Transtaustainen urheilija Minnesotasta voitti oikeustapauksen painonnoston lajiliittoa vastaan

Transtaustainen urheilija Minnesotasta voitti oikeustapauksen painonnoston lajiliittoa vastaan

Kuva: Instagram / @jayceeisalive

Transtaustainen painonnostaja JayCee Cooper Minnesotasta voitti oikeustapauksen lajiliitto USA Powerlifting:ia (USAPL) vastaan. Käräjäoikeus katsoi lajiliiton käyttäneen yleisiä transvastaisia argumentteja oikeuttaakseen syrjivät toimintamallinsa. Cooperin mukaan USAPL:llä ei ollut virallista linjaa transurheilijoiden suhteen ennen hänen tilannettaan – kiellettyään Cooperia kilpailemasta, USAPL otti käyttöön virallisen, transnaisten kilpaurheilun kieltämistä koskevan säännön.

Transtaustainen painonnostaja JayCee Cooper voitti syrjintätapausta käsitelleen oikeustapauksen Yhdysvaltain painonnoston lajiliitto USA Powerlifting:ia (USAPL) vastaan. Asiasta uutisoi aiemmin them.

Ramsey Countyn käräjäoikeuden päätöksen mukaan lajiliiton tulee muuttaa sääntöjään, jotta jatkossa myös transurheilijoiden osallistuminen sallitaan. Tuomioistuin katsoi, että USAPL syrji Cooperia sukupuolen ja seksuaalisuuden perusteella kieltäessään häntä osallistumasta naisten painonnostokilpailuun vuonna 2019.

“Jos organisaatio haluaa järjestää kilpailuja Minnesotassa, sen on noudatettava Minnesotan sääntöjä. USA Powerliftingin transurheilijat kieltävä sääntö perustuu haitallisiin stereotypioihin sekä syvän virheelliseen käsitykseen siitä, mitä transsukupuolisuus tarkoittaa”, sukupuolten tasa-arvosta vastaava lakijohtaja Jess Braverman sanoo.

Cooper haastoi USAPL:n ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Hänen mukaan lajiliitto oli rikkonut Minnesotan ihmisoikeuslain syrjinnän vastaista pykälää. Valituksessaan Cooper kertoo lisäksi “rakastuneensa urheiluun” vuonna 2018, hänen aloittaessa tuolloin kilpailemaan painonnostossa. Myöhemmin samana vuonna USAPL ilmoitti Cooperille sähköpostitse tämän kertoman mukaan, ettei hän voikaan transtaustansa vuoksi kilpailla Minnesotan osavaltion naisten mestaruuskilpailussa vuonna 2019.

Osallistumiskiellon yhteydessä Cooperin kilpailukortti mitätöitiin, joka tarkoitti sitä, ettei hän voisi jatkossakaan kilpailla. Cooperin mukaan hänen tilanne oli USAPL:lle ennakkotapaus, jonka jälkeen liitto kielsi virallisesti transnaisia osallistumasta kilpaurheiluun.

Cooper kertoo LHBTIQA+ -urheilujulkaisu Outsportsille laatimassaan lausunnossa, että hän “taisteli niin lujasti kuin pystyi” varmistaakseen, että jokaisella transsukupuolisella urheilijalla olisi mahdollisuus kilpailla sekä tulla tunnustetuksi täydellä arvokkuudella ja inhimmillisyydellä. Cooperin mukaan hän on innoissaan tuomioistuimen päätöksestä, sillä se tunnustaa transihmisten oikeudet ja ihmisyyden – ja toivon mukaan myös avaa ovet transtaustaisille urheilijoille osallistumaan täysipainoisesti urheiluun.