan käytännön päivittämistä

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA suunnittelee homo- ja bimiesten verenluovutusta koskevan käytännön päivittämistä

Kuva: Unsplash

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n laatimien sääntöluonnoksen mukaan homo- ja bimiehiä koskeva verenluovutusrajoite tulee muuttumaan. Nykyisen käytännön mukaan verta luovuttavan miehen tulee pidättäytyä miesten välisestä seksistä 3 kuukauden ajan.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on ilmoittanut päätöksestään muuttaa homo- ja bimiesten verenluovutusta koskevaa käytäntöä. Asiasta uutisoi aiemmin BBC News.

Nykyisen käytännön mukaan mies voi luovuttaa verta, jos hänellä ei ole ollut miesten välistä seksiä viimeisen 3 kuukauden aikana. FDA:n mukaan uusien, yksilöllisiin riskeihin perustuvien sääntöluonnosten mukaisesti kaikilta luovuttajilta tullaan kysymään, onko heillä ollut uusia tai useampia seksikumppaneita viimeisen 3 kuukauden aikana. Lisäksi luovuttajilta tullaan sääntöluonnoksen mukaan kysymään, onko heillä ollut anaaliseksiä viimeisen 3 kuukauden aikana.

Jos vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä, luovuttajan tulee odottaa 3 kuukautta ennen seuraavaa verenluovutusta. Sääntömuutos ei koske HIV-positiivisia henkilöitä, jotka eivät saa jatkossakaan luovuttaa verta. FDA:n mukaan kaiken luovutetun veren seulontaa jatketaan normaalisti virusten varalta.

FDA toivoo uuden käytännön rohkaisevan useampia ihmisiä luovuttamaan verta. “Tämä ehdotus yksilöllisestä riskinarvioinnista riippumatta henkilön sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta mahdollistaa meille parhaan tieteen käyttöä riittävän ja turvallisen verenhuollon varmistamiseksi”, kertoo FDA:n komissaari Robert Califf lausunnossaan. Muutoksen voimaan astuminen vie muutaman kuukauden, sillä FDA:n on lain mukaan kerättävä palautetta 60 päivän ajan ennen ohjeistusten viimeistelyä.

Vastaavia muutoksia veren luovuttamista koskeviin sääntöihin on tehty muissakin maissa. Esimerkiksi Kanada poisti viime vuonna verta luovuttavia homo- ja bimiehiä koskevan 3 kuukautta seksistä pidättäytymistä koskevan edellytyksen. Pääministeri Justin Trudeaun johtama liberaalipuolue lupasi poistaa homo- ja bimiehiä syrjiväksi kutsutun verenluovutusrajoitteen ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Samasta rajoituksesta ovat luopuneet Kanadan lisäksi Ranska, Britannia, Israel, Kreikka, Unkari, Tanska ja Brasilia.

Maakohtaiset, homomiesten verenluovuttamista rajoittavat käytännöt otettiin käyttöön 1980-luvun AIDS-epidemian hillitsemiseksi. Asiantuntijat ovat BBC News:n mukaan havainneet, ettei kielloilla ollut toivottua vaikutusta, sillä veri seulotaan etukäteen tarkasti HIV:n sekä B- ja C-hepatiittien kaltaisten virusten varalta.