Cloudflare lopetti palvelujensa tarjoamisen transvihamielisestä maalituksesta tunnetulle Kiwi Farms -foorumille – toimitusjohtajan mukaan päätös ei ollut helppo

Cloudflare lopetti palvelujensa tarjoamisen transvihamielisestä maalituksesta tunnetulle Kiwi Farms -foorumille – toimitusjohtajan mukaan päätös ei ollut helppo

Kuvituskuva: Andre Hunter

Yhdysvaltalainen verkkopalveluyritys Cloudflare on 3.9. lopettanut palvelujensa tarjoamisen keskustelufoorumi Kiwi Farmsille. Vuonna 2013 perustettu Kiwi Farms on vuosien varrella tullut tunnetuksi vihanlietsonnastaan, muodostuen lähes synonyymiksi verkkopohjaiselle terrorismille – ja erityisesti transihmisiin kohdistuvalle joukkohäirinnälle, eli niin kutsutulle maalitukselle. Cloudflaren päätökseen on vaikuttanut vuosia foorumin käyttäjien häirinnän kohteena olleen, transtaustaisen striimaajan lanseerama verkkokampanja.

Yhdysvaltalainen palvelunestohyökkäysten vastaista suojausta, sisällönjakeluverkkoa ja pilvipalveluita tarjoava verkkopalveluyritys Cloudflare on lopettanut palvelujensa tarjoamisen Kiwi Farms -foorumille vetoamalla ”kohdennettuihin uhkiin”. Foorumin kerrotaan kehittyneen vuosien varrella lähes synonyymiksi ”doxxaukselle”, ”swattaukselle” ja erityisesti transihmisiin kohdistuvalle maalitukselle. ”Doxxauksella” tarkoitetaan yksityishenkilön yhteystietojen levittämistä vahingoittamistarkoituksessa. ”Swattauksella” taas tarkoitetaan häiriköintiä, jossa kohteen kotiin lähetetään poliisin erikoisjoukot virheellisellä ilmoituksella vakavasta rikoksesta. ”Swattauksella” pyritään sekä pelottelemaan uhria että asettamaan hänet alttiiksi loukkaantumiselle tai jopa kuolemalle. Asiasta uutisoi NBC News.

Yhtiön ratkaisuun on vaikuttanut Kiwi Farmsin foorumeilla vuosia maalitusta kohdanneen Clara Sorrentin päätös puhua julkisuudessa kokemuksistaan. Sorrenti on kanadalainen, transtaustainen Twitch -striimaaja, aktivisti ja sosiaalisen median vaikuttaja, joka tunnetaan verkossa paremmin käyttäjänimellä Keffals. Sorrenti on kertonut julkisuudessa avoimesti kohtaamastaan aggressiivisesta maalituksesta, joka on kasvanut maailmanlaajuisiin mittoihin ja levittäytynyt häiritsemään sekä uhkaamaan Sorrentin turvallisuutta myös verkon ulkopuolella.

Sorrenti kertoi joutuneensa jälleen Kiwi Farmsin käyttäjien kohteeksi, jotka “swattasivat” hänet 5.8. lähettämällä hänen nimissään tekaistun uhkauskirjeen. Tapausta edeltävinä viikkoina foorumilla levitettiin sekä Sorrentin että hänen perheensä yhteystietoja ja Sorrentin ”deadnamea”, jolla tarkoitetaan transihmisestä ennen transitiota käytettyä nimeä. Sorrenti kertoo joutuneensa pakenemaan maasta tapauksen jälkeen – joskin tämä ei auttanut, vaan foorumin käyttäjien harjoittama vainoaminen jatkui systemaattisena. Sorrentin mukaan hänen tekemäänsä rikosilmoitusta tutkineet poliisit päätyivät itsekin pilkkaamaan häntä Kiwi Farmsilla.

Cloudflare lopetti palvelujensa tarjoamisen Kiwi Farmsille sen jälkeen, kun Sorrenti itse painosti yhtiötä #DropKiwifarms -kampanjallaan puuttumaan foorumin toimintaan. Kiwi Farmsin käyttäjät raportoivat nähneensä illalla 3.9. virheilmoituksen yrittäessään vierailla sivustolla. Virheilmoituksen mukaan ”Ihmishenkiä uhkaavan, välittömän hätätilanteen vuoksi tämän sivuston sisältöön pääseminen on estetty Cloudflaren infrastruktuurin kautta”. Samana päivänä Sorrenti twiittasi seuraajilleen foorumin kaatumisesta.

– Cloudflare on kaatanut Kiwi Farmsin. Kampanjamme julkaisee pian lausunnon, Sorrenti ilmoitti twiitissään.

Cloudflaren toimitusjohtaja Matthew Prince ilmoitti yhtiön päätöksestä blogikirjoituksessaan. Prince ei maininnut Sorrentia kirjoituksessaan nimeltä, mutta vahvisti, että Kiwi Farmsin kävijöiden harjoittama häirintä on lisääntynyt merkittävästi Sorrentin lanseerattua Kiwi Farmsin lakkauttamiseen tähtäävän kampanjan.

