T – “Minä olen sukupuolen tuolla puolen”

T – “Minä olen sukupuolen tuolla puolen”

Olen transsukupuolinen ja minut määriteltiin syntymässä tytöksi. Kipuilin aina täysi-ikäiseksi asti kyvyttömyyttäni olla nainen ja sopeutumattomuuttani siihen rooliin. Luulin olevani ainoa, tai hyvin harvinainen poikkeus. Häpesin sitä suunnattomasti. Sain kuitenkin laillisen aikuisuuden kynnyksellä viimein tietoa siitä, että en ole yksin, että on olemassa sanoja kokemuksilleni. On olemassa ihmisiä, jotka on syntymässä määritetty väärin. Elin hurmoksessa. Sain ensimmäistä kertaa vertaistukea. Minun oli mahdollista hakeutua sukupuolenkorjausprosessiin eikä minun tarvinnut enää teeskennellä muille olevani nainen. Aloitin parikymppisenä korjausprosessin, joka salli minulle helpotuksen kehodysforiaani. Olin jo nuorena kaivannut partaa ja matalaa ääntä. Sain vaihdettua nimeni ja elin elämää, jossa kukaan ei olettanut minua enää naiseksi.

Tässä kohtaa usein tarina päättyy, ja voisin todeta eläväni nyt onnellista elämää uudesti syntyneenä miehenä.

Tämä on erilainen kertomus, sellainen josta ei usein puhuta. Jossain kohtaa jouduin kohtaamaan sen, että jos olen sukupuoleltani jotakin, niin se ei taatusti ole mieskään. Luulin, että koska en ollut nainen, niin vaihtoehtoja jää jäljelle vain yksi. Koko elämäni pituinen ongelma olisi ratkennut tällä yksinkertaisella päätelmällä. Painoin jarrun rajusti pohjaan ja vetäydyin paniikissa miettimään jälleen ikuisuuskysymystäni. Binäärin toisella puolella eläminen aiheutti yhtä paljon ahdistusta ja tuskaa kuin aiemmin. Se oli keinotekoista, vaikken sitä olisi halunnut uskoa. Aikaa kului ja jouduin ottamaan siihen etäisyyttä.

Lopulta asiat alkoivat väkisin valjeta. Minä olen sukupuolen tuolla puolen. Ymmärsin, ettei ongelma ole minussa, vaan yhteiskunnassa. Vaikka kuinka yritän, niin valtakulttuurimme keinotekoiset kaksi sukupuolta roolituksineen näyttäytyvät minulle käsittämättöminä enkä koskaan tule ymmärtämään niitä kumpaakaan. Sukupuolen moninaisuus typistetään lähes kaikkialla kahteen nättiin pinoon, jopa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen joukossa. Binäärisen ajattelun pakkomielteisyys on juurtunut kulttuuriimme, joka perustuu yhteen hallitsevaan ja yhteen alistuvaan sukupuoleen. Heteroilla tämä fiksaatio näkyy erityisen huvittavana tarpeena määritellä kuka on homosuhteessa mies ja nainen.

Binäärisyyden arvostus näyttäytyy jopa siinä, että joillakin transfoorumeilla binääriset transihmiset ovat ”kelvollisempia”. Binäärin ulkopuolellavat olevat eivät ole tarpeeksi, ovat olemattomia ja epäkypsiä. Silti samaan aikaan luomme yleistä häiriötä olemassaolollamme ja saamme kunnon binääriset transihmiset näyttäytymään aivan liian outoina, jos meidät yhdistettäisiin samaan porukkaan kuuluvaksi. Rikomme yhteiskunnan sääntöjä, jotka valtaapitävät ovat asettaneet. Sellainen ei sovi olla, joten ”tulisi kiltisti päättää kumpi on.”

Tieto ei-binäärisyydestä on tehnyt minusta raukean. Sain tarvitsemani hoidot, enkä kadu niitä lainkaan. Muutin nimeni kuitenkin takaisin feminiiniseksi ja minut luetaan jälleen sosiaalisissa tilanteissa naiseksi, vaikken sitä tavoittele. Kasvatin vain pidemmän tukan. Kehoni kävi läpi tarvittavan muutoksen ja tarvittaessa pystyn korjaamaan ihmisille etten ole cis. Tiedän olevani eheä eikä minun enää tarvitse ajatella aktiivisesti sukupuoltani, sillä se ei ahdista ja piinaa minua. Tiedän, etten ole ainoa eikä minun tarvitse korjata minuuttani.

Pride merkitsee minulle sitä, että kaikki sukupuolet ja sukupuolettomuus ovat normaaleja asioita, jotka kuuluvat ihmisyyteen ja sen moninaisuuteen. Mikään niistä ei ole rikkinäinen tai muita parempi. Ei-binäärisyys on luonnollista. Minun ei tarvitse hävetä tai pakottaa itseäni olemaan jotakin muuta kuin mitä olen. Pride merkitsee myös sitä, että yhteiskunnan tulee tajuta tämä ja luopua keinotekoisesta mies-nainen -jaottelusta ja hierarkiasta. Sukupuoli on loputon ja kaunis spektri, eikä sitä tule rajoittaa kaikkien hyvinvoinnin kustannuksella.

Sukupuoltaan ei tulisi hävetä, kuten minä aiemmin häpesin. Siitä voi nauttia, olla ehkä jopa ylpeä. Sitä minä olen, ylpeä ei-binäärinen transsukupuolinen.

– Huopaohdake

Yksi kommentti “T – “Minä olen sukupuolen tuolla puolen”

Kommentointi ei ole käytössä.