Tatuointitaiteilija Kuutti Kiperä: “Studiollani ei oleteta mitään kenestäkään”

Tatuointitaiteilija Kuutti Kiperä: “Studiollani ei oleteta mitään kenestäkään”

Kehrääjä haastatteli Kuutti Kiperää, joka on queer-yhteisöön kuuluva tatuoija. Keskustelimme muun muassa siitä, miten oma identiteetti näkyy Kiperän työssä.

Kuutti Kiperä on tamperelainen tatuoija, joka ilmoittaa Instagram-tilillään, että hänen studionsa on “vegan and queer”. Miten tähän on päädytty ja mitä se oikeastaan tarkoittaa artistille itselleen?

Kiperä kertoo, että piirtäminen ja muut kädentaidot ovat olleet hänelle tärkeitä harrastuksia aina. Unelma tatuointiurasta sai alkunsa jo ala-asteikäisenä, kun Kiperän isoveljet ostivat tatuointilehtiä kotiin. Ajatus siitä, että ihmiset kantavat ihollaan pysyvästi taidetta, viehätti nuorta Kuuttia, ja hän ottikin heti 18 vuotta täytettyään ensimmäisen oman tatuointinsa.

Kiperällä on pohjakoulutusta teknisiltä aloilta, mutta nykyään tatuointiura tuntuu kaikista eniten omalta jutulta, ja Kiperä näkee itsensä alalla vielä vuosien päästä. Tatuointeja tekemään hän päätyi kuitenkin sattuman kautta.

– Vanha kuvataiteilijakaveri lähetti viestiä kymmenisen vuotta sitten, että haluanko ostaa häneltä tatuointikoneen. Olin kuulemma tullut hänelle ensimmäisenä mieleen, Kiperä kertoo.

– Eihän minulla ollut tietoa tatuoimisesta. Ensin oli yhtäkkiä kone ja sitten vasta rupesin kyselemään tatuoijilta, että mitä se tatuoiminen on.

Muutama ammattilaistatuoija antoi hyviä neuvoja, joista tärkeimpänä Kiperälle jäi mieleen “piirrä, piirrä, piirrä!”. Nyt tatuointien tekeminen on ollut hänen päätoiminen työnsä yli kolmen vuoden ajan ja asiakaskuntaa on karttunut etenkin queer-yhteisön piiristä.

– Kun ilmoitan, että studio on queer, niin se on merkki turvallisemmasta tilasta. Ei oleteta mitään kenestäkään. Tavallaan myös tatuointitarvikkeiden vegaanisuus liittyy turvallisuuteen, kun asiakas tietää, ettei välineiden takia ole satutettu tai riistetty ketään.

– Studiolla kuunnellaan myös paljon suomalaisten queer- ja feministiartistien musiikkia, kuten Sofaa, Yeboyahia ja Adikiaa.

Kiperän studiolla käy paljon LHBTQIA-yhteisön jäseniä, ja myös Kiperä itse kuuluu avoimesti yhteisöön. Hän kertoo, että “meiltä meille”-periaate on hänelle tärkeä, ja hänestä tuntuu hyvältä, että oman työn kautta pääsee itsekin auttamaan yhteisöä esimerkiksi rahankeräysten muodossa.

Queer-yhteisö on Kiperän mukaan löytänyt studiolle hyvin “puskaradion” kautta. Studiolla käydään paikoin hyvinkin syvällisiä keskusteluja, etenkin Pride Walk-in -tapahtumien yhteydessä, jolloin Kiperä tekee sateenkaariaiheisia tatuointeja joko valmiista kuvista tai asiakkaan tuomasta kuvasta. Viime vuonna Kiperä lahjoitti tapahtuman tuottoa Translasten ja -nuorten perheet ry:lle.

Oma identiteetti näkyy Kiperän työssä myös sitä kautta, että hän ei tee asiakkaille tatuointeja, jotka symboloivat sellaisia arvoja tai aatteita, joita vastaan hän itse on. Kiperä kertoo kieltäytyneensä kerran isänmaallisen symbolin tatuoimisesta, mutta muuten tämänkaltaisia tapauksia ei ole tullut vastaan. Kiperä tarkistaa kuitenkin aina taustat sellaisista symboleista, jotka eivät ole hänelle entuudestaan tuttuja.

Tatuoijayhteisössä on noussut viime aikoina keskustelua tatuoijan valta-asemasta asiakkaaseen nähden. Valta-aseman mahdollinen väärinkäyttö on tuomittu useiden alalla tunnettujen tatuoijien toimesta, ja myös Kiperä sanoo, ettei missään nimessä halua, että hänen studiollaan kävisi koskaan tällaista tilannetta. Hän on kuullut tarinoita, että tatuoija on puhunut asiakkaan ympäri ottamaan tatuoinnin, ja iholle on päätynyt kuva, jota ei oikeasti ole halunnut. 

– Tämä on sellainen ala, missä ei voi kävellä kenenkään yli, Kiperä painottaa.

Kiperä kertoo tarjoavansa asiakkailleen mahdollisuutta tulla tapaamaan tatuoijaa ennen varsinaista tatuointitilannetta. Jos tatuointi on tulossa sellaiseen kohtaan, että asiakkaan täytyy olla esimerkiksi alusvaatteisillaan, niin tilanne käydään etukäteen läpi ja etsitään yhdessä keinoja siihen. Lisäksi Kiperä kertoo, että on todella ok sanoa, jos jännittää tatuoinnin ottamista, ja tilanteessa mennään täysin asiakkaan ehdoilla.

– Jos havaitsen yhtään epäröintiä, niin sanon, että otetaan aikalisä. Asiakas saa päättää, milloin aloitetaan ja milloin pidetään taukoa tatuoimisesta.

Kiperä sanoo, että haluaa myös itse ottaa tatuointeja turvallisiksi kokemiltaan tatuointiartisteilta. Hän vinkkaa, että tatuoijaa valitessa kannattaa portfolion lisäksi kiinnittää huomiota siihen, mitä artistin someprofiileista löytyy. 

– Siinä on iso ero, tekeekö sateenkaaritatuoinnin tyyppi, joka itse oikeasti kuuluu yhteisöön myös. Tätä työtä tehdään omalla persoonalla. Toki tatuoijien keskuudessa on myös liittolaisia, allyja, jotka tukevat meitä ympäri vuoden. Yhteisössä liikkuu hyvin tietoa siitä, kenen luo kannattaa mennä.