Vuoden 2021 Sateenkaarinuoreksi valittiin kotikaupunkinsa ensimmäisen Priden järjestänyt Veera Toivonen
Kuva: Veera Toivonen
Veera Toivonen toivoo muutosta arjen pieniin asioihin ja kannustaa matalan kynnyksen vaikuttamiseen. Pieksämäen ensimmäisen Pride-tapahtuman järjestämisestä tunnettu sateenkaarinuori kertoo vaikuttamistyöstään Kehrääjän haastattelussa.
Veera Toivonen, 16, valittiin vuoden 2021 sateenkaarinuoreksi marraskuussa. Tunnustuksen jakaa vuosittain Seta ry:n nuorisotoimikunta, ja se annetaan henkilölle, joka on tehnyt työtä sateenkaarinuorten hyväksi tai tuonut sateenkaari-ihmisiä positiivisella tavalla esiin yhteiskunnassa. Vaikka palkitsemisesta onkin kulunut jo hetki aikaa haastattelua tehdessämme, Toivonen on yhä häkeltynyt saamastaan huomionosoituksesta.
– On ihan todella ihanaa, että tuollainen titteli on ylipäätään olemassa. Tittelin saaminen on todella iso kunnia, Toivonen kiittelee.
Kesällä 2021 järjestämänsä Pieksämäen ensimmäisen Pride-tapahtuman lisäksi Toivonen on vaikuttanut Pieksämäen nuorisovaltuustossa ja koulunsa oppilaskunnan hallituksessa.
Hiljattain Lappeenrantaan muuttaneena Toivonen ei uudella kotipaikkakunnallaan vaikuta nuorisovaltuustossa, mutta ideoita opiskelijakunnan hallituksessa toteutettavaksi löytyy. Toivosen koulussa järjestetään erilaisia teemapäiviä, joista yksi voisi hänen mielestään olla Pride-teemainen.
Teemapäivinä käsiteltäväksi Toivonen nostaa erityisesti esille sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen liittyvien asioiden opettamisen.
– Se, mitä yläasteen terveystiedossa opetetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, on tosi vähäistä. Sitä pitäisi olla mielestäni enemmän. Jos nyt muistan oikein, siellä taisi olla vain homoseksuaalisuus, biseksuaalisuus ja sitten transsukupuolisuus. Sukupuolia ja seksuaalisuuksia on paljon enemmän, joten niistä olisi myös enemmänkin kerrottavaksi, Toivonen sanoo.
– Jos kaikilla on ollut samanlainen opetus näistä sukupuoli- ja seksuaalisuusasioista, mitä minulla oli yläasteella, niin sitten kaikki eivät varmaan tiedä kaikkea, mitä olisi hyvä tietää.
Vaikka Toivonen on itse vaikuttanut erilaisten ryhmien jäsenenä, hän kuitenkin muistuttaa, että vaikuttaminen on mahdollista myös muuten kuin kokouksissa istumalla. Hän on kokenut sosiaalisen median käteväksi tavaksi niin mielipiteiden ja tiedon jakamiselle kuin esimerkiksi viime kesän Priden mainostamiselle. Toivonen näkee siis sosiaalisella medialla paljon hyviä vaikutuksia.
– Aina puhutaan, miten some on huono asia, mutta sitten siellä on niin paljon sellaisia hyviäkin asioita, joista ei edes puhuta niin paljoa.
Vaikka Pieksämäki ei olekaan enää Toivosen kotikaupunki, aikoo hän suunnata kulkunsa sinne ensi kesänä. Pride-tapahtuman mainostamisessa auttanut Pieksämäen nuorisotoimi pyrkii nimittäin tekemään tapahtumasta perinteen ja järjestää sen myös tulevana kesänä. Tapahtuman tekijöinä tulevat olemaan nuorisotoimen henkilökunnan lisäksi nuoret kesätyöntekijät. Toivonen on uutisesta silminnähden iloinen.
Toivosen mukaan Priden kaltaisia tapahtumia todella tarvitaan – paikkakunnan pienuudesta huolimatta – jotta jokainen voisi tuntea itsensä arvokkaaksi.