Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ketanji Brown Jackson on ensimmäinen musta naistuomari koko Yhdysvaltain tuomioistuimen historian aikana

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ketanji Brown Jackson on ensimmäinen musta naistuomari koko Yhdysvaltain tuomioistuimen historian aikana

Kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltain senaatti nimitti 7.4. Ketanji Brown Jacksonin, 51, uudeksi tuomariksi korkeimpaan oikeuteen. Jackson on täten ensimmäinen musta naistuomari koko Yhdysvaltain tuomioistuimen 233-vuotisen historian aikana. Tieto korkeimman oikeuden uudesta tuomarista on herättänyt toivoa lukuisten yhdysvaltalaisten LHBTIQA+ -järjestöjen keskuudessa. Uutisesta kirjoitti aiemmin PinkNews.

”Tuomari Jackson on yksi kansakuntamme kirkkaimmista oikeusmielistä ja hänellä on epätavallisen laaja kokemus oikeusjärjestelmästämme – mikä kertoo hänen kyvystään toimia poikkeuksellisen oikeudenmukaisesti”, kommentoi Valkoinen talo lausunnossaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Los Angeles LGBT Center -järjestön tiedotteen mukaan järjestö toivoo Jacksonin nimityksen tuomarin virkaan suojaavan ja laajentavan LHBTIQA+ -yhteisöön kuuluvien ihmisten tasa-arvoa koko Yhdysvalloissa.

”Aikana, jolloin LHBTIQA+ yhteisö on hyökkäyksen kohteena valtionjohdon tasolla eri puolilla maata, kunnianarvoisa Ketanji Brown Jacksonin vahvistus tuomarin virkaan antaa toivoa siitä, että maan korkein oikeus suojelee ja myös laajentaa LHBTIQA+ -yhteisön tasa-arvoa. Aivan kuten myös kaikkien muiden vähemmistöjen oikeuksia, joita sorretaan järjestelmällisesti”, sanoi järjestön toiminnanjohtaja Joe Hollendoner Los Angeles LGBT Centerin tiedotteessa. ”Hänen (Jacksonin) vahvistuskuuleminen asetti mustan erinomaisuuden kaikkien nähtäväksi – varsinkin hänen kohtaessaan senaattoreiden kysymyksiä, jotka korostivat edelleen instituutiossamme ja kulttuurissamme vallitsevaa valkoista ylivaltaa ja misogyniaa. Nyt kun Yhdysvallat on edustettuna monipuolisemmin, korkein oikeus turvattakoon oikeutemme olemassaoloon, rakastamiseen ja menestymiseen”, Hollendoner painotti.

Toisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan järjestö Equality Californian toiminnanjohtaja Tony Hoang kommentoi Jacksonin nimittämisen tuomariksi olevan juhlan hetki. ”Tuomari Jackson on koko vahvistusprosessinsa aikana osoittanut tarkalleen, miksi presidentti Biden nimitti hänet elinikäiseen virkaan. Hän osoitti maalle syvää kunnioitustaan perustuslakia kohtaan ja sen tuntemuksensa, sitoutumisensa tasa-arvoiseen oikeudenmukaisuuteen sekä horjumattomaan oikeudenmukaisuuteensa. Lisäksi hän osoitti nuorille ympäri maata ettei mikään unelma ole liian suuri, eikä mikään este ole liian korkea”, Hoang sanoi Equality Californian tiedotteessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmaisi tukensa Jacksonille sosiaalisen median tilillään. ”Tuomari Jacksonin nimittäminen virkaan oli historiallinen hetki kansakunnallemme. Olemme ottaneet uuden askeleen kohti sitä, että korkein oikeus heijastaa Amerikan monimuotoisuutta. Hänestä tulee uskomaton tuomari, ja minulla oli kunnia jakaa tämä hetki hänen kanssaan”, Biden kirjoitti Twitterissä. Presidentti oli liittänyt twiittiinsä yhteiskuvan itsestä ja Jacksonista vaalipäivänä.

Ketanji Brown Jackson keräsi kannatusta myös republikaanien keskuudessa. Hän voitti äänestystuloksella 53-47 ja tulee korvaamaan liberaalina tunnetun tuomari Stephen Breyerin, 83, hänen jäädessä eläkkeelle kesäkuussa. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen.