Vaihtoehto transpolille? Kokemuksia yksityisestä GenderGP-klinikasta

Vaihtoehto transpolille? Kokemuksia yksityisestä GenderGP-klinikasta

Kuvitus: The Gender Spectrum Collection. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Yksityinen GenderGP-klinikka tarjoaa transterveydenhoitoja kansainvälisellä skaalalla. Klinikan palveluita käyttäneet Ruska ja Viivi kertovat omista kokemuksistaan hormonilääkityksen aloittamisesta.

Haastateltavien nimet on muutettu asian arkaluontoisuuden vuoksi.

GenderGP on vuonna 2015 perustettu, kansainvälisesti toimiva yksityinen klinikka, joka tarjoaa transterveydenhoidon palveluita sekä näihin hoitoihin liittyvää tukea ja seurantaa. Palvelun omistaa hongkongilainen yritys Harland International Ltd ja kaikki palvelut kirurgisia toimenpiteitä lukuun ottamatta ovat etänä. Klinikan palvelut eivät ole saatavilla suomen kielellä.

Kehrääjä haastatteli kahta transsukupuolista ihmistä, jotka hankkivat tarvitsemansa hormonikorvaushoidon GenderGP:n kautta. Haastateltavista Viivi aloitti prosessinsa GenderGP:llä kolme kuukautta sitten ja on ollut nyt kuukauden ajan hormonilääkityksellä. Ruska aloitti prosessinsa GenderGP:llä vajaa kuukausi sitten. Molemmat ovat olleet tyytyväisiä saamansa apuun.

Ruska otti GenderGP:hen suoraan yhteyttä sähköpostilla, jonka esittämiin kysymyksiin GenderGP:llä työskentelevä ammattilainen vastasi tarkasti. Ammattilaisen sähköpostista samalla ilmeni, että heillä on aiemminkin ollut asiakkaita Suomessa, joiden kanssa hoitojen varmistaminen on sujunut mutkitta.

Muiden vaihtoehtojen etsintä tuotti tulosta

Suomessa transihmisten diagnostiikasta ja hoidosta vastaavat Tampereella ja Helsingissä sijaitsevat transpoliklinikat. Puhekielessä klinikoihin viitataan transpoleina. Molemmilla haastateltavilla oli ollut negatiivisia kokemuksia aikuisten transpolista. Viivin ja Ruskan mukaan portinvartijuus, tarvittavien hoitojen jatkuvat lykkäämiset sekä vähättelevältä ja törkeältä tuntunut kohtelu ajoivat etsimään muita vaihtoehtoja.

– Transpolin lääkäri kohteli minua nöyryyttävästi ja jätti ns. polin ”kynnykselle” odottamaan ilman järkevää syytä. Hän ei ottanut minua potilaana tosissaan tai kuunnellut mitään, mitä hänelle kerroin, Ruska kertoo.

Viivi kuvailee yrittäneensä transpolille kolmen vuoden ajan, mutta lopulta väsyi jatkuviin epämääräisiltä tuntuneisiin vaatimuksiin. Viivin mukaan transpolin lääkäri lopulta esti hoitoihin hakeutumisen sen perusteella, että Viivi oli liian nuori päättämään omaan elämäänsä vaikuttavista asioista. Viivi oli tuolloin 22-vuotias.

Molemmat haastateltavat kuvailevat juuri transpoliin kohdistuvan tyytymättömyyden johtaneen muiden vaihtoehtojen etsimiseen. Etsintä johdatti kohti yksityisklinikoita ja etänä apua tarjoavaa GenderGP:tä.

Yksityisklinikan kautta prosessi tulisi kuitenkin olemaan paljon transpolia kalliimpi. Viivin prosessi yhteydenotosta hormonikorvaushoidon alkuun kesti kaksi kuukautta, ja siihen mennessä asiointi oli maksanut yhteensä 846 euroa.

Hintaan kuului aloitusmaksu (195 £), tiedonkeräystapaamisen maksu (65 £), erillinen lääkärikäynti halutun lääkevaihtoehdon valitsemiseksi (200 £), sekä 30 punnan kuukausimaksu, jonka hän oli tähän mennessä maksanut kolmesti. Summaan kuuluivat myös kolmen kuukauden lääke-erä ja niiden postitus (200 £) sekä hormonihoidon aloittamisen jälkeinen, puolivuotinen seurantakäynti (60 £).

Ensimmäisen hoitovuoden hinnaksi tulisi tällöin yhteensä 1 680 puntaa. Tämänhetkisellä valuuttakurssilla hinta on euroissa noin 1950 €. GenderGP ilmoittaa hintansa puntina, mutta klinikka ei ole sidottu Iso-Britanniaan.

