Vietnamin terveysministeriön uusissa säädöksissä ohjeistetaan kohtaamaan kunnioittavasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Vietnamin terveysministeriön uusissa säädöksissä ohjeistetaan kohtaamaan kunnioittavasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Kuva: Wikimedia commons

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch:n (HRW) mukaan Vietnamin terveysministeriön päätös tuomita julkisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen patologisointi tuo helpotusta maan sateenkaariyhteisölle ja heidän perheilleen. Terveysministeriö tuomitsee eheytyksen sen kaikissa muodoissa ja ohjeistaa asiakirjassaan kuinka vähemmistöt kohdataan vastaanotoilla.

Vietnamin terveysministeriön elokuussa julkaisemassa asiakirjassa todetaan, etteivät LHBTIQA+ -ihmiset ole sairaita, eikä heitä tulisi täten yrittää “parantaa” tai “eheyttää”. Terveysministeriön lausuntoa voi pitää merkittävänä edistysaskeleena Vietnamin sateenkaariyhteisön oikeuksien toteutumisen puolesta. Uutisesta kirjoitti aiemmin PinkNews.

Lisäksi Vietnamin terveysministeriö ohjeistaa asiakirjassaan lääketieteen ammattilaisia siitä, kuinka sateenkaariyhteisöön kuuluva potilas kohdataan kunnioittavasti vastaanotolla. Terveysministeriö tuomitsee jyrkästi pseudotieteellisen ja traumatisoivan eheytysterapian sen kaikissa muodoissa ja korostaa säädöksessä, että vähemmistöön kuuluvalle henkilölle tarjottavan psykologisen tuen tulee olla sensitiivistä ja LHBTIQA+ -aiheeseen perehtyneen ammattilaisen järjestämää.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch:n (HRW) vanhempi terveys- ja LHBT -oikeuksien tutkija Kyle Knight katsoo, että Vietnamin terveysministeriön päätös asettua tukemaan julkisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tuo helpotusta lukemattomille queer-ihmisille sekä heidän perheilleen Vietnamissa. “LHBT -ihmiset ansaitsevat pääsyn terveystietoihin ja -palveluihin ilman syrjintää Vietnamissa, ja terveysministeriön uusi direktiivi on suuri askel oikeaan suuntaan”, Knight sanoo.

Terveysministeriön kannanoton taustalla on muun muassa vietnamilaisten LHBTIQA+ -aktivistien tekemä työ sateenkaariyhteisön oikeuksien eteen. Yhteiskunta-, talous- ja ympäristötutkimusinstituutin (iSEE) LHBTI -oikeuksien ohjelman johtaja Phong Vuongn sanojen mukaan tieto terveysministeriön virallisesta kannasta oli “kuin unta”. “Se on jotain, mitä emme koskaan uskoneet tapahtuvan, puhumattakaan siitä, että se tulee Vietnamin luotettavimmasta lääketieteellisen tiedon lähteestä… Uskon, että vaikutus queer-nuorisoon on hyvin, hyvin ilmeinen. Tämä on tärkeää, koska se vahvistaa, että LHBT ei ole jotain sellaista mitä voi korjata. Kun queer-lapsi viedään terveyskeskukseen… jos hän tietää tästä, hän voi käyttää tätä itsensä puolustamiseen”, Vuong kertoo Al Jazeeralle.

Terveysministeriön uuden direktiivin seurauksena iSEE ja LHBTIQA+ -järjestö ICS Center kampanjoivat nyt samansukupuolisten avioliittojen laillistamisen puolesta. 10. 8. alkunsa saanut Tôi Đồng Ý -kampanja on tähän mennessä ylittänyt alkuperäisen 250 000 allekirjoituksen tavoitteen. ”On ollut mahtavaa jo pelkästään osallistua ja olla mukana todistamassa tätä. Mielestäni teemme periaatteessa historiaa”, kommentoi Hồ Chí Minhin kaupungissa työskentelevä ICS:n edustaja Dieu Anh Ngyen Al Jazeeralle.

HRW kertoo Vietnamin edistyneen viime vuosina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien kohdalla. Samansukupuoliset suhteet ovat sallittuja – tosin ilman juridista tunnustusta. Vuonna 2015 kansalliskokous päivitti siviililain, jonka ansiosta transihmisten juridisen sukupuolen vahvistaminen ja etunimen virallistaminen dekriminalisoitiin. Lisäksi Vietnam on vuonna 2016 Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusneuvoston jäsenenä äänestänyt päätöslauselman puolesta, joka käsitteli tarvetta suojeluun seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvalta syrjinnältä sekä väkivallalta.

Toisaalta HRW:n vuonna 2020 julkaisemasta raportista ilmenee, että haitalliset stereotypiat ja väärinkäsitykset LHBTIQA+ -yhteisöstä ovat Vietnamissa edelleen yleisiä – siitäkin huolimatta ettei Vietnam ei ole koskaan hyväksynyt virallisesti Maailman terveysjärjestö WHO:n vuonna 1969 käyttöön ottamaa homoseksuaalisuuden diagnoosia. Tutkijoiden mukaan ristiriita selittyy siten, että koska homoseksuaalisuuden patologisointia ei ole nähtävästi koskaan esiintynyt Vietnamissa virallisesti, hallitus ei ole koskaan myöskään joutunut käsittelemään diagnoosin poistoa WHO:n kumottua luokituksen vuonna 1990. Vietnamin hallitus on suhtautunut homoseksuaalisuuteen poikkeavana käyttäytymisenä, mikä on yhdessä samaa näkemystä jakavien merkittävien lääketieteen ammattilaisten kanssa levittänyt Vietnamissa uskoa siitä, että homoseksuaalisuus olisi parannettavissa oleva ominaisuus.