Gdańskissa marssittiin seitsemättä kertaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta
Kuva: Andrew J.Kurbiko – Kuvituskuva vuoden 2018 Pride-mielenosoituksesta Puolassa.
Puolan Gdańskissa 28.5. järjestetty seitsemäs Tasa-arvomarssi keräsi paikalle yhteensä noin 7 500 osallistujaa. Teemana ja iskulauseena oli tänä vuonna ”Meillä on voima”. Tapahtuma keräsi paikalle lisäksi jonkin verran vastamielenosoittajia, joiden mielestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eteen tehtävä tasa-arvotyö on vaaraksi perinteiselle ydinperhemallille. Sateenkaarivähemmistöjen oikeudet ovat jatkuva kiistan aihe Puolan poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Tuhannet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ja heidän oikeuksiaan tukevat puolalaiset marssivat 28.5. Gdańskin kaduilla tasa-arvon puolesta. Poliisin edustajan arvion mukaan tapahtumaan osallistuneita oli yhteensä noin 7 500. Uutisesta kirjoitti aiemmin Reuters.
Kyseessä oli Gdańskin kaupungin seitsemäs, vuosittain järjestettävä Tasa-arvomarssi. Tänä vuonna tapahtuman iskulauseena oli ”Meillä on voima”. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat jatkuva kiistan aihe Puolassa, sillä muun muassa parlamentin suurin puolue, oikeistokonservatiivinen ja katolilaisia arvoja vaaliva Laki ja oikeus (PiS) on tunnettu sateenkaarivastaisesta politiikastaan. Puolue on myös tehnyt viime vuosina kutsumaansa ”sateenkaari-ideologiaa” vastaan kamppailustaan vaalikampanjoidensa keskeisen osan.
”Puolassa on todella vaikeaa olla queer ja siksi on mukavaa löytää paikka, jossa saa olla oma itsensä”, kertoo Tasa-arvomarssiin osallistunut24-vuotias Sabina Joeck Reutersille.
LHBTIQA+ -yhteisön oikeuksien puolesta järjestetty marssi keräsi paikalle lisäksi jonkin verran vastamielenosoittajia. Rukoushelmiä käsissään pitäneet vastamielenosoittajat olivat kirjoittaneet kyltteihinsä kritisoivansa ”lobbausta, jonka tarkoituksena on seksualisoida lapsia”. ”En ole homoseksuaaleja vastaan, nämä ovat ihan tavallisia ihmisiä kuten mekin. Mutta en tahdo heitä lastemme lähelle”, kommentoi Reutersille Margaretiksi esittäytynyt vastamielenosoittaja.
Ihmisoikeusjärjestöt korostavat ettei LHBTIQA+ -yhteisön asioita koskevassa opetuksessa esimerkiksi kouluissa ole kyseessä pyrkimys seksualisoida lapsia. Muun muassa uskonnolliset tahot kokevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon edistämiseksi tehdyn työn hyökkäykseksi perinteistä ydinperhemallia vastaan. Ihmisoikeuksia puolustavat puolalaiset ovat puolestaan pyrkineet muistuttamaan, että konservatiivien avoimesti vähemmistövihamieliset asenteet ylläpitävät laajalle yhteiskunnassa levinneeseen syrjintään.