Soulin tuomioistuimen päätös historiallinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiselle

Soulin tuomioistuimen päätös historiallinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiselle

Kuva: Paran Koo

Soulin tuomioistuimen keväällä tekemä päätös on ensimmäinen kerta, kun Etelä-Korean viranomaiset tunnustavat avoimesti samaa sukupuolta olevien parien oikeudet. Tapaus sai alkunsa vuonna 2021 miesparin valitettua vakuutusyhtiön syrjivästä menettelystä.

Etelä-Korean Soulin tuomioistuimen tekemän päätöksen mukaan vakuutusyhtiön tulee kohdata samaa sukupuolta oleva pari samalla tavalla kuin heteropari. Asiasta uutisoi aiemmin Al Jazeera.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2021, kun So Seong-wook ja Kim Yong-min valittivat Etelä-Korean kansallisen sairausvakuutuslaitoksen (NHIS) syrjivästä menettelystä – NHIS eväsi Kimiltä etuuksien maksun saatuaan selville, että asiakkaat ovat sateenkaaripari. Vakuutusyhtiö perusteli ratkaisuaan sillä, että vaikka miehet asuvatkin samassa taloudessa, Etelä-Korea ei tunnusta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.

Tuomioistuimen päätöstä on kutsuttu historialliseksi – kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Etelä-Korean viranomaiset tunnustavat samaa sukupuolta olevien parien oikeudet. Lisäksi päätös kumosi käräjäoikeuden viimevuotisen, NHIS:n hyväksi tehdyn päätöksen.

Tapaus etenee seuraavaksi korkeimman oikeuden käsiteltäväksi, mutta eteläkorealaisten LHBTIQA+ -aktivistien mukaan on jo selvää, että tapausta voidaan pitää voittona maan ihmisoikeuksien toteutumiselle. Näin tulkitsee myös Ruy Minhee, yksi paria oikeusprosessissa avustavista asianajajista. NHIS ilmoitti valittavansa päätöksestä.

”Tänään oikeutemme tunnustettiin oikeusjärjestelmässä. Tämä on voitto kaikille, jotka toivovat tasa-arvoa samaa sukupuolta oleville pareille”, Kim sanoi Yonhap News Agencylle päätöksen tullessa julki. Uutistoimiston mukaan tuomioistuin ei perustellut tarkemmin päätöksensä yksityiskohtia, mutta myönsi Etelä-Korean nykyisen avioliittolain olevan este samaa sukupuolta olevien liittojen tunnustamiselle.  Lisäksi tuomioistuin totesi lausunnossaan, ettei vähemmistöön kuuluminen ole sellaisenaan väärin – käsitys eri yhteisöistä ja heidän yhteiselosta vaihtelee ajan sekä olosuhteiden mukaan ja tämä pitäisi huomioida.

LHBTIQA+ -aktivistit ovat pitkään korostaneet seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän vastaisen lain tarvetta Etelä-Koreassa, sillä vaikka homous ei olekaan maassa kriminalisoitu, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä sekä heihin liittyvät ennakkoluulot ovat yleisiä. Syrjinnän vastaisen lain edistäminen on ollut tähän asti hidasta hallituksessa vallitsevan yksimielisyyden puutteen vuoksi.