IRFU kieltää transnaisia pelaamasta kontaktirugbya naisten sarjoissa – sääntömuutos ei vaikuta transmiesten pelaamiseen miesten sarjoissa

IRFU kieltää transnaisia pelaamasta kontaktirugbya naisten sarjoissa – sääntömuutos ei vaikuta transmiesten pelaamiseen miesten sarjoissa

Kuva: Edgar Pimenta

Irlannin rugbyjalkapalloliitto IRFU on päivittänyt uudelleen käytäntöjään ja kieltänyt sen seurauksena transnaisia pelaamasta kontaktirugbya naisten sarjoissa. Päätöstä perustellaan tarpeella päivittää säännöksiä sekä pelaajien turvallisuudella. IRFU kertoo keskustelleensa henkilökohtaisesti pelaajien kanssa, joita ensi kaudella voimaan astuva sääntömuutos tulee koskettamaan. IRFU painottaa tiedotteessaan ettei sääntömuutos tule estämään kenenkään osallistumista toimintaan.

Irlannin rugbyjalkapalloliitto IRFU on päättänyt kieltää transnaisia pelaamasta kontaktirugbya naisten sarjoissa. Sääntömuutos astuu voimaan ensi kaudella. Uutisesta kirjoitti aiemmin Gay Times.

Sääntömuutoksen syynä on IRFU:n mukaan käytäntöjen uudelleen arvioinnin tarve. Liitto kertoo keskustelleensa henkilökohtaisesti niiden kahden rekisteröityneen pelaajan kanssa, joihin uusi käytäntö tulee vaikuttamaan. Pelaajille on IRFU:n mukaan annettu “vaihtoehtoja pysyäkseen mukana pelissä”. Käytännössä vaihtoehdot ovat kilpailu kontaktittomissa pelimuodoissa, valmennus sekä vapaaehtoistyöhön ja erotuomarin tehtäviin osallistuminen.

“IRFU on erittäin tietoinen siitä, että tämä on herkkä ja haastava aihe asianosaisille ja muulle LHBT+ -yhteisölle. Aiomme jatkaa työskentelyä asianosaisten kanssa ja tarjoamme tukea varmistaaksemme, että heidän osallistuminen mukaan onnistuu jatkossakin. Viimeaikaiset vertaisarvioinnit osoittavat, että niiden ihmisten välillä, joiden sukupuoli on syntymässä määritelty mieheksi ja naiseksi, on fyysisiä eroja ja miehen murrosiän tuomat edut vahvuudessa, kestävyydessä ja ruumiinrakenteessa ovat merkittäviä ja säilyvät testosteronin tuotannon loputtuakin”, IRFU sanoo tiedotteessaan. Tiedotteessa ei kerrota miten toimitaan tilanteessa, jossa transtaustainen nainen on aloittanut niin sanotun blokkerihoidon tai hormonikorvaushoidon ennen miehen murrosiän alkamista.

IRFU:n uusi käytäntö ei tule toisaalta vaikuttamaan transmiehiin, jotka saavat pelata miesten sarjoissa – sillä ehdolla, että transmies esittää kirjallisen suostumuksensa ja hänen tilanteesta on tehty tapauskohtainen riskiarviointi.

“IRFU on sitoutunut inklusiivisuuteen ja on työskennellyt LHBT+ -yhteisöön kuuluvien pelaajien ja muiden yhteisöön kuuluvien kanssa selittääkseen, että tämä muutos perustuu yksinomaan uuteen turvallisuuteen liittyvään tutkimukseen. Tämä erityisen herkkä aihe, ja on tärkeää, että kunnioitamme kaikkia rugbyperheemme jäseniä sekä laajempaa yhteisöä”, sanoo IRFU:n edustaja Anne Marie Hughes.

IRFU:n päätös on herättänyt kritiikkiä. “Tämä on avoin viesti transihmisille, heidän perheilleen ja liittolaisilleen: ette ole tervetulleita rugby-yhteisöön. Lisäksi tämä on vaarallinen ennakkotapaus muille irlantilaisille urheiluseuroille, jotka seuraavat tätä esimerkkiä kieltääkseen transpelaajien osallistumisen. Tiedostamme, että IRFU:n arvot ovat kunnioitus, rehellisyys ja osallistavuus. Tämä muutos on vastoin näitä arvoja”, kommentoi BeLonG To -sateenkaarinuorisoyhdistyksen toimitusjohtaja ja TransEqualityTogether -transyhdistyksen apulaisjohtaja Moninne Griffith.