Venäjällä perustuslakimuutoksen kannattajilta aggressiivisen homofobista kampanjointia

Venäjällä perustuslakimuutoksen kannattajilta aggressiivisen homofobista kampanjointia

Kuvituskuva: Виктория Бородинова

Venäläinen nettilehti RIA FAN tukee Venäjän perustuslain muutosta käyttäen homofobisia materiaaleja, joiden julkaisun se perustelee olevan Venäjällä sallitun homopropagandalain mukaista toimintaa. Samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta vastustetaan nyt jo poistetun YouTube-videon ja paikallisten asiantuntijalausuntojen turvin. Ihmisoikeusaktivistit sekä oppositiopoliitikot vastustavat toimintaa voimakkaasti.

Vuonna 2012 Venäjän presidentti Vladimir Putin toimeenpani niin sanotun homopropagandalain, jota on käytetty muun muassa aktivistien hiljentämiseen ja Pride-tapahtumien lopettamiseen. Lain ensimmäisen artiklan mukaan lapsia on suojeltava heidän terveyttään ja kehitystään vahingoittavalta informaatiolta, joita lain mukaan ovat muun muassa väkivalta, laittomien päihteiden glorifiointi ja, vuoden 2012 lisäyksen myötä, myös ”epätraditionaaliset seksuaaliset suhteet.” Venäläinen mediaryhmä Patriot nojaa tähän lakiin kampanjoidessaan homofobisen perustuslakimuutoksen puolesta, josta venäläiset äänestävät 1. heinäkuuta.

Venäjän perustuslakimuutoksessa kyse on presidentin virka-ajan pidentämisestä. Jos laki menee läpi, se pitää Putinin vallassa vuoteen 2036.  Lakimuutokseen pyritään kirjaamaan myös pykälä, jonka mukaan avioliitto kuuluu perustuslaillisesti vain naisen ja miehen välille. Tällä hetkellä Venäjällä samaa sukupuolta olevien parien ei ole mahdollista mennä naimisiin ja virallinen adoptio on kielletty, mutta perustuslaillinen kirjaus vaikeuttaisi tasa-arvoisen avioliiton ja adoptio-oikeuden ajamista entisestään.

Osana kampanjaa Patriotin tytäryhtiö, nettilehti RIA FAN, julkaisi samaa sukupuolta olevien parien adoption vastaisen kampanjavideon YouTubessa. Videon päähahmona on poika, jota tullaan hakemaan orpokodista adoptoitavaksi. Sekä poika että orpokodin henkilökunta ovat iloisia pojan sijoituksesta. Hoitaja kysyy pojalta: ”Oletko innoissasi, kun saat nyt isän ja äidin?” Pojan adoptioisän taluttaessa pojan ulos orpokodista poika kysyy, missä hänen uusi äitinsä on. Vastauksena adoptioisä osoittaa autolla odottavaa, stereotyyppiseksi feminiiniseksi homoksi koodattua miestä ja sanoo: ”Tuossa on uusi äitisi.” Saatille tullut henkilökunta ja poika harmistuvat silminnähden. Adoptioisä yrittää kannustaa poikaa, mutta ”homoäitiä” esittävä näyttelijä vetää autosta mekon ja näyttää sitä pojalle. Video loppuu tekstiin: ”Tällaisenkö Venäjän haluat? Päätä maan tulevaisuudesta. Äänestä perustuslakimuutosten puolesta.”

Muun muassa Venäjän opposition johtaja Aleksei Navalnyi, journalisti Tania Felgenauger ja aktivisti Pjotr Verzilov tuomitsivat videon ja pilkkasivat sitä Twitterissä heti sen julkaisun jälkeen.

– Putinin virkamiehet ovat seonneet aivan totaalisesti mitä tulee homoseksuaalisuuteen, Navalnyi kirjoitti.

Moskovalainen LHBT-ryhmä Stimul kirjoitti videon poistamista koskevan vetoomuksen, jossa sanoo videota avoimen homofobiseksi.

