Ulsterin yliopiston LHBTIQA+ -seuran puheenjohtaja: Yliopisto asettaa taloudellisen hyödyn etusijalle vähemmistöjen kustannuksella

Ulsterin yliopiston LHBTIQA+ -seuran puheenjohtaja: Yliopisto asettaa taloudellisen hyödyn etusijalle vähemmistöjen kustannuksella

Kuvituskuva Juan José Los Mios

Ulsterin yliopiston LHBTIQA+ -seuran puheenjohtaja kritisoi yliopiston päätöstä avata uusi kampus Qatariin muun muassa toteamalla oppilaitoksen asettavan taloudelliset edut vähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämisen kustannuksella. Ulsterin yliopisto tiedottaa tehneensä yhteistyötä Qatarin City University Collegen kanssa vuodesta 2020 – uusi kampus on siten jatkoa kumppanuustoiminnalle.

Pohjois-Irlannissa sijaitsevan Ulsterin yliopiston (UU) LHBTIQA+ -seuran puheenjohtaja Hannah McCullough yliopiston Coleraine -kampukselta kuvailee oppilaitoksen suunnitelmaa perustaa uusi kampus Qatariin ”sydäntäsärkeväksi”. Asiasta uutisoi aiemmin BBC News.

Qatar on ollut usein otsikoissa heikosta ihmisoikeustilanteestaan muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta. Ulsterin yliopisto kommentoi päätöstään BBC News:ille todeten, että LHBTIQA+ -yhteisön ihmisoikeudet ovat keskeinen osa oppilaitoksen sitoutumista monimuotoisuuteen sekä tasa-arvoon. Tästä huolimatta Ulsterin yliopisto on kuitenkin toiminut vuodesta 2020 lähtien Qatarin City University Collegen kumppanina tarjotakseen liiketoiminnan tutkintokursseja Qatarissa.

McCullough kritisoi Ulsterin yliopiston päätöstä ollessaan vieraana BBC Radio Ulsterin Good Morning Ulster -ohjelmassa. Hän kokee sen olevan muun muassa haitaksi sen kansainväliselle maineelle. Ulsterin yliopiston tiedottaja kertoo yliopiston päätöksen avata kampus Qatariin liittyvän siihen, että monet muutkin Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot ovat mukana ”aktiivisessa kumppanuustoiminnassa Lähi-Idässä”. Ulsterin yliopiston suunnitelmiin kuuluu muun muassa naisille suunnatun johtamisohjelman toteuttaminen.

– Ulsterin yliopisto uskoo, että koulutus on yhteiskunnallisen kasvun tie, joka helpottaa korkeakoulutukseen pääsyä maailmanlaajuisesti ja siitä seuraavia myönteisiä sosiaalisia tuloksia, tiedottaja kommentoi lisäämällä, että LHBTIQA+ -oikeuksiin sitoudutaan yliopistolla myös aktiivisen LHBTIQA+ -henkilöstöverkon keinoin.

– Ulsterin yliopisto ei ole ollut mukana tai kutsuttu FIFA World Cup 2022 -kilpailuun, tiedottaja lisää.

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen järjestäminen Qatarissa on herättänyt runsaasti media- ja yhteiskunnallista keskustelua maan ihmisoikeustilanteesta. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on julkaissut tietopaketin Qatarin merkittävimmistä ihmisoikeusloukkauksista.

McCullough mainitsi radio-ohjelman aikana, että hän on itsekin aiemmin kamppaillut identiteettinsä kanssa .

– Itse asiassa viime vuonna yhteiskunnan ja yliopiston tuen avulla pystyin hyväksymään oman identiteettini. Se ei tule olemaan vaihtoehto niille [Qatarin kampuksella opiskeleville] opiskelijoille. Se on sydäntäsärkevää, LHBTIQA+ -seuran puheenjohtaja toteaa.