Tennesseen valmistelema lakialoite rajoittaisi merkittävästi drag -esitysten järjestämistä

Tennesseen valmistelema lakialoite rajoittaisi merkittävästi drag -esitysten järjestämistä

Kuva: Jesús Boscán

Tennesseen osavaltio suunnittelee drag -esitysten järjestämisen merkittävää rajoittamista uudella lakialoitteella. Lakialoitetta tukevat muun muassa kuvernööri Bill Lee ja senaatin enemmistöjohtaja Jack Johnson. Jos lakialoite hyväksytään, drag -esitykset ovat kiellettyjä jatkossa julkisilla paikoilla sekä paikoissa, joissa on läsnä alaikäisiä lapsia ja nuoria.

Yhdysvaltain Tennesseen osavaltiossa kehiteltiin keväällä lakialoitetta, jolla pyritään rajoittamaan merkittävästi drag -esitysten järjestämistä. Lakialoitetta tukee muun muassa osavaltion kuvernööri Bill Lee, joka on vakuuttanut allekirjoittavansa ”miehiä tai naisia matkivien” henkilöiden oleskelukiellon tietyissä paikoissa. Asiasta uutisoi aiemmin The Guardian.

Tennessee tunnetaan yleisesti yhtenä republikaanijohtoisista osavaltioista, joista moni on viime vuosina hyväksynyt LHBTIQA+ -vastaisia lakeja. Tennessee on ensimmäinen Yhdysvaltain osavaltio, joka aikoo rajoittaa drag -esitysten järjestämistä lainsäädännön keinoin. Osavaltion mukaan drag -esitykset on tarkoitus kieltää esimerkiksi julkisilla paikoilla, sekä paikoissa, joissa on läsnä alaikäisiä.

Tennesseen lakialoite ei käytä suoraan ”drag show” -termiä, vaan aikoo muuttaa osavaltion laissa mainitun ”aikuisten kabaree” -termin tarkoittamaan jatkossa ”aikuisille suunnattuja ja alaikäisille haitallisia esityksiä”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos lakialoite menee läpi, drag -artistit rinnastetaan jatkossa esimerkiksi striptease -esiintyjiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch:n (HRW) lakiasiantuntija Sarah Warbelown sanojen mukaan dragin idea ymmärretään usein väärin – osittain siksi, sillä varsinkin äärioikeistoaktivistit väittävät esityksissä olevan kyse lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävästä toiminnasta.

”Drag on pitkäaikainen, juhlallinen viihteen muoto sekä mielekäs työpaikka monille eri puolilla osavaltiota”, Warbelow selittää. Yleiseen määritelmän mukaan drag ei tyypillisesti pidä sisällään alastomuutta tai riisuuntumista. Lisäksi drag -artisteilla on tapana lieventää seksuaalissävytteistä tai kiroilua sisältävää kielenkäyttöä – tai varoittaa etukäteen huoltajia näistä, jos yleisön joukkoon ovat tervetulleita myös alaikäiset.

Leen lupaus allekirjoittaa lakialoite on herättänyt keskustelua, sillä hänestä on levinnyt julkisuuteen valokuva, jossa hän esiintyy yläkouluikäisenä drag -artistiksi laittautuneena. Kuva julkaistiin alun perin Franklinin lukion vuosikirjassa vuonna 1977. Leen mukaan on ”naurettavaa” verrata kyseistä kuvaa ”seksuaalissävytteiseen viihteeseen lasten edessä”.