Serbian presidentti Vučić ilmoitti Serbian keskittyvän EuroPriden järjestämisen sijaan muihin haasteisiin – kuten jännitteisiin Kosovon kanssa
Kuva: Daniel James
Yleiseurooppalaista LHBTIQA+ -tapahtumaa, vuodesta 1992 asti järjestettyä EuroPridea on tarkoitus juhlia tänä vuonna Serbian Belgradissa. Serbian presidentti Aleksandar Vučić on kuitenkin ilmoittanut Pride-tapahtuman olevan “siirretty tai peruutettu”, vetoamalla muun muassa ajankohtaisiin poliittisiin jännitteisiin Kosovon kanssa. EuroPriden tapahtumajärjestäjät vaativat tapahtuman järjestämistä suunnitelmien mukaisesti.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia juhlistava, neljä päivää kestävä EuroPride on tarkoitus järjestää tänä vuonna Serbian Belgradissa, syyskuun puolivälissä. Presidentti Aleksandar Vučić ilmoitti kuitenkin 27.8. järjestämässään lehdistötilaisuudessa, ettei Serbia aio organisoida tapahtumaa. Uutisesta kirjoitti aiemmin Helsingin Sanomat.
“Pride-kulkue, tai miten tätä ikinä kutsuttekaan, on siirretty tai peruutettu”, presidentti Vučićin kerrotaan todenneen lehdistötilaisuudessa. Vučić vetosi muun muassa ajankohtaisiin, painetta aiheuttaneisiin tapahtumiin – kuten esimerkiksi Serbian ja Kosovon välisiin poliittisiin jännitteisiin, ja sanoi ettei nyt ole oikea aika Pride-tapahtumassa juhlimiselle. Vučić ei ollut sanojensa mukaan tyytyväinen päätökseen, mutta korosti, että Serbian on keskityttävä nyt muihin asioihin – mukaan lukien Kosovoa koskeviin haasteisiin. “Jossain vaiheessa ei vaan yksinkertaisesti voi käsitellä kaikkea. Parempana ajankohtana tapahtuma voitaisiin järjestää”, Vučić sanoi.
EuroPriden järjestäjien mukaan tapahtuma tullaan presidentin lausunnosta huolimatta pitämään alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Järjestäjät kertovat, ettei maan hallinto voi omalla ilmoituksellaan peruuttaa tapahtumaa – hallinto voi järjestäjien mukaan yrittää kieltää tapahtuman, mutta näin menettelemällä valtio rikkoisi perustuslakia. EuroPriden kohokohta, eli Pride-kulkue, on tarkoitus järjestää 17. syyskuuta.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kerrotaan elävän Serbiassa ahtaalla, vaikka kyseessä onkin yksi harvoista valtioista, jonka pääministeri on avoimesti homoseksuaali. Serbian ortodoksikirkko vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnan yleisiin mielipiteisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä – kuten esimerkiksi kutsumalla Belgradissa vuosittain järjestettävää Pride-kulkuetta julkisesti “häpeän paraatiksi”.
Presidentti Vučićin ilmoitus Serbian haluttomuudesta järjestää EuroPride tuli BBC:n lähteen mukaan pian sen jälkeen, kun tuhannet serbit marssivat EuroPriden vastaisessa mielenosoituksessa aiemmin elokuussa.
Serbian ortodoksikirkon lisäksi maan äärioikeistopuolueet tuomitsivat EuroPriden järjestämisen Belgradissa. Tapahtumajärjestäjät puolestaan katsovat, että Serbian rooli EuroPriden järjestäjänä on tärkeä askel kohti LHBTIQA+ -yhteisön tasa-arvon saavuttamista Länsi-Balkanilla. Serbiassa järjestettyihin Pride-kulkueisiin on vuosien varrella kohdistunut häirintää – esimerkiksi vuonna 2010 sateenkaariyhteisöön vihamielisesti suhtautuvat vastamielenosoittajat häiritsivät kulkuetta ja päätyivät tappelemaan sitä turvaavien poliisien kanssa. Tämä johti siihen, että seuraava Belgradin Pride-kulkue järjestettiin neljä vuotta myöhemmin entistä paremmin turvattuna.
EuroPriden lisensioinnista vastaavan European Pride Organizers Associationin puheenjohtaja Kristine Garina on vaatinut, ettei Serbia peruisi tapahtuman järjestämistä. Garina muistuttaa odottavansa hallituksen “lupauksen pitävän”, sillä Serbian ensimmäinen naispuolinen ja avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva pääministeri Ana Brnabic oli luvannut Serbian hallituksen täyden tuen EuroPride 2022 -kilpailun tarjousprosessin aikana.
EuroPride on suurin Euroopassa järjestettävä, yleiseurooppalainen LHBTIQA+ -tapahtuma. Tapahtumaa järjestää vuosittain eri eurooppalainen kaupunki. Järjestäjäkaupunki on yleensä sellainen, jossa on vahva LHBTIQA+ -yhteisö tai vakiintunut Pride-tapahtuma. Ensimmäinen EuroPride järjestettiin Lontoossa vuonna 1992. Tapahtumaan osallistui tuolloin noin yli 100 000 ihmistä. EuroPridea organisoivaa kaupunkia äänestettäessä otetaan huomioon järjestäjien kokemukset, tapahtuman poliittinen merkitys alueelle sekä kaupungin LHBTIQA+ -ystävällisyys.