Transohjaajan omaelämänkerrallinen Batman-parodia sai yhden esityksen, jonka jälkeen sen levitys estettiin

Transohjaajan omaelämänkerrallinen Batman-parodia sai yhden esityksen, jonka jälkeen sen levitys estettiin

Ohjaaja Vera Drew ohjasi pandemian aikana omaan elämäänsä perustuvan parodian Batmanista, jossa hän näyttelee sekä Jokeria että Harley Quinnia. Elokuva on nyt vaikeuksissa, sillä hahmojen oikeudet oimistavan DC Comicsin elokuvastudio Warner Bros. Discovery uhkaa ohjaajaa oikeusjutulla.

Keväällä 2022 transtaustainen leikkaaja ja ohjaaja Vera Drew aloitti erikoisen projektin: joukkorahoitettu Batman-elokuva nimeltä The People’s Joker, jossa Drew itse näyttelisi pääosaa. Drew ohjasi elokuvan, ja sen toisena käsikirjoittajana toimi Bri LeRose. Viisi päivää kestäneet kuvaukset hoidettiin Drewn kotona. Elokuva valmistui, ja The People’s Joker ilmoitettiin osaksi Toronton kansainvälisen elokuvafestivaalin kokoonpanoa Syyskuussa 2022. 24 tuntia ennen ensi-iltaa Drew sai kirjeen Warner Bros. Discoverylta, studiolta joka omistaa oikeudet DC Comicsiin, ja siten myös Batmaniin ja Jokeriin.

LA Timesin artikkelin mukaan Warner Bros. Discovery ilmoitti vastustavansa elokuvan esitystä, jatkotuotantoa ja levitystä tämän rikkoessa heidän tekijänoikeuksiaan. Näytös pidettiin, mutta tämän jälkeen Drew veti elokuvan pois kaikilta elokuvafestivaaleilta. Vaikka kirjeessä ei suoraan sanottu mitä toimintoja studio tekisi levityksen jatkuessa, Drew ei kokenut voivansa tehdä muuta: “he pystyvät pitämään minut käräjillä ikuisesti, koska he ovat miljardin dollarin arvoinen megakorporaatio ja minä olen vararikossa oleva transnainen.” LA Times oli yhteydessä Warner Bros. Picturesiin artikkelinsa yhteydessä, ja heidän kantansa ei ole muuttunut.

The People’s Joker on Drewn sanoin “maailman ensimmäinen impressionistinen supersankari/queer taide-elokuva.” Elokuvassa Gotham City on fasistisen viittasankarin hallitsema kaupunki, jossa nuori transnainen alkaa käsittelemään traumojaan stand up-komiikan kautta. Elokuva perustuu paljolti Drewn omiin kokemuksiin transnaisena, kasvamisesta Yhdysvaltojen keskilännessä ja monimutkaisesta suhteesta äitiinsä. Drew näyttelee hahmoa nimeltä Joker the Harlequin, kompositiohahmoa Jokerista ja Harley Quinnista. Elokuvassa on myös monia muita hahmoja Batman-tarinoista, kuten Pingviini (Nathan Faustyn) ja Myrkkymuratti (Ruin Carrol), sekä Mr. J (Kane Distler), transmies joka perustuu Jared Leton näyttelemään Jokeriin elokuvasta Suicide Squad. Elokuvassa on myös jotain tunnettuja nimiä, kuten koomikko Tim Heidecker, vuoden 1989 Batman-elokuvasta tuttu Robert Wuhl näyttelemässä itseään ja Better Call Saulin tähti Bob Odenkirk.

Tapaus on herättänyt kysymyksiä parodian ja sananvapauden puolesta. LA Timesin haastattelussa Pingviiniä näyttelevä Nathan Faustyn argumentoi, että supersankarihahmojen ollessa niin iso ja näkyvä osa kulttuuria, on selvää että niitä käytetään kertomaan erilaisia tarinoita. Tim Heidecker kutsui samassa haastattelussa supersankareita “amerikkalaiseksi kulttuuriksi” joka kuuluu kaikille. Drew haluaa yhä jakaa elokuvansa kaikkien nähtväksi. Tunnisteella #FreeThePeoplesJoker Drew ja muut elokuvan takaa jakavat tietoisuutta projektist. Käsikirjoittaja LeRose kommentoi LA Timesille, että “teimme elokuvan trans- ja queerlapsille joilla ei ole tällaisia tarinoita ja jotka tuntevat olevansa yksin.” Drew itse kertoi elokuvan tärkeydestä omien kokemustensa kautta: “Tein tämän elokuvan käsitelläkseni lapsuuttani sellaisena henkilönä, jolle sukupuolenkorjaushoito olisi ollut pelastus. Se olisi pelastanut minut vuosien henkiseltä piinalta ja addiktioon vajoamiselta. Tämä elokuva on kallein terapia jossa olen ikinä käynyt.”