Yhdysvaltalaisklinikka jakaa maksuttomia itsepuolustuspakkauksia transihmisille osana pilottihanketta

Yhdysvaltalaisklinikka jakaa maksuttomia itsepuolustuspakkauksia transihmisille osana pilottihanketta

Kuva: Unsplash

Maksuton yhdysvaltalainen sukupuolivähemmistöjen hyvinvointiin perehtynyt terveysasema Virginian Richmondissa ryhtyi jakamaan trans- ja muunsukupuolisille asiakkailleen itsepuolustustarvikkeita. Kyseessä on pilottihanke vastauksena alati kasvavalle, transihmisiin kohdistuvalle väkivaltaepidemialle. Pilottihankkeella halutaan turvata varsinkin haavoittuvimmassa asemassa olevien transihmisten kehollinen koskemattomuus. Yhdysvalloissa erityisesti rodullistetut ja alkuperäiskansoihin kuuluvat trans- ja muunsukupuoliset ihmiset kohtaavat väkivaltaa ja sen uhkaa.

Yhdysvaltalainen terveysasema on ryhtynyt jakamaan transsukupuolisille asiakkailleen itsepuolustustarvikkeita, sillä transihmisiin kohdistuva, alati yltyvä väkivaltaepidemia ei osoita laantumisen merkkejä. Aiheesta kirjoitti aiemmin PinkNews.

Itsepuolustustarvikkeita jakava terveysasema on Richmondissa, Virginian osavaltiossa toimiva Health Brigade. Health Brigade tunnetaan trans- ja muunsukupuolisille ihmisille tarkoitetuista terveyspalveluistaan, kuten muun muassa hormonihoidoista, psykologisesta tuesta sekä juridisesta neuvonnasta koskien nimen virallistamista ja juridisen sukupuolen vahvistamista. Palvelut ovat maksuttomia.

VPM News:n lähteen mukaan Health Brigaden jakamiin itsepuolustuspakkauksiin kuuluu vihellyspilli, pippurisumute sekä avaimenperänä käytettävä tylppä, lähes 13 senttiä pitkä esine pitoa parantavilla urilla. Paikallisen asianajajan rahoittamat pakkaukset toimitetaan rintakehälle poikittain asettuvissa, niin sanotuissa “crossbody” -laukuissa, jonka ansiosta niihin pääsee nopeasti ja helposti käsiksi tilanteen vaatiessa. Itsepuolustuspakkausten jakaminen on osa Health Brigaden pilottiohjelmaa, jonka tavoitteena on varmistaa erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien trans- ja muunsukupuolisten ihmisten turvallisuus ja kehollinen koskemattomuus. Yhdysvalloissa erityisesti rodullistetut ja alkuperäiskansoihin kuuluvat trans- ja muunsukupuoliset henkilöt kohtaavat merkittävää väkivallan uhkaa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Campaing:n (HRC) seurannan mukaan ainakin 27 yhdysvaltalaista transhenkilöä on tapettu väkivaltaisesti tänä vuonna. Lisäksi edeltävän vuoden tiedetään olevan historian tappavin transihmisille Yhdysvalloissa. HRC muistuttaa, että tapauksia on todennäköisesti enemmän, sillä transihmisiä väärinsukupuolitetaan usein mediassa ja poliisin raporteissa, eikä rikoksen tekijöiden viharikosmotiivia tunnisteta läheskään aina. HRC kertoo edellä mainittujen lisäävän epäluottamusta viranomaisiin transyhteisön keskuudessa.

“Itsepuolustustarvikkeiden tarjoaminen on vaan yksi tapa työskennellä ihmisten kanssa, tavata heidät siellä, missä he ovat ja auttaa heitä asioissa, joita he saattavat tarvita jokapäiväisessä elämässään tunteakseen olonsa turvalliseksi ja sitten toivottavasti myös tervetulleeksi”, sanoo Health Brigaden johtaja Cristina Kincaid.

Health Brigade kertoo, että transasiakkaille jaettavat itsepuolustuspakkaukset on yksi keino vastata kasvavaan väkivallan uhkaan ja vähentää sukupuolivähemmistöön kuuluvien henkilöiden turvattomuuden tunnetta – terveysaseman henkilöstön sanojen mukaan pakkaukset ovat niin ikään valitettava välttämättömyys. Esimerkiksi UCLA:n Williams Institute School of Law:n vuoden 2021 tutkimuksen mukaan transsukupuoliset henkilöt kohtaavat fyysistä väkivaltaa ja sen uhkaa Yhdysvalloissa neljä kertaa todennäköisemmin kuin cissukupuoliset henkilöt.

HRC:n viimeisimmän raportin mukaan transihmisiin kohdistuva väkivalta ja vihapuhe ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti. Huolestuttava kehitys näkyy erityisesti transihmisiin kohdistuvien henkirikosten määrien kohdalla. Setan mukaan samanlaista kehitystä on havaittavissa myös Suomessa. Kehrääjä uutisoi asiasta aiemmin heinäkuussa.