Sateenkaarikesä 2020 ei kadonnut vaan siirtyi verkkoon
Kuvituskuva: Tinksu Haapalainen / Sapfograf Oy
Pride-kesä 2020 koki kovan kolauksen, kun koronaviruksen aiheuttama pandemia teki Pride-tapahtumien järjestämisestä mahdotonta. Yhteisö ei kuitenkaan ole jäänyt toimettomaksi, vaan fyysisten tapahtumien puutetta on paikattu virtuaalisin Pride-tapahtumin. Virtuaalipridejen huipennus on Global Pride, joka järjestetään 27.6. koko maailmassa samanaikaisesti.
Sateenkaarikesänä 2020 oli tarkoitus juhlia suurella mittakaavalla. 27. kesäkuuta tulee täyteen 50 vuotta ensimmäisestä Pride-marssista, jota suuri osa suomalaisesta sateenkaarikansasta suunnitteli juhlistavansa Helsinki Pride -kulkueessa, joka olisi ajoittunut tismalleen samalle päivälle. Helsinki Pride -kulkue oli myös edeltävinä vuosina tehnyt kävijäennätyksensä, yli 100,000 marssijaa, vakiinnuttaen paikkansa yhtenä maan suurimmista tapahtumista, jonka lisäksi viime vuonna marssilla oli viimein mukana maan pääministeri. Ensimmäisen Pride-kulkueessa marssineen pääministerin kunnian itselleen nappasi Antti Rinne (sd.). Helsinki Priden lisäksi kesän piti olla täynnä Pride-tapahtumia pitkin maata ja 2020 mukaan oli tarkoitus saada täysin uusia kaupunkeja.
Toisin kuitenkin kävi. Keväällä 2020 leviämään lähtenyt koronavirus-pandemia (COVID-19) pysäytti koko maailman paikoilleen. Tapahtumia peruttiin kaikkialla ja Pride-kulkueet ja -tapahtumat eivät olleet poikkeus: lähes jokainen suomalainen Pride vuodelta 2020 on peruttu tai, järjestäjien sanoin, siirretty vuoteen 2021. Viimeisien toivojen joukossa on Helsinki Pride, jonka sen järjestäjä Helsinki Pride -yhteisö siirsi syyskuulle siinä toivossa, että pandemia olisi joko ohi tai ainakin heikentynyt riittävästi siihen mennessä, jotta Pride kulkueineen voidaan järjestää. 15.6. hallituksen ilmoittama valmiuslain purku antaa uskoa siihen, että Helsinki Pride saatetaan kuitenkin nähdä täyttämässä Helsingin kadut ja puistot.
Virtuaalipridet korvaavat katujen lippurivejä
LHBTIQA+ -yhteisö on oppinut kokemuksesta kekseliääksi, sillä se on ollut sorron ja erilaisten esteiden ympäröimä koko sen olemassaolon ajan. Tämä kekseliäisyys on johtanut siihen, että epätoivoon vajoamisen sijaan yhteisö on ryhtynyt toimeen: fyysisiksi suunniteltuja tapahtumia on viety verkkoon nopealla aikataululla ja yhteistyöllä on saatu aikaan täysin uusi, maailmanlaajuinen virtuaalipride, Global Pride.
Suomessa Prideista muun muassa Lappeenranta Pride on vienyt Pride-viikkonsa verkkoon, järjestäen erilaista toimintaa kuten virtuaalipiknikin Instagram Live -palvelussa. Teemana Lappeenranta Pridella oli sateenkaarinuorten oikeudet, johon innoittajana toimi viime vuonna julkaistu kouluterveyskysely, jossa kävi ilmi, että sateenkaarinuoret kohtaavat valtavasti enemmän syrjintää, kiusaamista ja väkivaltaa kuin vähemmistöön kuulumattomat ikätoverinsa. Asiasta uutisoi Etelä-Saimaa.
