Tunnetko nämä 7 legendaarista ihmisoikeuksien puolesta puhunutta lesboa?
Kuvitukset: Kajo Rauni
Tekstit: Lyyra Virtanen & Kajo Rauni
26.4. – 2.5. vietettiin lesbojen näkyvyyden viikkoa, jonka aikana Kehrääjän Instagramissa julkaistiin päivittäin legendaaristen lesbojen muotokuvia. Kokosimme muotokuvat tähän artikkeliin; lisäksi pääset kuulemaan lisää näistä upeista, ihmisoikeuksia puolustaneista lesboista.
Afroamerikkalaiselle äidille ja valkoiselle isälle syntynyt Stormé DeLarverie ymmärsi varhain niin lesboutensa kuin kutsumuksensa esiintymistaiteen pariin. Vuonna 1920 syntynyt DeLarverie oli perustajajäsen ja ainoa drag king The Jewel Box -dragryhmässä, joka rotuerottelun varjostamaa aikakautta uhmaten ei jaotellut esiintyjäkaartiaan tai yleisöään ihonvärin perusteella.
Viihdeuransa lisäksi DeLarverie työskenteli järjestyksenvalvojana ja hankki aseenkantoluvan partioidakseen Manhattanin katuja muita lesboja suojellen. Butchina ja ei-valkoisena hän joutui usein homobaareja ratsaavien, väkivaltaa tarpeettomasti käyttävien poliisien silmätikuksi. Kerrotaan, että Pride-liikkeen alkupisteenä toimineet Stonewallin mellakat saivat alkunsa DeLarverien lyötyä poliisia pidätyksen yhteydessä ja huutaessa väkijoukolle: “Miksette tee jotakin?”
DeLarverie toimi järjestyksenvalvojana 85-vuotiaaksi asti. Lesboyhteisön suojelemisen ohella hän järjesti toimintaa väkivaltaa kohdanneiden naisten ja lasten hyväksi.
Vuonna 1944 syntynyt Angela Davis on tunnettu muun muassa marxilaisena feministinä, mustien oikeuksia puolustavana aktivistina sekä Yhdysvaltojen vankilajärjestelmän ja poliisiväkivallan kritisoijana 1960-luvulta lähtien.
Vuonna 1970 Davisin omistamaa asetta käytettiin kidnappausyrityksen yhteydessä, ja neljä ihmistä sai surmansa tätä seuranneessa ammuskelussa. Davis joutui FBI:n etsintäkuuluttamaksi ja sai murhasyytteen, vaikka todisteet olivat puutteelliset. Tätä seurasi maailmanlaajuinen “Vapauttakaa Angela Davis” -kampanja, ja 16 kuukauden vankeuden jälkeen Davis vapautettiin lopulta syytteistä.
Aktivisminsa lisäksi Davis on työskennellyt filosofian professorina ja julkaissut useita kirjoja, kuten feministisen ja antirasistisen Women, Race and Class -teoksen (1981) ja vankiloiden seksismiä ja rasismia pohtivan Are Prisons Obsolete? (2003). Davis tuli kaapista lesbona vuonna 1997 Out-lehden haastattelussa.
Leslie Feinberg syntyi työväenluokkaiseen juutalaiseen perheeseen Yhdysvalloissa vuonna 1949. Hän toimi 20-vuotiaasta asti mukana liikkeissä, jotka ajoivat työläisten oikeuksia ja vastustivat sotaa ja rasismia. Hän kuvasi itseään sekulaariksi juutalaiseksi, transgenderiksi, lesboksi ja vallankumoukselliseksi kommunistiksi.
Feinberg transitioitui fyysisesti maskuliiniseen suuntaan osittain omasta halustaan ja osittain siksi, että läpimeno miehenä säästi hänet työväenluokkaisena butch-lesbona kohtaamaltaan rajulta syrjinnältä ja väkivallalta. Transaktivistina hän muun muassa osoitti mieltään 70-luvun radikaalifeministien transmisogyniaa vastaan ja kirjoitti sukupuolirajojen ylittämisestä kirjoja, jotka loivat pohjaa sukupuolentutkimukselle.
Feinbergin klassikoksi noussut butch-lesbon elämästä kertova, teemoiltaan hyvin rankka Stone Butch Blues -romaani (1993) julkaistiin ilmaisena pdf:nä Feinbergin toiveesta hieman ennen hänen kuolemaansa.
14-vuotias Judith Butler oli juutalaisessa koulussa puheliaisuutensa ja kärkkäiden mielipiteidensä vuoksi rabbin maanvaiva. Rangaistukseksi hänet määrättiin ylimääräisille etiikan oppitunneille, joista hän itse oli kuitenkin vain innoissaan. Palo vaikeiden aiheiden työstämiseen ei koskaan sammunut, ja Yalesta filosofiksi valmistunut Butler on luonut pitkän ja vaikuttavan uran filosofian ja sukupuolentutkimuksen parissa.
Vuonna 1956 syntyneellä amerikkalaisella Butlerilla on ollut merkittävä osa queer-teorian ja nykyfeminismin muotoutumisessa. Butler tunnetaan erityisesti sukupuolen performatiivisuuden teoriasta, jota hän käsittelee muun muassa kirjassaan Hankala sukupuoli (eng. Gender Trouble, 1990). Akatemian ulkopuolella hän on ajanut homojen ja lesbojen oikeuksia sekä toiminut taloudellista eriarvoisuutta ja palestiinalaisiin kohdistuvaa sortoa vastustavissa liikkeissä.
Silvia Modig on suomalainen Vasemmistoliittoa edustava, muun muassa kaupunginvaltuutettuna, kansanedustajana ja europarlamentaarikkona työskennellyt poliitikko. Modig on siviiliammatiltaan tv- ja radiotoimittaja ja -juontaja, ja hänet tunnetaan mm. Ylen lasten- ja nuortenohjelmista.
Vuonna 1976 syntynyt Modig aloitti poliittisen uransa vuonna 2008, ja hän on koko uransa ajan ottanut näkyvästi kantaa tasa-arvoasioihin, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin Suomessa. Modigia on kuvattu ensimmäiseksi eduskunnassa istuvaksi julkilesboksi, ja hänet on mm. nähty Helsinki Priden suojelijana vuonna 2016.
Syyrialais- ja liettualaistaustainen ruotsalaisräppäri Silvana Imam on yksi tämän hetken suosituimmista artisteista Ruotsissa, ja hän keikkailee ahkerasti Suomessakin. Kolme pitkää albumia julkaissut, vuonna 2013 debyyttinsä tehnyt Imam ottaa kappaleissaan vahvasti kantaa esimerkiksi feminismin, tasa-arvon ja LGBTQIA-oikeuksien puolesta sekä vastustaa patriarkaattia, syrjintää ja rasismia.
Vuonna 1986 syntynyt Imam räppää myös omasta lesboudestaan avoimesti. Hänet on palkittu Ruotsissa musiikillisten ansioidensa lisäksi “Vuoden homoksi”. Imamin kasvua artistiksi kuvaava dokumentti Silvana julkaistiin vuonna 2017. Hän seurustelee muusikko Beatrice Elin kanssa, ja naispari tekee myös musiikkia ja keikkailee yhdessä.
Teatterialan moniosaaja, esiintyjä, näyttelijä ja aktivisti Ianne Fields Stewart perusti mustia transihmisiä Yhdysvalloissa ilmaisen ruoan ja yhteisöllisyyden muodossa tukevan The Okra Projectin vuonna 2018. Transfeminiini, muunsukupuolinen lesbo Stewart kouluttaa, konsultoi ja vetää työpajoja, joissa keskitytään marginalisoitujen yhteisöjen, kuten transihmisten ja rodullistettujen näkökulmaan.
Stewart on ollut näkyvästi mukana Black Lives Matter -liikkeessä ja järjestänyt muun muassa mustia transihmisiä tukevan mielenosoituksen Brooklynissa. Lisäksi vuonna 1993 syntynyt Stewart tunnetaan aktivismistaan sosiaalisessa mediassa.