Turkuun sateenkaarisuojatie – symbolinen ele kaupungilta

Turkuun sateenkaarisuojatie – symbolinen ele kaupungilta

Kuva: Seppo Kemppainen / Turun kaupunki

Turun kaupunki on maalannut suojatien sateenkaarilipun väreillä viestiäkseen tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Tukea tarjotaan kaupungin työntekijöille mm. anonyymin rekrytoinnin muodossa, mutta paikallisen Setan rahallista tukea on vähennetty. Poliisi määräsi sateenkaarivärit poistettavaksi tieliikennelain nojalla.

Sateenkaarilipun värit koristavat nyt Itäistä Rantakatua Turussa Kaupunginteatterin kohdalla. Turun kaupungin tiedotteen mukaan kaupunki “viestii ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukee seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta” sateenkaarisuojatien kautta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Turun kaupunki käyttää sateenkaarilippua, ja tänä vuonna lippu nostettiin salkoon ensimmäistä kertaa myös kansainvälisenä homo-, trans- ja bifobian vastaisena päivänä 17.5. (IDAHOT). Kaupunki on myös valaissut Kirjastosiltaa sateenkaaren värein Pride-viikon aikana.

Suojatie maalattiin Turun Kaupunginteatterin aloitteesta.

– Sateenkaarisuojatie teatterin edessä viestii sitä, että kaupunginteatterin katsomoon ovat kaikki tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat, kommentoi dramaturgi Satu Rasila tiedotteessa.

Kaupunki rekrytoi anonyymisti ja lupaa lisää unisex-vessoja

Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila kertoo Kehrääjälle, mitä kaupunki tekee konkreettisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta:

– Meillä on käytössä anonyymi rekrytointi kaikkien niiden paikkojen kohdalla, joissa sitä on mahdollista käyttää. Ikä, sukupuoli ja tausta eivät tule millään tavalla esiin rekrytoinnissa.

Turun kaupungin voimassaolevan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman (2019-2021) mukaan “Seksuaalivähemmistöön kuuluvilla on Suomessa vaikeuksia käyttää erilaisia sukupuolittuneita tiloja, kuten miesten ja naisten pukuhuoneita, wc:tä ja niitä vastaavia tiloja. Turussa tilannetta pyritään parantamaan esimerkiksi unisex-wc- ja pukeutumistiloja lisäämällä.” Lisäksi suunnitelmaan on kirjattu, että kaupunki tekee toimenpiteitä edistääkseen sukupuolineutraaleja käsitteiden ja nimikkeiden käyttöä oman henkilöstönsä osalta.

– Vahvistetaan tätä viestiä, että kaupungin tulee kohdella kaikkia työntekijöitään samalla tavalla seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, kertoo Malila tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksesta.

TuSeta: “Askel oikeaan suuntaan

– TuSeta on todella iloinen tästä symbolisesta eleestä. Se on mielestäni iso askel oikeaan suuntaan ja iso askel tasa-arvoiseen ja yhtenäiseen Turkuun, sanoo Taija Ahlstedt, Turun seudun Seta ry:n (TuSeta) puheenjohtaja.

Ahlstedt kertoo Kehrääjälle, että TuSeta on saanut Turun kaupungilta aikaisempina vuosina enemmän rahallista tukea, mutta tänä vuonna määrärahoja on myönnetty ainoastaan 500 euroa. Avustuksen edellisvuosiin verrattuna huomattavasti alhaisempi määrä on yllättänyt yhdistyksen, ja Ahlstedtin mukaan summan pienentymistä ei ole perusteltu.

TuSeta järjestää Turussa ja Salossa vertaistukiryhmiä sekä Turun seudun ja Salon yläkouluille maksuttomia koulutuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Suojatie poistettiin poliisin pyynnöstä

Poliisihallitus ilmoitti seuraavana päivänä, keskiviikkona 9.6., Turun kaupungille, että heidän tulkintansa mukaan sateenkaarisuojatie rikkoo tieliikennelakia. Kyseisessä tieliikennelain kohdassa suojatiellä tarkoitetaan “jalankulkijoiden käytettäväksi ajoradan, pyörätien tai raitiotien ylittämiseen tarkoitettua, liikennemerkillä tai tiemerkinnällä osoitettua tien osaa”.

Turun kaupungin oman tulkinnan mukaan suojatien edessä olevat liikennemerkit ovat lain mukaisia, eikä sateenkaarimaalausta pidetty liikenteenohjauslaitteena.

Suojatie määrättiin poistettavaksi ja se poistettiin kaupungin työntekijöiden toimesta jo keskiviikkoiltana.

Uutista päivitetty 14.6. klo 18:45: lisätty viimeinen kappale, jossa tieto sateenkaarisuojatien poistamisesta, sekä päivitetty ingressi tämän mukaiseksi.

Yksi kommentti “Turkuun sateenkaarisuojatie – symbolinen ele kaupungilta

Kommentointi ei ole käytössä.