Suuri voitto USA:n korkeimmassa oikeudessa: sukupuolisyrjinnän kieltävät pykälät tuomittiin suojelevan myös LHBTIQA+ -amerikkalaisia

Suuri voitto USA:n korkeimmassa oikeudessa: sukupuolisyrjinnän kieltävät pykälät tuomittiin suojelevan myös LHBTIQA+ -amerikkalaisia

Kuvituskuva: Matt Popovich

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti tänään 15.6., että sukupuolisyrjinnän kieltävät pykälät suojelevat myös anti-LHBTIQA+ syrjinnältä. Päätöksen mukaan sekä sukupuoli että seksuaalisuus ovat jatkossa suojattuja ominaisuuksia työelämässä sukupuolisyrjinnän kieltävän pykälän perusteella.

6-3. Tähän äänestystulokseen päätyi yksi maailman vaikutusvaltaisimmista tuomioistuimista käsitellessään monesta kanteesta muodostuvaa juttua, jossa linjattiin siitä, mitä vuoden 1964 Ihmisoikeuslain (eng. Civil Rights Act) sukupuolisyrjintää koskevalla pykälällä suojataan. Äänestystuloksessa 4 liberaalia tuomaria sekä konservatiivituomareista Neil Gorsuch ja korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts äänestivät suojien puolesta, muiden konservatiivituomareiden äänestäessä vastaan. Yhdysvalloissa ei aiemmin ole ollut liittovaltion tasolla olevia, LHBTIQA+ -amerikkalaisia suojelevia syrjintäkieltoja. Asiasta uutisoi ensimmäisenä NPR.

Historiallinen päätös luo ensimmäistä kertaa koko maan kattavan syrjintäsuojan LHBTIQA+ -ihmisille. Aiemmin Yhdysvaltojen sisällä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suojat riippuivat osavaltiosta ja ennenkaikkea osavaltion valtapuolueesta. Demokraattisissa, niin sanotuissa “sinisissä” osavaltioissa suojat olivat keskimäärin kattavammat kuin republikaanien johtamissa, “punaisissa” osavaltioissa. Korkeimman oikeuden päätöksen myötä suojia on sovellettava kaikissa osavaltioissa välittömästi. Päätöksen mukaan työelämässä suojeltuja ominaisuuksia ovat sukupuolen, johon sisältyy myös sukupuolivähemmistöjen suojat, lisäksi myös seksuaalisuus.

Päätös voi hankaloittaa Trumpin hallinnon aikeita heikentää sukupuolivähemmistöjen suojia terveydenhuollossa

Päätöksellä saattaa olla myös laajempia vaikutuksia työsyrjinnän kiellon lisäksi. Päätöksellään korkein oikeus linjasi, että laissa alunperin käytetty termi, ‘sex’, suojelee myös sukupuolivähemmistöjä ja seksuaalivähemmistöjä, joka voi hankaloittaa presidentti Donald Trumpin hallinnon aikomuksia määritellä sana ‘sex’ tarkoittamaan vain syntymässä määriteltyä sukupuolta terveydenhuollon syrjintäsuojien osalta. Kehrääjä uutisoi Trumpin hallinnon aikeista lauantaina.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmoittaneet haastavansa hallinnon yritykset poistaa sukupuolivähemmistöjen suojat terveydenhuoltoa koskevasta syrjinnänvastaisesta asetuksesta. Tuore päätös saattaa mahdollistaa järjestöille myös ennakkopäätöksen hankkimisen siitä, että myös seksuaalisuus on suojeltu ominaisuus asetustekstissä olevan ‘sex’ -termin alla.

Juttu päivittyy