– Tämä on poikkeuksellinen päätös meille, ja, ottaen huomioon Cloudflaren roolin internet-infrastruktuurin tarjoajana, vaarallinen päätös, johon emme ole tyytyväisiä. Kiwi Farms -sivuston retoriikka ja erityiset, kohdistuneet uhat ovat kuitenkin kärjistyneet viimeisen 48 tunnin aikana siihen pisteeseen, että uskomme kyseessä olevan ennennäkemätön hätätilanne ja välitön uhka ihmishengelle – toisin kuin olemme aiemmin nähneet Kiwi Farmsilta tai keneltä tahansa muulta asiakkaaltamme, lausunnossa todetaan.

Kiwi Farms -foorumin omistaja ja ylläpitäjä Josh Moon ei vastannut heti lauantaina NBC News:n kommenttipyyntöön. Kiwi Farmsin Telegram -tilin tietojen mukaan Cloudflare teki estopäätöksensä keskustelematta foorumin ylläpidon kanssa. Myöhemmin Moon vastasi sähköpostitse toimittajalle lyhyesti.

– Lehdistö on saastaa, Moon julisti.

Foorumin käyttäjät olivat osanneet varautua harvinaiseen päätökseen ennalta

Cloudflaren rooli yhtenä tarjoamiensa palveluiden merkittävimmistä tuottajista on tehnyt yhtiöstä leimahduspisteen erilaisille verkossa toimiville ääriliikkeille. Cloudflare on tyypillisesti suhtautunut tiettyihin internet-toimintoihin tai verkkosivustoihin kohdistuviin toimenpiteisiin hyvin empivästi. Yhtiö tiedostaa omien sanojensa mukaan suuren valtansa liittyen siihen, kuka saa olla verkossa ja kuka ei. Varovaisesta linjastaan huolimatta Cloudflare on toisinaan puuttunut verkossa toimivien ääriliikkeiden tekemisiin, kuten esimerkiksi vuonna 2017, jolloin se ilmoitti lopettavansa palvelujensa tarjoamisen uusnatsifoorumi Daily Stormille.

NBC News:n lähteen mukaan osa foorumin kävijöistä on arvellut jo jonkin aikaa Cloudflaren puuttuvan sen toimintaan ja osannut siksi siirtyä hyvissä ajoin tutkimaan muita vaihtoehtoja. Käyttäjät ovat muun muassa laatineet varasuunnitelmia sen varalle, jos verkkosivuston kaatumisen lisäksi myös Telegram -tileihin ja Telegramissa toimiviin yhteisöihin ei pääse enää käsiksi.

Moonin kanssa aiemmin toisen ääriliikehdintään keskittyneen foorumin, 8chan -kuvalaudan ylläpitäjänä työskennellyt Fredrick Brennan kertoo, että Kiwi Farmsin käyttäjäkunta näyttäisi olevan edelleen sitoutunut transihmisten maalitukseen ja vainoamiseen. Siitä huolimatta, että Kiwi Farmsin vanhaan henkilötietoarkistoon on huomattavasti vaikeampaa päästä käsiksi, foorumin käyttäjäkunta ei luovuta.

– He miettivät mitä tapahtuu seuraavaksi. Seuraan heitä tarkasti ja he suunnittelevat jo kuinka siirtää kaikki Telegramiin, Brennan sanoo.

Brennan on aiemmin ilmaissut katuvansa 8chan -kuvalaudan perustamista ja kannattanut vuonna 2019 menestyksekkäästi sen poistoa Cloudflaresta.

Vuonna 2013 perustettu Kiwi Farms tunnetaan yleisesti julmien häirintäkampanjoiden keskuksena verkossa ja foorumin harjoittama häirintä ja vaino kohdistuu usein transihmisiin. Kiwi Farmsin ”lolcows” -osio onkin kokonaan omistettu transihmisille ja heihin kohdistuvaan pilkkaamiseen sekä vainoamiseen. Kyseenalaisesta toimintamallistaan huolimatta Kiwi Farms on pitkään saanut jatkaa toimintaansa tiettyjen teknologiayritysten, kuten Cloudflaren, hyväksynnällä. Foorumi on toiminut massiivisena arkistona valikoiduista kohteistaan ja heistä koostetuista, arkaluontoisista tiedoista, joita käytetään esimerkiksi yrityksiin saada häirinnän kohteen työnantaja irtisanomaan kohde. Kohdetta voidaan pyrkiä myös eristämään sosiaalisesti levittämällä hänestä valheellisia, mainetta vahingoittavia väitteitä. Häirinnän ja yksityistietojen keräämisen lisäksi Kiwi Farms tunnetaan myös muun kyseenalaisen materiaalin, kuten massamurhaajien manifestien ja teoistaan julkaisemien videomateriaalien, arkistoinnista.