Lukijoiden tarinoita uuden nimen takaa
Pyysimme nimeään vaihtaneita lukijoitamme kertomaan tarinoitaan siitä, millä perusteilla he valitsivat uuden nimensä. Tarinoita tuli paljon, ja tähän artikkeliin on koottu muutamia niistä.
Sukupuolineutraalius tärkeää
Moni sukupuolineutraalin nimen halunnut oli valinnut itselleen luontoaiheisen nimen. Yksi heistä kertoo luonnon ja sen suojelun olevan hänelle tärkeitä asioita, mikä vaikutti hänen nimivalintaansa. Luontonimistä etenkin kasvinimet tuntuivat olevan suosiossa. Toinen luontonimeen päätynyt vastaaja kertoo halunneensa neutraalit nimet, jotka olisivat kaukana vanhasta nimestä.
”Päädyin valitsemaan itselleni kaksi kukan nimeä, ja yhden ns. “tavallisen” nimen. Kukkanimillä on kasvinnimeä syvempi tarkoitus tai useampi kuin yksi tarkoitus. Kolmanneksi valitsin nimen, joka on pääasiassa naisen nimi Suomessa, mutta itse ajattelin nimeä sen kautta, että se on eräässä kulttuurissa jumala, jolla ei ole kiveen hakattua sukupuolta.”
Useat muunsukupuoliset halusivat myös, että nimi on mahdollisimman sukupuolineutraali. Valoksi päätynyt lukija kertoi selanneensa listaa nimistä, joita on rekisteröity molemmille juridisille sukupuolille. ”Nimien joukossa oli käytännössä paljon ulkomaalaistaustaisia nimiä ja esim. nimiä, joissa ei ollut yhtään vokaalia kirjoitusasussa. En halunnut ryhtyä riistämään toisten kulttuuria ja halusin välttää syrjintää epätavallisen nimen perusteella, joten pohdin suomalaistyylisiä vaihtoehtoja, niitä ei lopulta ollut kuin satoja.” Nimeen Valo hän päätyi siksi, koska se on hänestä kaunismerkityksellinen ja äänteellisesti miellyttävä.
Mielenkiinnonkohteet nimiksi
Luontonimien lisäksi avaruus ja tieteisfiktio olivat inspiroineet nimen vaihdossa. Eräs vastaaja ihastui nimeen, ”joka liittyi mm. avaruuteen ja tähtiin”. Kun vastaaja vaihtoi nimeään, nimilaki oli hankalampi kuin nykyään, mutta hän onnistui silti löytämään kivan nimen sukupuolineutraalien nimien listalta. Toinen tähtikuvioista innostunut vastaaja ihastui myös avaruusaiheiseen nimeen. ”Nimessäni yhdistyy monta mielenkiinnon kohdettani, koska se liittyy sekä tähtiin että historiaan.” Omalta kuulostavan nimen lisäksi hänelle oli tärkeää, ettei nimeä pysty suoraan yhdistämään mihinkään sukupuoleen.
”Nimeni on niin harvinainen etunimenä, että yleensä ihmiset eivät ole edes kuulleet sitä ennen, joten eivät siis välttämättä myöskään osaa sukupuolittaa minua sen perusteella.”
Nimeään kauan miettinyt vastaaja päätyi pohtimaan fiktiivisiä hahmoja, jotka olivat vaikuttaneet häneen paljon, ja nimi löytyi tätä kautta. ”Samaistuin yhteen erityisesti, ja tämän lisäksi se sopii luontoteemaani ja sen symboliikka on minulle tärkeää.” Runo-niminen vastaaja valitsi osittain vahingossa harrastuksiinsa liittyvän nimen.”Olin jo kertaalleen harkinnut kyseistä nimeä, mutta epäröin koska ajattelin sen olevan turhan “on the nose” harrastusteni ja mielenkiinnon kohteitteni takia. Kun kaverikin ehdotti kyseistä nimeä, päädyin sitten valitsemaan sen, enkä olekaan saanut kuin melkein pelkästään kehuja jälkikäteen.” Hänen mielestään nimi tuntuukin koko ajan yhä enemmän ja enemmän omalta.
Vanhat nimet muuttavat muotoaan
Joskus vanhat nimet ovat vääntyneet nykyisiksi nimiksi. Susanna kertoi käyttäneensä aluksi nimeä Nasu, koska ”perinteinen naisen nimi tuntui vaikealta miehen kasvon katsoessa peilistä”. Hän myös sanoo rakastavansa possuja. Vaikka tutut tottuivat nimeen, hän alkoi myöhemmin kaipaamaan selvempää naisen nimeä. ”Päädyin muuttamaan nimeni Susannaksi, kun se oli lähellä Nasua ja sopi myös ulkonäkööni, eikä läheisissäni ole muita kaimoja aiheuttamassa sekaannuksia.”
Johannan nimi puolestaan syntyi vanhasta nimestä. Hänellä oli aluksi vaikeuksia, sillä mikään nimi ei tuntunut omalta, mutta ”lopun kaiken sitten kolmas etunimi Johannes taipui Johannaksi ilman sen isompaa veivaamista.”. Toiseksi nimekseen hän valitsi Emilian, ihan vain koska se kuulostaa kivalta.
Nimiehdotuksia netistä
Toisinaan myös muut ihmiset ovat auttaneet uuden nimen keksimisessä. Ruska kertoo, että peruskoulun ja lukion välisenä kesänä hänellä oli kiire keksiä itselleen uusi nimi. Näin ollen hän voisi esitellä itsensä tällä nimellä lukiossa. Koska ”maailmassa oli liikaa kivoja nimivaihtoehtoja”, hän päätyi kysymään apua Tumblrissa, ja sai siellä muutamia nimiehdotuksia. Ehdotuksissa oli myös nimi Ruska, jota hän rupesi käyttämään viikkoa ennen lukion alkamista. Ruskana hän onkin ollut nykyään viisi vuotta, ja vaikka hän ei ehkä enää valitsisi samaa nimeä, hän jatkaa nimensä käyttöä, sillä toinen nimenvaihto tuntuisi ”väärältä ja hankalalta”.
Kuuran tapauksessa nettikeskustelupalsta auttoi nimen valinnassa. Hän oli miettinyt uutta nimeään tekemällä listan sukupuolineutraaleista nimistä, kun löysi aiheeseen liittyvän keskustelun demi.fi:stä. ”Eräs henkilö oli kommentoinut: “Suomalaiset sukupuolineutraalit nimet ovat typeriä. ‘Oon Kuura moi.'” Johon en voinut reagoida muuten kuin “okei tää oliki sit tässä oon Kuura moi”, sillä mikään ei motivoi minua enempää kuin jonkun luulon osoittaminen vääräksi.” Nykyään kommentin perusteella valittu nimi hieman kaduttaa Kuuraa, sillä nimi tuntuu olevan hyvin yleinen.
”Henkilökohtaisesti ajattelen, että nimen ensisijainen tarkoitus on erotella ihmiset toisistaan, joten tulee aina hieman säätöä jos samassa porukassa on monta Kuuraa, Lauraa tai Jania.”
Jos nimenvaihdos mietityttää, niin kannattaa lukea Kehrääjässä heinäkuussa 2019 julkaistu artikkeli sukupuolineutraaleihin nimiin sekä nimilain muutokseen liittyen. Jutussa kerrotaan, miten nimen vaihtaminen Suomessa tapahtuu, ja lopusta löytyy myös muutamia ehdotuksia sukupuolineutraaleiksi etunimiksi.