Trumpin hallinto ajaa vähemmistövastaisia asetuksia läpi myös Pride-kuussa

Trumpin hallinto ajaa vähemmistövastaisia asetuksia läpi myös Pride-kuussa

Kuvituskuva: Luis Melendez

Presidentti Trumpin hallinnon ratkaisu purkaa vähemmistöjen suojia terveydenhuollossa Pride-kuukauden aikana, vaikka vielä vain hieman aiemmin presidentin oma puolue, republikaanit, juhlisti LHBT-myönteisinä pitämiään Trumpin hallinnon päätöksiä. Esitetty ratkaisu tulee voimaan syksyllä, ellei sitä estetä aiemmin lakiteitse.

Presidentti Donald Trumpin hallinto päätyi eilen perjantaina julkaisemaan uuden asetuksen, jonka mukaan sukupuolisyrjinnältä terveydenhoidossa suojaavat lait tulevat jatkossa suojaamaan vain syntymätodistukseen merkityn sukupuolen perusteella tehdyltä syrjinnältä. Käytännössä hallinnon tekemä linjaus on kohdistettu purkamaan olemassa olevia sukupuolivähemmistöjen suojia, jotka otettiin käyttöön Trumpin edeltäjän, presidentti Barack Obaman valtakaudella. Vähemmistöä kohtaan kohdistettu hyökkäys ajoittui samalle päivälle Yhdysvalloissa vietetyn, LHBTIQA+ -vastaisen terroristiteon, Pulse-klubin iskun, vuosipäivän kanssa.

Sukupuolivähemmistöjen lisäksi uudessa asetuksesta tulevat puuttumaan suojat seksuaalisuuden perusteella harjoitettua syrjintää vastaan, jonka hallinto kertoo olevan nykytilan säilyttämistä. Presidentti Obaman hallinnon vuonna 2016 käyttöön ottamassa asetuksessa ei erikseen mainittu seksuaalisuuden olevan suojeltu kategoria terveydenhoitolain silmissä. Asiasta tiedotti sivuillaan Yhdysvaltojen terveysministeriö HHS ja siitä uutisoivat ensimmäisenä muun muassa NPR ja PinkNews.

Uusi asetus ottaa tarkoituksella sukupuolivähemmistöt kohteekseen

Presidentti Trumpin hallinto on perustellut asetuksen muuttamista sillä, että se katsoo aiemman asetuksen ylittäneen ministeriön toimintavallan. Ministeriön näkemyksen mukaan presidentti Obaman hallinnolla ei ollut toimivaltaa määritellä uudelleen sitä, mitä suojelluilla ryhmillä tarkoitetaan terveydenhoidossa.

Ministeriön perustelut kuitenkin vaikuttavat olevan ristiriidassa sen toiminnan kanssa. Terveysministeriön tiedotteen mukaan presidentti Obaman hallinnon laatimasta asetuksesta säilytetään kuitenkin joitain osia, vaikka aiemmin sen väitettiin ylittäneen ministeriön toimivallan. Ministeriön mukaan aiemmasta asetuksesta säilytetään esimerkiksi oikeus saada asiallista tietoa omalla kielellä, jos se on muu kuin englanti, ja huomattava osa vammaisten henkilöiden suojista.

Vaikuttaa siis siltä, että presidentti Trumpin hallinto arvioi toimivallan ylittämistä tilannekohtaisesti siitä riippuen, onko toimivaltaa käytetty sen ideologiaa vastaan vai ei. Oletusta tukee se, että presidentti Trumpin hallinto vertasi tiedotteessaan sukupuolivähemmistöön tai seksuaalivähemmistöön kuulumista henkilökohtaiseen poliittiseen näkemykseen tai puoluekantaan, joiden suojien se ei katso kuuluvan kyseisen asetuksen piiriin.

Mitä uusi asetus tarkoittaa käytännössä?

Uusi asetus muuttaa ministeriön määritelmän sanalle ‘sex’ tarkoittamaan vain syntymässä määriteltyä sukupuolta. Presidentti Obaman kaudelta kotoisin olleessa edellisessä asetuksessa sanaan ‘sex’ oli määritelty kuulumaan syntymässä määritellyn sukupuolen lisäksi myös sukupuoli-identiteetti, jonka kuvailtiin voivan olevan “mies, nainen, ei kumpikaan tai miehen ja naisen sekoitus”. Käytännössä asetukseen tehtävä muutos tarkoittaa, että hoitoa tarjoava taho voi jatkossa kieltäytyä tarjoamasta hoitoa sen perusteella, että hoitoon hakeutuva potilas on transsukupuolinen.

Kuva: Zackary Drucker, osana Broadlyn ‘Gender Spectrum Collection‘ -kokoelmaa.

