Aloite vaatii poistamaan naisvihamielisen sanakirjamääritelmän ja tekemään siitä inklusiivisen

Aloite vaatii poistamaan naisvihamielisen sanakirjamääritelmän ja tekemään siitä inklusiivisen

Kuvituskuva: PixaBay

Yli 30 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, joka vaatii Oxford Dictionarya muuttamaan naisvihamielisen ja cisseksistisen määritelmänsä sanalle ‘nainen’.

Oxford Dictionaryssa, jota pidetään yleisesti merkittävimpänä englanninkielisenä sanakirjana, on listattu naisen synonyymeiksi suuri määrä halventavia sanoja, kuten “bitch”, “piece” ja “wench”. Naisen määritelmä taas on sanakirjan mukaan “adult human female” eli “aikuinen ihmisnaaras” – ilmaisu, jonka transvihamieliset ryhmät ovat omaksuneet osaksi transvastaista retoriikkaansa. Tämän lisäksi sanakirjan esimerkkilauseet koostuvat naisia alentavista stereotypioista. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Pink News.

Sisällön muuttamista vaativan vetoomuksen tekijä Maria Beatrice Giovanardi kommentoi asiaa Pink News -verkkojulkaisulle.

– Tätä vastoin sanan ‘mies’ synonyymit ja esimerkkilauseet ovat mallikelpoisia ja havainnoillistavat älyä ja korkeaa sosiaalista asemaa. Tämä on yksi monista tavoista, joiden kautta seksismi ilmenee arjessa, ja joilla valtakulttuuri jatkuvasti epäinhimillistää naisia kuvaamalla heidät seksiobjekteina tai miehille alamaisina.

Vetoomuksessa vaaditaan sanakirjan kustantamoa Oxford University Pressiä (OUP) poistamaan naisia alentavat synonyymit ja esimerkkilauseet sekä laajentamaan sisältöä koskemaan myös transsukupuolisia naisia ja lesboja.

– Se, että miehiä ja naisia ei kuvailla yhtä kunnioittavasti, asettaa naiset alakynteen vahvistaessaan negatiivisia, naisia vähätteleviä stereotypioita, Giovanardi sanoo

– Tämä vaikuttaa siihen, miten naisista puhutaan ja miten heitä kohdellaan.

Vetoomus julkaistiin kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Maaliskuussa OUP:n edustaja kertoi Guardianille, että sanakirjan naisia ja tyttöjä koskevaa sisältöä tultaisiin muuttamaan muun muassa merkitsemällä loukkavat ja vanhanaikaiset termit selkeästi. Tällä hetkellä kuitenkin vain hyvin pieni osa alentavista synonyymeistä on merkitty asianmukaisella tavalla esimerkiksi Googlen hakukoneen tarjoamaan määritelmään, joka on lainattu suoraan Oxford Dictionaryn materiaalista.