Kansainvälinen jättipanostus on Global Pride, jonka taustalla toimii Euroopan Pride-järjestäjien verkosto European Pride Organisers Association. Suomesta verkostoon ei kuulu yhtäkään Pride-järjestäjää, mutta muun muassa Tukholman Priden järjestäjät ovat osa järjestöä. Global Pride -tapahtuma kestää 24 tuntia ja sen tähtiesiintyjiin lukeutuvat muun muassa näyttelijätär Laverne Cox, laulajat Adam Lambert ja Conchita Wurst sekä aktivisti- ja muusikkokollektiivi Pussy Riot. Edustettuna on myös lista poliitikkoja, kuten Islannin presidentti Guðni Jóhannesson ja Euroopan Unionin tasa-arvokomissaari Helena Dalli. Täysi lista tapahtuman vahvistetuista esiintyjistä ja puhujista on luettavissa Timeout-julkaisun uutisessa.
Kesä ja Pridet hyvin tärkeitä yhteisölle
Kysyimme Setan puheenjohtaja Sakris Kupilalta kuinka tärkeitä Pride-tapahtumat ja niiden tilalle kehitetyt korvaavat virtuaalitapahtumat ovat yhteisölle.
Miten tärkeä kesä ja sen Pride-tapahtumat ovat sateenkaariväestön hyvinvoinnille?
– Pride-tapahtumat ovat monille sateenkaari-ihmisille eri tavoin tärkeitä. Osalle ne ovat aikaa aikaa, jolloin pääsee aidosti olemaan oma itsensä turvallisessa seurassa, toisille esimerkiksi mahdollisuus näkyä, kuulua ja vaatia epäkohtien korjaamista. Monelle erilaiset pride-tapahtumat luovat yhteisöllisyyttä ja mahdollistavat yhdessä tekemistä, antavat vertaistukea ja -toimintaa sekä mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä. Hyvinvoinnin kannalta kaikki tämä on erittäin tärkeää. Etenkin heille, jotka vaikkapa matkustavat muualta priden perässä tai joilla syystä tai toisesta ei arjessa ole paljon kontakteja sateenkaariyhteisöön, pridet voivat olla erityisen tärkeitä ajankohtia.
Miten kova isku yhteisölle on se, että valtaosa Pride-tapahtumista on jouduttu perumaan?
– Kyllähän Pride-tapahtumien peruminen vaikuttaa suuresti koko tähän vuoteen. Monelle pride-tapahtumat ovat yksiä kesän kohokohtia, ja niitä on voitu odottaa pitkään. On myös tärkeää, että sateenkaarioikeuksien puolesta pidetään jatkuvasti ääntä, sillä ne eivät vielä toteudu kunnolla. Pridet ovat tähän hyviä hetkiä, jolloin saa paljon näkyvyyttä sekä kaduilla että mediassa, ja pride-marssihan on itsessään mielenosoitus. Kun nämä tapahtumat jäävät välistä, pitää keksiä muita mahdollisia tapoja sekä yhteisöllisyyteen että vaikuttamiseen.
Miten tärkeää korvaavat tapahtumat, sekä pienemmät Suomessa että kansainvälinen Global Pride, ovat tässä tilanteessa?
– On hyvä, että korvaavia tapahtumia ideoidaan ja järjestetään. Vaikka perinteistä pridea ei ehkä tapahtuisikaan, voi paljon tehdä myös muilla tavoin. Esimerkiksi erilaiset somehaasteet tai etätapahtumat ovat hyvää yhteisöllistä tekemistä, ja myös virtuaalisesti voi tehdä aktivismia. Myös vertaistuki voi toimia hyvin etänä. Näen korvaavissa ja vaihtoehtoisissa tapahtumissa paljon hyvää: ne ovat eri tavoin saavutettavia kuin monet fyysiset tapahtumat, ja yhteisön oma ääni ja toimijuus voi päästä jopa paremmin esiin kuin nykyisissä, vähän kaupallisemmissa prideissa.