Ihmisoikeusjärjestöjen ja asiantuntijoiden mukaan muutos edustaa tuttua anti-LHBTIQA+ linjaa, jota presidentti Trumpin hallinto on edustanut sen alusta alkaen. Uuden asetuksen pelätään myös ajavan entistä useamman LHBTIQA+ -yhteisön jäsenen, jotka jo entuudestaan kärsivät enemmistöä huomattavasti enemmän COVID-19 pandemian seurauksista, välttelemään terveydenhoidon piiriin hakeutumista.

Georgetownin yliopiston terveyslainsäädännön professori Katie Keith huomauttaa, että suora syrjintä ei välttämättä ole ainoa tapa jolla uusi asetus voi heikentää vähemmistöjen luottoa terveydenhoitojärjestelmään.

– Vaikka kukaan ei suoraan syrjisikään, olet onnistunut luomaan pelon, Keith kommentoi NPR:lle.

– Kun he [hallinto] ottavat kohteekseen näitä haavoittuvia väestöryhmiä, näemme niissä sairasvakuutuksien hankkimisen harvinaistumista. Ihmiset pelkäävät käydä lääkärillä, Keith jatkaa.

Keith vertaa anti-LHBTIQA+ -linjauksia ja niiden seurauksia niin sanottuihin “julkisen taakan” -linjauksiin, joissa maahanmuuttajia ja kansalaisuutta tavoittelevia henkilöitä rangaistiin sosiaaliturvaan turvautumisesta. Keithin mukaan kyseinen linjaus onnistui vaikuttamaan negatiivisesti myös sen suoran vaikutusalueen ulkopuolella oleviin ihmisryhmiin sekä palveluihin, kuten terveydenhuoltoon.

Järjestöt aikovat haastaa muutoksen, myös demokraatit vastustavat

Uuden asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 60 päivän kuluessa siitä, kun se on merkitty kansalliseen rekisteriin. Tämä tarkoittaa sitä, että asetus heikennettyine suojineen tulee voimaan syksyllä, ellei sitä pysäytetä hallinnon muissa haaroissa. Lisäksi voimaantuloon voi vaikuttaa jo käynnissä oleva oikeudenkäynti Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa, jossa otetaan kantaa sanan ‘sex’ kattavuuteen siltä osin, kuin se koskee syrjinnän vastaisia suojia.

Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmoittaneet vastustavansa asetukseen tehtäviä muutoksia ja tulevansa tekemään kaikkensa, etteivät muutokset tule voimaan tällaisenaan. LHBTIQA+ -lakijärjestö Lambda Legal ilmoitti heti perjantaina, että se tulee vastustamaan uutta asetusta. Järjestö tiedotti myös, että se tulee haastamaan uuden asetuksen oikeudessa välittömästi.

– Tänään julkaistu asetus on sekä traagisen huono julkisen terveyden linjaus että ilmiselvästi laiton, järjestön asianajaja ja terveyslainsäädännön asiantuntija Omar Gonzalez-Pagan totesi järjestön tiedotteessa.

– Tulemme haastamaan tämän asetuksen, koska aikana jolloin koko maailma kamppailee vaarallista pandemiaa vastaan, joka on Yhdysvalloissa tartuttanut enemmän kuin 2 miljoonaa ja tappanut yli 116,000 ihmistä, on erittäin tärkeää, että kaikilla on pääsy mahdollisesti hengen pelastavan terveydenhoidon pariin, Gonzalez-Pagan tiivistää.

Yhdysvaltojen edustajanhuoneen demokraattienemmistö on jo tehnyt selväksi, että se vastustaa asetuksen muuttamista siten, kuin presidentti Trumpin hallinto suunnittelee. Edustajanhuoneen puheenjohtaja, demokraattien Nancy Pelosi, julkaisi aiheesta lausunnon jo toukokuussa.

– Hallinnon on välittömästi hylättävä tämä järkyttävä, epäamerikkalainen suunnitelma ja annettava LHBTQ-ihmisille vakuutus siitä, ettei heiltä tai heidän perheiltään koskaan tulla riistämään heidän tarvitsemaansa terveydenhoitoa, Pelosi jyrähti.

On vielä epäselvää, aikovatko edustajanhuoneen demokraatit pyrkiä estämään asetuksen voimaantulon ja, jos aikovat, niin miten he sen suunnittelevat tekevänsä. Tällä hetkellä sukupuolivähemmistöjen parhaana toivona onkin liittovaltion oikeusjärjestelmä, jossa korkeimman oikeuden odotetaan linjaavan lähiaikoina siitä, mitä sana ‘sex’ tarkoittaa syjrintäsuojien osalta ja jossa Lamdba Legal aikoo haastaa presidentti Trumpin hallinnon asetuksen oikeuteen.

Sitä odotellessa Yhdysvaltojen transyhteisö voi vain pyrkiä selviämään epäselvässä tilanteessa ja toivoa, että tulevaisuus ei ole entistä synkempi.