A League Of Their Own -televisiosarja tuo alkuperäisen elokuvan queer-subtekstin näkyviin tyylikkäästi

A League Of Their Own -televisiosarja tuo alkuperäisen elokuvan queer-subtekstin näkyviin tyylikkäästi

Kuva: Amazon Prime

Amazon Primen A League Of Their Own -sarja on sovitus vuoden 1992 samannimisestä elokuvasta. Uusi versio kertoo samaa tarinaa naisten baseball-liigasta 1940-luvulla, ja samalla siihen on lisätty tarinaa monipuolistavia vähemmistöhahmoja.

Toisen maailmansodan aikana naiset siirtyivät tekemään monia töitä, jotka aiemmin kuuluivat yksinomaan miehille. Yksi näistä oli baseballin pelaaminen, ja All-American Girls Professional Baseball League toimi vuosina 1943–1953. Vuonna 1992 ohjaaja Penny Marshallin elokuva A League Of Their Own kertoi fiktionaalisen version liigan alkupäivistä. Elokuvaa tähditti Geena Davis, Tom Hanks, Rosie O’Donnel ja Madonna. Elokuva menestyi, ja myöhemmin siitä on tullut queer-kulttielokuva sen voimakkaiden, itsenäisten ja feminiinisyyden eri muotoja edustavien naishahmojen ansiosta. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin elokuva on saavuttanut nostalgia-syklinsä tärkeimmän vaiheen, ja on siis sovitettu tv-sarjaksi Will Grahamin ja Abbi Jacobsonin toimesta. Tarinan sateenkaarevuus on nyt muutakin kuin katsojan tulkintaa. 

Vuonna 1943 All-American Girls Professional Baseball League hakee naispelaajia täyttämään miesten paikat pelikentillä. Carson Shaw (Abbi Jacobson) lähtee kotoaan Illinois’in maaseudulta pelaamaan Chicagoon Rockford Peachesin riveihin. Peacheseissa Shaw tapaa kirjavan joukon naisia, ja yksi heistä muuttaa hänen elämänsä kertaheitolla: Greta Gill (D’Arcy Carden) on glamöörin täytteinen pelaaja herättää uusia tunteita Carsonissa. Mutta kaikki eivät ole tervetulleita liigaan: Maxine Chapman (Chante Adams) ei saa mahdollisuutta näyttää kykyjään liigan rasismin takia, ja hänen tiensä sekä ammattilais-baseballin että oman seksuaalisuutensa kanssa on kivikkoinen.

Sarja jakautuu ensimmäisessä jaksossa kahteen eri tarinaan Carsonin ja Rockford Peachesien ja Maxine Chapmanin välillä. Carson tasapainottelee liigan henkisenä johtajana toimisen sekä uusien tunteiden käsittelyn välillä, joita Gretan lähellä olo aiheuttaa. Joukkue kärsii aluksi huonon valmentajansa Doven (Nick Offerman) välinpitämättömyyden takia, mutta Carson, Greta ja syöttäjä-tähti Lupe Garcia (Roberta Colindez) saavat joukkueen toimimaan hitaasti mutta varmasti. Tämä on, kuten melkein kaikki urheiluelokuvat, tarina altavastaajista, mutta aikakauden seksismin ja syrjinnän tuomat ongelmat tekevät tästä asetelmasta entistä vahvemman. Joukkueen naiset ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta mieleenpainuviaja persoonallisia hahmoja, kuten Gretan paras ystävä ja butch-lesbo Jo (Melanie Fields) sekä alati hermostunut ja luulotautinen Shirley (Kate Berlant). 


Maxinen tarina kertoo hänen kivisestä tiestään kohti ammattilais-baseball uraa, ja sotkuisesta elämästä sen ulkopuolella. Maxinella on paljon puhdasta taitoa ja paloa lajia kohtaan, mutta mustana naisena hän ei saa tilaisuutta todistaa kykyjään kentällä. Tähän rasismiin lähinnä viitattiin alkuperäisessa elokuvassa, kun taas tv-sarja tekee siitä ison osan kokonaisuutta: Joukkueen Lupe Garcia esitellään kaikille espanjalaisena, sillä tämän meksikolaisuus tietäisi lähinnä ongelmia joukkueen julkisuudelle. Maxine on myös lesbo, ja hänellä ei ole ketään kenelle hän voisi oikeasti uskoutua ongelmistaan, pitäen seksuaalisuutensa salaisuutena jopa parhaalta ystävältään Clancelta (Gbemisola Ikumelo) ja eritoten perheeltään. Tämä jako kahden tarinan välillä toimii erinomaisesti, ja juonet usein peilaantuvat toisiinsa avainkohdissa.

Sarjan sateenkaarevuus on toteutettu erinomaisesti. A League Of Their Own on ylpeä omista queer-hahmoistaan ja he ovat hahmoina moniulotteisia ja aitoja. Sarjan kaltaisissa historiallisissa tarinoissa on joskus taipumusta keskittyä näiden tarinoiden traagisuuteen, mutta A League Of Their Own onnistuu sitomaan nämä osaksi toisiaan hienosti: Carson ja Greta saavat olla romanttisia, sotkuisia ja onnellisia, mutta aikakauden realiteetit ovat myös mukana jatkuvan piilottelun ja pelon kautta. Maxinen kautta tapaamme myös tämän perheestä ulos ajetun sedän Bertin (Lea Robinson), joka on transmies. Bert elää omaa elämäänsä onnellisena vaimonsa kanssa, ja antaa vihdoin Maxinelle tuen ja yhteisön, jota hän on kaivannut koko elämänsä.

Vaikka A League Of Their Own on tietyn anakronisminsa kautta leikkimässä alati omalla historiallisella tarkkuudellaan, onnistuu se kuvaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämän tanssin onnen ja tragedian kanssa ilman, että se keskittyisi liikaa vain toiseen. A League Of Their Own on erinomainen adaptaatio hienosta elokuvasta, joka kertoo sekä vetävän tarinan altavastaajista baseballin parissa, että kauniin ja ilahduttavan tarinan queer-naisten elämästä aikana, jolloin he eivät voi olla julkisesti ulkona kaapista. Queer-identiteetti kulkee heidän elämässään sekä kentällä että sen ulkopuolella, eikä näitä kahta osuutta voi erottaa toisistaan. Ja hyvä niin: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen jäsenet elävät elämäänsä aina ja kaikkialla, eikä näiden erottaminen toisistaan ole edes mahdollista. A League Of Their Own on todellakin omassa sarjassaan. 

Sarjan ensimmäisen kauden kaikki 8 jaksoa ovat katsottavissa Amazon Prime -suoratoistopalvelussa.Verkkomedia Ellen mukaan sarjan luoja Will Graham on haastattelussa kertonut aloittaneensa toisen tuotantokauden kirjoittamisen.