GLAAD: Erityisesti drag -tapahtumat kohtaavat aiempaa enemmän uhkailuja ja mielenosoituksia Yhdysvalloissa

GLAAD: Erityisesti drag -tapahtumat kohtaavat aiempaa enemmän uhkailuja ja mielenosoituksia Yhdysvalloissa

Kuvituskuva Kerttu

GLAAD:n julkaiseman tuoreen raportin mukaan Yhdysvalloissa esiintyy aiempaa enemmän LHBTIQA+ -vastaisia uhkailuja ja mielenosoituksia – yhteensä ainakin 124 tänä vuonna. Useat mielenosoitukset ja uhkailut kohdistuvat etenkin drag -tapahtumiin ja niiden järjestämiseen. GLAAD:n mukaan drag -tapahtumien uhkailu ja niihin kohdistuvat mielenosoitukset saavat tyypillisesti alkunsa sosiaalisesta mediasta ja oikeistolaismedioista.

Ihmisoikeusjärjestö GLAAD:n tuoreen raportin mukaan yhdysvaltalaisiin drag -tapahtumiin on kohdistunut tänä vuonna ainakin 124 LHBTIQA+ -vastaista mielenosoitusta ja uhkailutilannetta. Asiasta uutisoi Gay Times.

Suurin osa mielenosoituksista ja uhkaavista tilanteista tapahtui kesäkuussa, Pride-kuukauden aikana. GLAAD:n mukaan hiljattain tapahtunutta, LHBTIQA+ -yhteisöön kohdistunutta hyökkäystä Colorado Springsin Club Q -sateenkaariravintolaan ei kirjattu virallisiin tietoihin, sillä tekijän motiivia ei ollut ilmoitettu 22.11. julkaistun raportin laatimiseen mennessä. Kehrääjä uutisoi tapauksesta marraskuussa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvia vihamielisiä hyökkäyksiä tapahtui merkittävästi myös syys-, loka- ja marraskuussa. GLAAD uskoo tämän liittyvän Yhdysvaltain välivaalien kampanjamainoksissa käytettyyn retoriikkaan. Lisäksi järjestö nostaa esille uhkaavien tilanteiden ja vähemmistövastaisten mielenosoitusten lisääntymisen etenkin drag-tapahtumissa.

– Useat uhkailujen ja mielenosoitusten kohteeksi joutuneet drag-tapahtumat päätyivät ensin oikeistolaismedioiden, kuten Fox News:in ja Daily Wiren ja sosiaalisen median tilien, kuten muun muassa Libs of TikTokin, kohteiksi. Mediat ja sosiaalinen media antoivat usein vääränlaisen kuvan siitä, mitä tulevissa drag -tapahtumissa tapahtuisi ja kertoivat niiden olevan lapsille haitallisia, jotta tapahtumiin kohdistuisi häirintää, GLAAD sanoo.

Hyökkäyksiä on rekisteröity tapahtuneen yhteensä 47:ssä osavaltiossa – eniten Teksasissa ja Pohjois-Carolinassa. GLAAD huomauttaa, etteivät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat hyökkäykset rajoittuneet pieniin paikkakuntiin, vaan vihamielisyyttä esiintyi runsaasti alueilla, jotka tunnetaan korkeammasta LHBTIQA+ -väkiluvusta – kuten esimerkiksi New Yorkissa. Lisäksi GLAAD tarkasteli raportissaan yhdeksää lakiehdotusta, joilla pyrittäisiin kieltämään tai rajoittamaan huomattavasti drag-tapahtumien järjestämistä.