Hormonien tilaaminen ulkomailta Suomeen tapahtuu verkkoapteekkien kautta ja on Suomen lainsäädännössä täysin sallittua tietyin rajoituksin. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan lääkkeitä voi vastaanottaa ulkomailta, kunhan verkkoapteekki kuuluu Euroopan talousalueeseen (ETA). Postitse tilattuna lääkemäärä ei saa myöskään ylittää kolmen kuukauden käyttöä vastaavaa määrää.

Kela ei korvaa ulkomailta ostettuja lääkkeitä eikä ulkomaisia sairaanhoitopalveluja, ellei lääkärikäynti ole tapahtunut maassa oleskellessa ja ole ollut välttämätön. Hormonihoidon aloittaminen tai sukupuolenkorjausleikkaukset eivät kuulu välttämättömien palvelujen piiriin.

Tuntuvasta hinnasta huolimatta tarvittavien hoitojen saamisen nopeus ja varmuus kuitenkin painoivat haastateltavien mukaan vaakakupissa enemmän.

– Mahdollisuus aloittaa hormonit GenderGP:n kautta tuo minulle ihan hirveästi toiveikkuutta tulevasta ja helpotusta dysforiaan, Ruska kertoo.

”Heti alusta alkaen tuli todella validoitu olo”

Molemmat haastateltavat kuvailevat kokemuksiaan ongelmattomiksi. Kaikkiin esitettyihin kysymyksiin vastattiin nopeasti ja asiakkaan tiedot kartoitettiin huolella. Erityisesti ammattilaisten tuki, kunnioitus sekä identiteetin kartoittamisessa annettu apu saivat kiitosta.

– Siinä missä transpoli tuntuu julmalta ja epäreilulta muuttuvalta labyrintiltä, GenderGP:llä ollaan oltu sitä mieltä että kukaan ulkopuolinen ei voi kertoa toiselle tämän sukupuolta, vaan sen tietää parhaiten ihan itse, Ruska kuvailee.

Vielä epäselvä käsitys omasta sukupuolesta ei ole GenderGP:n prosessissa este, vaan klinikka järjestää tarvittaessa ohjausta ja terapiaa. Ohjaustapaamisia voi myös sopia prosessia tukevalle perheenjäsenelle tai kumppanille.

– Mulle tuli heti alusta alkaen jotenkin todella validoitu olo, kun lähdin tähän ruljanssiin GenderGP:n kautta, Ruska kertoo.

Prosessin alussa Ruska kertoo täyttäneensä erilaisia kyselykaavakkeita, joissa kartoitettiin terveyteen liittyviä asioita ja kysyttiin henkilökohtaisia kysymyksiä, esimerkiksi siitä mitä itselle tarkoittaa olla transsukupuolinen. Prosessin edetessä hän sopi hormonilääkityksen toimituksesta ja hänelle kerrottiin, että voitaisiin laatia sellainen resepti hormonilääkkeelle, joka toimisi Suomessakin.

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen ylläpitämän EU-terveydenhoito -sivuston mukaan reseptilääkkeen voi ostaa Suomen apteekista, jos resepti on kirjoitettu toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä. Lääkkeellä tulee tällöin olla myös myyntilupa Suomessa.

Ruskan mukaan GenderGP ei myöskään estä testosteronilääkityksen hankkimista heidän kauttaan, vaikka sen olisi jo aloittanut omatoimisesti itse. Tärkeämpänä klinikka pitää sitä, että potilas saisi jatkossa lääkityksen turvallisesta paikasta.

GenderGP:n käyttämät apteekit ovat kunkin valtion säännösten mukaisia, laillisia apteekkeja. Viivin kokemus GenderGP:n suosittelemasta irlantilaisesta verkkoapteekista oli todella positiivinen ja hän kuvailee tilauksen olleen helppoa, turvallista ja tapahtuneen luontevasti osana prosessia. Hän kannustaa kaikkia klinikan asiakkaita ja siitä kiinnostuneita ylläpitämään avointa keskusteluyhteyttä GenderGP:n ammattilaisiin ja kyselemään vapaasti kaikesta mikä itseä askarruttaa.

Halutessaan oman prosessin voi aina GenderGP:llä keskeyttää, jos pääsee esimerkiksi transpolin piiriin. Palvelusta irtaantuminen onnistuu tällöin ilmoituksella.

Yksi kommentti “Vaihtoehto transpolille? Kokemuksia yksityisestä GenderGP-klinikasta

  1. Kyllä meitä asiakkaita on käsittääkseni useita, ellei kymmeniä.

Kommentointi ei ole käytössä.