“Syytä epäillä viharikosta” – ammuskelu homobaarin edessä vaati kahden hengen Oslossa

“Syytä epäillä viharikosta” – ammuskelu homobaarin edessä vaati kahden hengen Oslossa

Kuvituskuva Pavlofox. Kuva ei liity juttuun.

Oslossa perjantain ja lauantain välisenä yönä 25.6. tapahtui ampuma-aseisku suositun homobaarin London Pubin edustalla. Iskussa kuoli kaksi ja 21 loukkaantui, joista 10 vakavasti. Syyttäjän mukaan on syytä epäillä kyseessä olevan viharikos.

Norjan pääkaupungin Oslon keskustassa on lauantaina aamuyöllä tehty ampuma-aseisku suositun homobaarin London Pubin edustalla. Iskussa on kuollut kaksi ihmistä ja 21 loukkaantui. Loukkaantuneista 10 haavoittui vakavasti, mutta haavoittuneista kukaan ei ole hengenvaarassa. Iskusta epäilty on poliisille ennestään tuttu, 42-vuotias iranilaistaustainen norjalainen mies. Hän on aiemmin saanut sakkorangaistuksia muun muassa huumeiden sekä veitsen hallussapidosta, poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa. Epäillyn uskotaan toimineen yksin.

Oslon lauantaille suunniteltu Pride-kulkue sekä loput Pride -tapahtumat on peruttu järjestäjien mukaan poliisin “selkeän suosituksen johdosta”.

– Tulemme noudattamaan poliisin suosituksia ja pitämään huolta toisistamme. Lähetämme lämpimiä ajatuksia ja rakkautta läheisille, loukkaantuneille ja muille joihin teko on vaikuttanut, Oslo Priden johtaja Inger Kristin Haugsevje ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön NRI:n johtaja Inge Alexander Gjestvang kertoivat yhteisessä lausunnossaan.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre otti myös osaa uhrien ja heidän läheistensä suruun. Facebookissa julkaistussa kommentissaan pääministeri julisti koko maan olevan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolella.

– Viimeöinen ammuskelu London Pubin ulkopuolella oli julma ja syvästi järkyttävä hyökkäys viattomia ihmisiä kohtaan. Ajatukseni menevät uhrien ja heidän perheidensä luokse. Emme vielä tiedä mikä tämän kamalan teon takana oli, mutta surevalle ja peloissaan olevalle queer-yhteisölle haluan sanoa: me olemme kaikki teidän kanssanne, pääministeri kirjoitti.

Kuvakaappaus pääministerin Facebook-julkaisusta

Valtion syyttäjä Christian Hatlon mukaan miestä epäillään murhasta, murhan yrityksestä, sekä terrorismista. Syyttäjän mukaan on myös syytä epäillä, että kyseessä on viharikos.

Poliisin suosituksista huolimatta spontaani uhrien muistoa kunnioittava, sateenkaarilippujen alla ja ympäröimänä marssiva kulkue kerääntyi lauantaina marssimaan Oslon kaduilla. Iltapäivällä kokoontuneeseen mielenilmaukseen osallistui satoja ihmisiä.

Lähteet: CNN, The Guardian, The Washington Post

Muokkaus 25.6.2022 16:56: Artikkeliin lisätty tieto spontaanista sateenkaariprotestista Washington Postin tietojen perusteella

Muokkaus 25.6.2022 17:28: Lisätty kuvat mielenilmauksesta.