– Video innostaa vihaan LHBT-ihmisiä kohtaan, tuhoaa ihmisarvoa ja on avoimen syrjivä, vetoomuksessa perustellaan.

RIA FANin emoyhtiö Patriotin johtaja Nikolai Stoljartšuk sanoo videon olevan linjassa Venäjän homopropagandalain kanssa. Stoljartšukin mukaan videon tarkoitus ei ollut vastustaa LHBT-yhteisöä, vaan puolustaa perheen instituutiota. Samalla Stoljartšukin korostaa, että hänen henkilökohtaisen mielipiteensä mukaan samaa sukupuolta olevien parien ei tulisi saada adoptoida. Oppositioaktivisti Ljubov Sobol ei ole yllättynyt RIA FANin toiminnasta, vaan sanoo, että yllättynyt pitäisi olla, jos lehti kirjoittaisi ”jotakin objektiivista, totuudenmukaista ja hyödyllistä.”

Jos en valitse taistelujani, eivät he tule hakemaan minua, vaan he tulevat hakemaan lapseni.

Venäläinen homo vanhempi

Venäjän politiikkaan perehtynyt professori Ben Noble University College Londonista kertoo, että videon taustalla saattaa olla halu nostaa äänestysprosentti mahdollisimman korkeaksi, jota hän kuvailee erittäin tärkeäksi Kremlinille. Videon julkaisseen RIA FANin lisäksi myös emoyhtiö Patriot yhdistetään tiiviisti liikemies Jevgeni Prigožin, joka kuuluu presidentti Putinin lähipiiriin. Reutersille antamassaan haastattelussa Noble kuvailee videota myös homofobiseksi.

– Minusta video on äärimmäisen homofobinen, hän toteaa.

Propagandalain hengen mukainen toiminta jatkuu yhä RIA FANin toimesta, vaikka laajasti tuomittu video onkin poistettu YouTubesta. Lehti on sittemmin julkaissut jutun, jossa psykoterapeutti-seksologi Anna Ambartsumjan vastustaa homoparien adoptiota. ”Homoseksuaaliseen perheeseen joutunut terve lapsi saattaa seurata vanhempiensa esimerkkiä”, Ambartsumjan väittää. RIA FANin mukaan juuri tämä on syy sille, miksi samaa sukupuolta olevien parien adoptioita ei tule sallia.  Ambartsumjan jatkaa, että vanhempien homoseksuaalisuus aiheuttaa lapselle trauman ja ”tuhoaa lapsen.” Ambartsumjan ei ole ajatustensa kanssa yksin alan piirissä. Esimerkiksi psykologi Tatjana Popova katsoo, että on ”luonnonmukaista”, että avioliitto koostuu miehestä ja naisesta, ”koska juuri sellaisessa avioliitossa syntyy lapsia.” Lapsen päässä säilyy Popovan mukaan järjestys, kun ”äitinä toimii nainen ja isänä mies”. Popova tähdentää, että seksuaalivähemmistöjen edustajia ei kuitenkaan saisi alentaa.

Latvialainen, venäjänkielinen Meduza-nettilehti julkaisi kirjoituksen, jossa korostetaan, että lapsen kehityksen kannalta vanhempien seksuaalisella suuntautumisella ei ole merkitystä, vaan olennaista on perheen ilmapiiri, sosiaalinen hyvinvointi, millainen on perheen taloudellinen tilanne. ”Tieteessä tästä on jo muodostunut konsensus”, jutussa todetaan. Meduzan kirjoituksessa perustuslakiin esitettävän muutoksen avioliittoa koskettava osuus tuomitaan suorasanaisesti fasistiseksi ja syrjiväksi. Lisäksi jutussa nostetaan esiin venäläisten seksuaalivähemmistöihin kuuluvien vanhempien suuri pelko:

– Jos en valitse taistelujani, eivät he tule hakemaan minua, vaan he tulevat hakemaan lapseni.

Muokkaus: Toimittajan nimi on poistettu artikkelista turvallisuussyistä 28.3.2022